Când vom putea doborî dronele Rusiei? Discuție în Senat cu generalii MApN: Așteptăm proiectele de la Guvern

Când vom putea doborî dronele Rusiei? Discuție în Senat cu generalii MApN: Așteptăm proiectele de la Guvern
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Comisia de Apărare a Senatului s-a reunit, miercuri, într-o şedinţă cu reprezentanţi ai Ministerului Apărării, pentru discuții privind modificarea legislaţiei privind doborârea dronelor.

Nicoleta Pauliuc, preşedintele comisiei, a precizat că MApN are patru proiecte legislative aflate în curs de avizare, urmând să fie aprobate în procedură de urgenţă.

Senatoarea PNL a cerut public instituţiilor care au atribuţii pe avizarea proiectului de lege să sprijine ca aceste proiecte să intre cât mai repede în Guvern.

Ea a subliniat că toţi cei din Comisia de Apărare sunt deschişi, ca de fiecare dată, şi vor asigura suportul, dezbaterea şi procedura în privinţa legislaţiei.

ADVERTISING

Senatoarea PNL a precizat că "nu există un pericol că nu am putea să ne îndeplinim misiunile, spaţiul aerian fiind apărat, pentru că suntem parte a NATO".

”Din câte am înţeles, legea este la Guvern, are toate avizele şi urmează să intre în şedinţă de guvern. Este o formulă agreată. Noi am cerut anumite lămuriri pe partea legislativă. Am spus foarte clar că e nevoie ca aceste legi să îşi înceapă procesul legislativ şi să fie adoptate”, a subliniat Pauliuc.

Întrebată despre incidentul recent, în care o dronă a pătruns în spaţiul aerian românesc, Nicoleta Pauliuc a spus: ”Din explicaţiile pe care le-am avut, o parte sunt clasificate, nu avem cum să le spunem, dar ne-au dat asigurări că evaluarea dacă o ţintă, o dronă, este ostilă sau nu, se face de un colectiv de specialişti”.

ADVERTISING

"Din februarie, MApN lucrează la cele patru proiecte de lege. Au avut discuţii cu aliaţii noştri. (…) Avem nevoie de definiţii clare, avem nevoie de proceduri, pentru că degeaba vom face noi o lege care nu poate fi transpusă în realitate. Din acest motiv, noi, membri ai Comisiei de apărare, considerăm că soluţia trebuie să vină din partea Ministerului Apărării, prin proiect de lege aprobat în şedinţa de Guvern. Reprezentanţii MApN au spus că nevoie ca aceste legi să fie aprobate. Este nevoie de modificare legislativă, dar în acelaşi timp am primit asigurări din partea militarilor prezenţi azi la întâlnire că tehnic au ce le trebuie pentru a asigura securitatea şi siguranţa", a mai afirmat Pauliuc

ADVERTISING

Preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, a spus, luni, că România trebuie să încheie un protocol cu Ucraina, astfel încât dronele ruseşti care pătrund în spaţiul aerian românesc "să poată fi angajate de către sistemele de apărare antiaeriană".

Însă premierul Marcel Ciolacu ne spune să nu ne facem griji în legătură cu dronele ruşilor care intră în ţara noastră.

Marcel Ciolacu a fost întrebat, miercuri, dacă România are legislaţie pentru a doborî dronele intruse.

”E o întreagă discuţie. Dacă dobori dronele de pe teritoriul României, dar ele sunt pe teritoriul Ucrainei.

Dacă acele drone lovesc ţinte pe teritoriul... Deci e o discuţie...haideţi să o luăm, mult mai serioasă.

Eu ce vă spun cu certitudine, dacă vreo dronă intră pe teritoriul României, este identificată şi ea este trimisă să lovească o ţintă pe teritoriul României, va fi doborâtă de îndată. Şi ultima oară s-a întâmplat”, a afirmat Ciolacu.

Sistemul de supraveghere radar a identificat şi urmărit, în noaptea de sâmbătă spre duminică, traseul unei drone care a evoluat în spaţiul aerian naţional şi care a părăsit teritoriul naţional spre Ucraina, aceasta fiind monitorizată şi de două avioane F-16, anunţa duminică Ministerul Apărării. 

Ulterior, Ministerul Afacerilor Externe a solicitat respectarea normelor de drept internaţional, inclusiv a inviolabilităţii spaţiului aerian al României şi a reiterat condamnarea puternică a acestor atacuri ilegale.

De asemenea, NATO a condamnat încălcarea spaţiului aerian românesc de către Rusia, după incidentul cu dronele din noaptea de sâmbătă spre duminică, dar a transmis că nu sunt informaţii care să indice un atac intenţionat al Moscovei.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇