Fostul prim-ministru britanic Boris Johnson stârneşte o nouă controversă. El încalcă protocolul regal şi susţine în cartea sa de memorii că regina Elisabeta a II-a, care a murit în septembrie 2022 la vârsta de 96 de ani, suferea de fapt de cancer osos.
În cartea care va ajunge pe rafturi la 10 octombrie, dar din care tabloidul Daily Mail – cu care Johnson colaborează – a publicat în această săptămână extrase, fostul premier evocă ultimele zile ale reginei, petrecute la Balmoral, în Scoţia, relatează CNN.
Johnson a demisionat oficial cu doar două zile înainte de moartea reginei, în septembrie 2022, iar în anii care au urmat, au existat speculaţii aprinse cu privire la cauza exactă a morţii.
„Ştiam de un an sau mai mult că avea o formă de cancer osos, iar medicii ei erau îngrijoraţi că în orice moment ar putea intra într-un declin accentuat”, afirmă Boris Johnson.
Relatarea fostului premier este prima informație publică pe acest subiect venită de la un fost oficial guvernamental de rang înalt. Pe certificatul de deces al fostei suverane este trecută drept cauză a decesului „bătrâneţea”.
Boris Johnson nu este primul premier britanic care povestește într-o autobiografie despre regretata regină. Foştii lideri britanici Tony Blair, Gordon Brown şi David Cameron au făcut toţi acest lucru, dar numai la nivel de generalități, fără să furnizeze detalii indiscrete precum Johnson.
Politica Palatului Buckingham este de a nu comenta cărţile publicate despre familia regală şi, ca atare, nu a confirmat sau infirmat afirmaţiile lui Johnson.
Boris Johnson, care a fost prim-ministru între 2019 şi 2022, îşi aminteşte că s-a deplasat la reşedinţa regală de la Balmoral pentru obişnuita audienţă de prezentare a demisiei şi încheiere a mandatului. La sosirea sa, îşi aminteşte că a fost întâmpinat de secretarul privat al reginei, Edward Young, care i-a sugerat că starea suveranei s-a deteriorat semnificativ în timpul verii.
Vorbind despre ultimul moment când cei doi au stat împreună în salonul reginei, Johnson a spus că a înţeles avertismentul lui Young.
„Părea palidă şi mai adusă de spate şi avea contuzii întunecate pe mâini şi încheieturi, probabil de la perfuzii sau injecţii”, a scris el.
„Dar mintea ei - aşa cum spusese şi Edward - era complet neafectată de boală şi, din când în când, în conversaţia noastră, încă mai afişa acel zâmbet larg cu frumuseţea lui bruscă ce ridica dispoziţia”, adaugă Johnson.
Fostul premier spune că audienţele săptămânale cu monarhul au fost „un privilegiu” şi „un balsam”.
„Ea radia o etică a serviciului, a răbdării şi a conducerii, încât chiar simţeai că, dacă ar fi fost necesar, ai fi murit pentru ea”, a continuat el.
„Acest lucru poate părea ciudat pentru unii oameni (şi total evident pentru mulţi alţii), dar această loialitate, oricât de primitivă ar părea, este încă în centrul sistemului nostru. Ai nevoie de cineva bun şi înţelept şi deasupra politicii, pentru a personifica ceea ce este bun în ţara noastră. Ea a făcut acest lucru cu brio”, mai spune Johnson.
Regina defunctă nu a împărtăşit niciodată detalii medicale private cu publicul. Consilierii din cadrul casei regale susţin în continuare că membrii familiei au acelaşi drept la intimitate medicală ca oricine altcineva.
Regele Charles al III-lea şi Catherine, prinţesă de Wales, nu au urmat acest obicei şi au fost mai deschişi cu privire la sănătatea lor. Cei doi au împărtăşit detalii despre diagnosticele lor de cancer şi despre recuperarea lor.
Cu toate acestea, în ambele cazuri, ei au ales să nu divulge forma specifică de cancer cu care se luptă fiecare. Consilierii lor au declarat că ei au dorit doar să îşi împărtăşească experienţele pentru a creşte gradul de conştientizare a bolii în rândul publicului.