Chiftele electorale prăjite în ulei rânced

Chiftele electorale prăjite în ulei rânced

• Pentru că s-au desfăşurat într-un singur tur, alegerile locale ale primarilor sunt necinstite. Nu în totalitate, ci în majoritate. Pentru asta trebuie să mulțumim triadei PSD, ALDE și UDMR care au legiuit alegerile astea cu gândul la punga proprie, nu la visteriile comunităților.

• Ieșind la vot mai pe după amiaza, tinerii bucureșteni i-au salvat cariera politică lui Ludovic Orban și s-au ales cu un primar mai de-al lor decât o sforăreasă care a vândut imagini edulcorate cu care a crezut că va amăgi realitatea gri de zi cu zi din capitală. Cam răi tinerii ăștia de s-au jucat așa cu nervii premierului deja întinși la maxim de loviturile placidului reformator Ciolacu.

• A plecat Gabriela Firea de la primăria capitalei. Au rămas pe loc propaganda antenelor, panaramele care au avut pretenţia să influenţeze opinia publică şi marii păpuşari care au aruncat cu interlopi în Nicuşor Dan. Aceştia îşi vor trage puţin sufletul şi se vor pregăti pentru alegerile parlamentare. Bătăuşii cu simbrie stau cu laba pe bâtă şi aşteaptă banul ca să se repeadă la carul cu oalele făcute de olarii de dreapta.

ADVERTISING

• A venit Nicuşor Dan la primăria capitalei. Apa caldă a venit tot rece, în memoria Găbiţei Firea. Slabă glumă, cu gust de nămol venit pe țevile de apă rece.

• De supărare că le-a murit candidatul de covid înainte de alegeri și altul n-au primit, juveţii din Deveselu l-au votat pe primarele mort. Asta da glumă bună. Ca să le arate ălora din BEC că sunt duşi cu capul mai abitir decât ei. Pentru că ăia de la comisia cu voturile au refuzat să facă ce era normal, să dea posibilitatea partidului să-şi înlocuiască candidatul, dacă l-a luat covidul în campanie.

• Când spune că a câştigat alegerile locale, Marcel Ciolacu nu ştie ce spune. Jocul ăsta în care schimbi termenii de comparaţie ca să pari mai înalt decât eşti poate ameţi la început credulii. Dacă facem comparaţie cu absolutul, adică suma voturilor dreptei, lucrurile stau la fel de rău sau de bine ca şi până acum. Ce a menţinut status qvo-ul a fost mizeria asta a alegerilor primarilor într-un singur tur. Turul doi mătura PSD şi-l cobora la un scor dezastruos.

ADVERTISING

Alegerile fiind necinstite, scorul cu care se laudă Ciolacu este şi el necinstit, deci lauda nu miroase a iasomie ci a gaz metan.

• Din cauza traseismului primăresc, PNL s-a scos la lumină prin satele patriei. Că la orașe mari scorul lasă de dorit, dar bineînțeles că este vorba despre un scor istoric, da, domnule președinte. Prin niște locuri din țară unde mintea a încolțit împunând alianța, candidații dreptei au câștigat la scor. Prin restul de capitale de județ unde PNL și USR au mers fiecare cu căruța lui, trăsura PSD i-a făcut să se sufoce înghițind praful înfrângerii.

Așa va fi și la parlamentare, dacă Iohannis nu va fi mintea lui Orban cea de pe urmă.

• Având în vedere că omul este sclavul propriei opinii despre sine, Gabi Firea caută vinovați pentru înfrângerea de la capitală. Ponta, minusculul plagiator și marele balaur ce se hrănea cu deputați și senatori PSD, cu sub un procent electoral la capitală este vinovatul de serviciu. Și dacă fugea Tăriceanu să i se alăture cu al său 1,6 % cu Renata lui cu tot, tot Dan câștiga.

ADVERTISING

Doar dacă Băsescu ieșea și spunea franc că nu mai candidează ca să ia voturile lui Nicușor Dan și-și ruga alegătorii să le dea Găbiței Firea putea câștiga primărița al doilea mandat.

• Scandalul din sectorul 1 al capitalei își are originea nu în cât poate fura vreun primar sau cât de vigilenți pot fi cei pungășiți ci în faptul că nu există al doilea tur de scrutin. Dacă exista, oamenii se concentrau pe lupta electorală unu la unu, nu se mai băgau procurorii să numere niște voturi sau să explice apariția-dispariția altora, iar noi aveam ce chibița.

• La Rahova, Dragnea își mănâncă muștața de necaz și-și roade unghiile mirosind a motorină. Nu de supărare că ai lui foști  miniștri au obținut scoruri execrabile pe-acolo pe unde au candidat, i se fâlfâie teleormăneanului de miniștri, d-aia îi schimba ca pe șosete. Îl doare la lingurică pentru că statul paralel a câștigat 47 de primării în județul Teldrumului său și are și majoritatea la consiliul județean. Având în vedere că nici Belina nu mai este ce a fost iar știucile nici în voblerele visului din celulă nu mai dau, omul este deprimat și va cere din nou eliberarea din penitenciar pe motive medicale.

• Mi-e milă de bietul domn Pandele, a pierdut el o soție și o mamă la copiii lui patru ani pentru Bucureștiul acesta nerecunoscător. Și culmea, taman când niște răuvoitori îi timiseseră soția înapoi la Voluntari, s-a găsit domnul Ciolacu să-i promită doamnei un viitor loc în parlament. Bieții copilași, cum își vor face ei lecțiile on-line cu tata la primărie și mama la Senat?

• A doua zi după vot, Marcel Ciolacu s-a scuturat de zăpăceala și rușinea de duminică seara și-și râde în începutul de barbă. I-a ieșit: și-a păstrat niște primari, a scăpat de Firea, a scăpat de Oprișan, Paul Stănescu a dat dovadă că la el în județ s-a votat ca din totdeauna și dacă avea un pic de noroc putea chiar scăpa și de Olguța Vasilescu. Au mai rămas în cărți Buzatu de la Bacău și Arsene de la Neamț. Nesemnificativ, chiar dă bine cu doi dinozauri în Ooziție. Dacă asta înseamnă pentru domnul Marcel reforma în PSD, repet, din punctul lui de vedere i-a ieșit. Din al nostru al celorlalți, încă nu, d-aia așteptăm parlamentarele.

Chit că și pe alea le-a cadorisit Valer Dorneanu PSD-ului parlamentar, ca să se mai erodeze de covid Orban și ai lui. Deși până și lui Dâncu îi este clar că strategia Ciolacu anti-mască și pro-aglomerație nu i-a adus la alegerile astea voturile așteptate. Cum se pare că nici vâlvoreala cu majorarea pensiilor nu este ce s-a crezut prin PSD, asta da veste bună. Numai să țină și la parlamentare, amânate de PSD sau nu, după bunul său plac cu de la Dorneanu cetire.

Mihai Oprișor, cititor Spot


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇