Ultima reformă administrativă în ţara noastră a avut loc în anul 1968, atunci când Italia câştigase ultimul titlu european la fotbal, a declarat Emil Boc, preşedintele Asociaţiei Municipiilor din România.
Astfel, spune Boc, poate vine o nouă reformă administrativă având în vedere că Italia a câştigat un nou titlu după 53 de ani.
“Avem pe ordinea de zi un proiect de rezoluţie prin care dorim să ne adresăm Guvernului României şi tuturor partidelor politice parlamentare pentru a susţine un proiect de lege în Parlament pentru a facilita unificarea administrativ voluntară a municipiilor, una sau mai multe unităţi administrativ-teritoriale limitrofe.
Cu alte cuvinte, până când se realizează reforma administrativ-teritorială a ţării, noi nu putem rămâne pe loc. Suntem de 53 de ani, ca Italia de când a câştigat Campionatul European, poate vine şi reforma administrativă cu ocazia asta.
Şi Italia după 53 de ani a câştigat un nou titlu. În '68 este ultima reformă administrativ-teritorială”, a afirmat Boc, la începutul şedinţei Asociaţiei Municipiilor din România.
Boc cere adoptarea Codului Finanţelor Publice
Totodată, Emil Boc a transmis că primarii doresc adoptarea Codului Finanţelor Publice Locale, pentru a exista predictibilitate şi previzibilitate.
El a precizat că în acest an s-a revenit la un nivel al cotelor din impozitul pe venit mai mic decât cel stabilit în legea bugetului, iar acele cheltuieli nu au mai fost rambursate administraţiei publice.
“Faptul că aceste cote din impozitul pe venit se modifică anual ne lasă în situaţia în care bugetele nu se aprobă la nivel naţional până în 31 decembrie, ne lasă câteva luni privaţi de drepturi financiare, potrivit noii alocări bazate pe cotele din impozitul pe venit.
Şi anul acesta s-a revenit la un nivel al cotelor mult mai mic faţă de cel stabilit în legea bugetului, acele cheltuieli nu au mai fost rambursate administraţiei publice”, a explicat preşedintele Asociaţiei Municipiilor.
Iată ce a zis la aceeași sedință și Florin Cîțu