Ce spune Geoană despre Vîntu, Iliescu, plagiatul fiicei, Iohannis la NATO și "Mihaela, dragostea mea"

Ce spune Geoană despre Vîntu, Iliescu, plagiatul fiicei, Iohannis la NATO și "Mihaela, dragostea mea"

Mircea Geoană, candidat independent la alegerile prezidenţiale, a răspuns la o serie de întrebări legate de subiecte care au stârnit controverse în lunga sa carieră politică: de la vizita la Vîntu şi episodul „Mihaela, dragostea mea”, până la plagiatul fiicei şi relaţia cu Vanghelie sau Iliescu.

Într-o emisiune difuzată sâmbătă la Prima TV, Geoană a vorbit şi despre rivalii din alegeri, dar şi despre cum a primit vestea că Klaus Iohannis vrea să candideze la şefia NATO.

Iată cele mai importante declaraţii, spicuite din ştirile News.ro:

Episodul "Mihaela, dragostea mea"

"Am spus şi ”România, dragostea mea”. Eu cred că a spune celor apropiaţi, celor dragi că-i iubeşti nu e un lucru rău. Nici acum nu înţeleg bine care a fost mecanismul politico-psihologic din 2009, poate e un lucru normal. Poate că n-am să fiu la fel de exuberant ca în 2009, atunci poate că am fost un pic prea sigur pe victorie şi lucrurile au fost mai complicate. Am să fiu mult mai sobru, au trecut şi nişte ani, am fost şi pe la NATO. Declaraţiile vor fi temperate, de bun-simţ şi foarte constructive”

ADVERTISING

Despre Vîntu, Vanghelie şi Iliescu

Când aţi vorbit ultima dată cu Sorin Ovidiu Vântu? 

Mircea Geoană: În 2009. 

Înainte de celebra dezbatere electorală. 

Mircea Geoană: Da, a fost ultima discuţie pe care am avut-o. 

Cu Marian Vanghelie?

Mircea Geoană: Din 2014. Opt ani, nouă ani de când n-am mai avut niciun fel de contact cu el. 

Cu Ion Iliescu?

Mircea Geoană: De mulţi ani de zile, mulţi ani de zile. 

Dacă v-aţi întâlni acum cu Ion Iliescu, ce i-aţi spune?

Mircea Geoană: Sănătate multă! Indiferent de faptul că am fost diametral opuşi ca viziune faţă de politică şi faţă de partidul pe care dânsul l-a fondat şi pe care l-am condus şi eu timp de cinci ani de zile, până la urmă e un om în vârstă şi cred că ”sănătate” este ceea ce îi spun. În rest, judecata istoriei şi a naţiunii  române nu este cea pe care o influenţăm noi printr-un interviu. Fiecare îşi va ocupa locul meritat în istoria acestei naţiuni: mai sus, mai jos, mai bun, mai rău. Când mai trece timpul, poate că lucrurile devin puţin mai detaşate. M-am întâlnit şi cu domnul Constantinescu, am amintiri foarte bune cu dânsul. 

ADVERTISING

Anunţul preşedintelui Klaus Iohannis că îşi doreşte să candideze la şefia NATO

”Am fost luaţi prin surprindere. Ăsta e adevărul. Şi eu. Am mai discutat, evident, dar la acest subiect, nu, n-am avut... Ambasadorul la NATO, cred că avea mai multe informaţii, pentru că prin ambasador se face negocierea, dar n-am fost consultat. Nu ştiu dacă aş fi putut fi de folos pentru a da un sfat sau nu”.

Dacă ar fi fost consultat, i-ar fi spus lui Klaus Iohannis ”să nu se bage, pentru că era foarte târziu şi jocurile deja făcute pentru Rutte. Cred că a făcut-o poate dintr-un calcul greşit, legat de susţinerea pe care credea că o are în anumite zone pe flancul estic. Cred că e un calcul greşit”.

ADVERTISING

Elena Lasconi şi trolii

”Nu l-am întâlnit în viaţa mea (pe Tal Hanan - n.red). Nu m-am întâlnit cu el, nişte poze aruncate în faţa unei clădiri din Bucureşti...(...) Poate doamna Lasconi a fost într-un fel intoxicată, spunea de jurnalişti, prieteni, după aia ceva dubios. Pentru cineva care a fost, totuşi, jurnalist este cel puţin neprofesional să arunci ceva în spaţiul public, să faci tam-tam 3 zile. Aoleu, marile dovezi că Geoană s-a întâlnit cu nu ştiu cine. Nu-l cunosc pe acest domn, nu lucrăm cu acest domn şi este efectiv o minciună de campanie”.

”(Marcel Ciolacu - n.red.) Să spună care e (clădirea în care ar funcţiona reţeaua de troli - n.red.).  N-avem aşa ceva, avem o campanie foarte frugală, cu resurse puţine. Aţi văzut panouri pe autostrăzile României cu mine sau cu cartea mea? Eu cartea mea am făcut-o pe bune şi am lansat-o pe bune acuma un an de zile n-avem banii lor”.

"Este efectiv o predea de fum. Şi dacă minţi suficient de straşnic şi repet suficient de des, acea minciună începe să capete un ram de credibilitate. Încă o dată, ca să fie clar, nu-l cunosc, nu l-am întâlnit. nici troli, nici Tal Hanan, nu asta e campania noastră”.

Caracterizarea adversarilor

Cum vă caracterizaţi rivalii într-un singur cuvânt? Mai întâi, Marcel Ciolacu. 

Mircea Geoană: Foarte abil.

Nicolae Ciucă?

Mircea Geoană: Foarte disciplinat. 

Elena Lasconi?

Mircea Geoană: Imprevizibilă. 

George Simion?

Mircea Geoană: Şef de galerie. 

Ludovic Orban?

Mircea Geoană: Eternul trubadur. 

Plagiatul fiicei după discursul nepoatei lui Trump

”Nu ştiam. S-a pregătit singură. Cred că a fost un segment scurt dintr-o intervenţie mai lungă. Efectiv, a încercat din toată inima să mă ajute, îi mulţumesc foarte mult. Se mai întâmplă şi mici pozne de acest gen. În America, acel tip de limbaj este unul relativ standardizat în astfel de momente. Îi mulţumesc foarte mult şi lui Alex, mă bucur mult că au fost alături de mine şi chiar am fost foarte, foarte emoţionat”. 


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇