Biserica Catolică din Franța își recunoaște responsabilitatea în abuzurile sexuale împotriva a sute de mii de copii

Biserica Catolică din Franța își recunoaște responsabilitatea în abuzurile sexuale împotriva a sute de mii de copii
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Episcopii Franţei, reuniţi în oraşul Lourdes (sud-vest), au decis vineri să ”recunoască responsabilitatea instituţională a Bisericii” franceze în abuzurile sexuale comise împotriva a mii de victime şi ”dimensiunea sistemică” a acestor infracţiuni, a anunţat reprezentantul lor, episcopul Eric de Moulins-Beaufort, relatează AFP.

Aceste acte de pedofilie, a căror amploare a fost dezvăluită de un raport recent al unei comisii independente, „au fost posibile printr-un context general, de funcţionare, mentalităţi, practici în cadrul Bisericii”, a declarat preşedintele Conferinţei Episcopale Franceze (CEF).

„Această responsabilitate implică o datorie de a se face dreptate şi de a se acorda despăgubiri”, a adăugat el.

În martie, episcopii anunţaseră deja că Biserica doreşte „să-şi asume responsabilitatea cerând iertare pentru aceste infracţiuni şi pentru aceste abateri”. În lumina raportului Sauvé, numit după preşedintele comisiei independente de anchetă, Jean-Marc Sauvé, Biserica reiterează acest lucru „într-un mod mai puternic, mai clar şi mai categoric”, a insistat episcopul Moulins-Beaufort.

Ancheta referitoare la cazurile de abuzuri sexuale comise de reprezentanţi ai Bisericii Catolice din Franţa a ajuns la concluzia că aproximativ 216.000 de copii au fost victime ale abuzurilor săvârşite de clerici începând cu 1950, reaminteşte AFP.

Numărul victimelor urcă la ”330.000 dacă îi adăugăm pe agresorii laici care lucrează în instituţiile Bisericii Catolice” (capelani, cadre didactice din şcolile catolice, grupări de tineret), a precizat Jean-Marc Sauvé.

Reuniunea episcopilor, care a început marţi în oraşul Lourdes, loc de pelerinaj pentru catolicii din întreaga lume, urmează să continue până luni. „Pe această bază comună vom lucra” pentru a examina celelalte recomandări ale raportului, a adăugat Eric de Moulins-Beaufort, fără a preciza implicaţiile financiare ale acestei recunoaşteri a responsabilităţii.

Episcopii s-au pronunţat prin vot asupra „acestui angajament de responsabilitate”, potrivit purtătorului de cuvânt al CEF, Hugues Woillemont.

Scandalul din Franţa este cel mai recent care loveşte Biserica Romano-Catolică, după scandaluri similare privind abuzuri sexuale izbucnite în ultimii 20 de ani în diferite locuri de pe glob, în care deseori au fost implicaţi copii.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇