Ce nereguli a identificat Expert Forum la alegeri: Candidați care n-au respectat regulile anti-COVID, români care n-au putut vota și numeroase probleme cu procesele verbale

Ce nereguli a identificat Expert Forum la alegeri: Candidați care n-au respectat regulile anti-COVID, români care n-au putut vota și numeroase probleme cu procesele verbale
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Alegerile din 27 septembrie au fost organizate în general eficient, dar o serie de decizii au fost adoptate cu întârziere şi nu s-a comunicat suficient „în momente cheie”, potrivit unui raport preliminar privind derularea procesului electoral, prezentat miercuri de Expert Forum.

„Alegerile locale din 27 septembrie 2020, organizate în contextul dificil al pandemiei de COVID-19, au reprezentat un proces competitiv care a oferit alegătorilor opţiuni multiple şi diverse şi posibilitatea de a face o alegere informată.

Cu toate că autorităţile au organizat procesul electoral în cea mai mare parte eficient, o serie de decizii esenţiale care reglementează procesul au fost târzii şi neclare, iar autorităţile nu au comunicat suficient în momente cheie.

Ziua alegerilor s-a desfăşurat calm şi organizat în cele mai multe secţii de votare. Deşi măsurile de protecţie sanitară au complicat întrucâtva procedurile, alegătorii şi comisiile de votare au respectat în mare măsură regulile", se arată în documentul citat.

ADVERTISING

Ședințele BEC, la secret, în ciuda recomandărilor Comisiei de la Veneția

Experţii apreciază că existenţa unui cadru legal complex şi neunitar a generat confuzie în rândul administraţiei electorale şi alegătorilor, legislaţia a fost modificată de mai multe ori cu scurt timp înaintea alegerilor, contrar recomandărilor Comisiei de la Veneţia.

"BEC a publicat mai multe hotărâri pentru interpretarea unitară a legii, dintre care unele au necesitat clarificări ulterioare. (…) Pe de altă parte, BEC a decis să nu interpreteze anumite aspecte care sunt neclare în legislaţie, în pofida solicitărilor venite din partea participanţilor la procesul electoral.

Hotărârile şi lucrările BEC au fost publicate pe pagina web, însă transparenţa activităţii instituţiei a fost diminuată de faptul că şedinţele BEC nu sunt publice, contrar recomandării Comisiei de la Veneţia", se precizează în raport.

Expert Forum a mai sesizat că 936 de liste de candidaţi, reprezentând 5,1% din total, au fost înregistrate deşi nu respectă prevederile legale, în condiţiile în care verificarea listelor de candidaţi în vederea validării dosarelor de candidatură "nu este suficient reglementată şi pare superficială în practică".

ADVERTISING

"Campania electorală s-a desfăşurat în mai multe circumscripţii într-o atmosferă polarizată, care a făcut loc, în defavoarea dezbaterii programelor electorale, unui discurs negativ, provocator şi în unele cazuri discriminator, mergând până la atacuri la persoană şi instigare la ură. (…)

Acuzaţiile de abuz de resurse publice au fost numeroase, iar unele cazuri au fost confirmate de hotărâri ale birourilor electorale de circumscripţie. Sancţionarea practică a abuzului de resurse publice rămâne mai degrabă limitată din partea autorităţilor", arată raportul preliminar.

O altă observaţie vizează continuarea campaniei electorale în preziua alegerilor, atât prin afişaj stradal, cât şi prin apeluri şi mesaje telefonice adresate alegătorilor, ceea ce ar reprezenta şi "o potenţială încălcare a legislaţiei privind protecţia datelor personale".

Candidați care nu au respectat normele anti-COVID, români care n-au putut vota

În urma monitorizării s-a constatat că mulţi candidaţi au încălcat reglementările sanitare legate de organizarea campaniei electorale şi au format echipe de campanie din mai multe persoane decât permite legislaţia. Pe de altă parte, unele categorii de alegători s-au aflat în imposibilitatea de a-şi exercita dreptul la vot.

ADVERTISING

"Alegătorii aflaţi în izolare sau în carantină au avut posibilitatea de a solicita urna specială doar depunând fizic la secţiile de votare cereri însoţite de acte medicale, iar lista actelor medicale acceptate nu a fost cunoscută decât cu o zi înaintea datei depunerii cererilor. (…)

Astfel, alegătorii aflaţi în izolare sau în carantină în urma contactului cu o persoană infectată cu COVID-19 şi care nu deţineau acte medicale doveditoare au fost privaţi de posibilitatea de a vota.

De asemenea, un amendament binevenit care a permis unor categorii profesionale ce nu pot părăsi locul de muncă să voteze cu urna specială la alegerile prezidenţiale nu a fost introdus şi în legislaţia privind alegerile locale. În această categorie ar intra, de exemplu, şi personalul medical", precizează Expert Forum.

Presiuni pe alegători

Observatorii nu au identificat în timpul votării incidente majore sau nereguli sistematice, care ar fi putut compromite integritatea procesului electoral la secţiile de votare monitorizate. Totuşi, în anumite secţii de votare au fost semnalate presiuni asupra alegătorilor din partea autorităţilor locale sau a unor susţinători ai candidaţilor.

"Cele mai frecvente nereguli constatate au fost legate de nerespectarea prevederilor privind protecţia sanitară şi necunoaşterea sau neaplicarea coerentă şi corectă a legislaţiei electorale de către membrii administraţiei electorale. În unele secţii au existat presiuni şi acţiuni de intimidare la adresa observatorilor, iar în localitatea Nehoiu unui observator i-au fost tăiate cauciucurile de la roţile maşini", se menţionează în raport.

Probleme cu procesele verbale

Procedura de numărare a voturilor a fost evaluată ca proastă sau foarte proastă în 15% dintre secţiile observate. În 20% dintre cazuri, preşedinţii birourilor electorale au avut dificultăţi în completarea proceselor verbale, în 30% dintre secţii procesele verbale au fost semnate în alb de membrii comisiei, iar atmosfera a fost tensionată în aproape 16% din cazuri.

În cazul unor secţii de votare din Bucureşti, transmiterea proceselor verbale nu s-a realizat în termenul legal de 24 de ore, iar unii competitorii electorali au semnalat implicarea persoanelor neautorizate în transmiterea rezultatelor şi o serie de neconcordanţe în transcrierea datelor din procesele verbale, acuzând încercări intenţionate de modificare a rezultatului votului.

"Observatorii FiecareVot care au urmărit primirea şi validarea proceselor verbale la biroul electoral al Sectorului 1 din Bucureşti au semnalat că, a doua zi după depăşirea termenului stabilit de lege, biroul electoral avea dificultăţi în a aduce la sediu comisiile de votare ale căror procese verbale nu fuseseră încă procesate, iar verificarea şi validarea proceselor verbale avea loc într-o atmosferă tensionată şi dezorganizată.

Corecturile realizate în procesele verbale în timpul vizitei observatorilor s-au făcut cu respectarea procedurilor legale, iar unele comisii de votare în ale căror procese verbale cheile de verificare nu s-au închis au renumărat voturile în prezenţa unui membru BES 1", se mai arată în raportul preliminar întocmit de Expert Forum.

Vezi mai multe informații despre suspiciunile de fraudă electorală din ultimele zile


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇