Joe Biden îşi începe mandatul într-un registru mult mai ferm faţă de Rusia, în comparaţie cu mandatul lui Donald Trump, marcat de tărăgănări şi chiar de momente de complicitate cu Vladimir Putin.
”I-am spus clar preşedintelui (rus Vladimir) Putin, într-un mod foarte diferit faţă de predecesorul meu, că vremea în care Statele Unite se supuneau în faţa actelor agresive ale Rusiei (…) a trecut”, a declarat joi preşedintele american, citat de AFP.
Atitudinea ambiguă a predecesorului său faţă de cel mai puternic om de la Kremlin a înfuriat întreaga clasă politică, inclusiv pe unii republicani.
Tonul extraordinar de conciliant al lui Donald Trump, la summit-ul de la Helsinki din iulie 2018, a provocat un val de condamnări în propria tabără.
Într-o stranie conferinţă de presă - care va rămâne unul dintre cele mai controversate momente ale preşedinţiei sale -, miliardarul a părut să acorde mai multă valoare declaraţiilor fostului om puternic al KGB-ului decât concluziilor unanime ale agenţiilor americane de informaţii cu privire la amestecul rus în campania prezidenţială americană din 2016.
La două săptămâni după ce s-a instalat la putere, Joe Biden a vrut să marcheze începutul unui nou capitol, pe un ton radical și diferit.
El a salutat prelungirea acordului de dezarmare nucleară americano-rus New START, ”ultimul tratat între cele două ţări”, în numele ”stabilităţii nucleare”, însă nu şi-a reţinut vorbele la adresa Kremlinului.
Parlamentul rus a ratificat prelungirea cu cinci ani a Tratatului New START
Statele Unite trebuie ”să fie la înălţime împotriva avansării autoritarismului”, a subliniat Biden, evocând ”voinţa Rusiei de a ne slăbi democraţia”.
Citând amestecul în alegerile americane, atacuri cibernetice sau ”otrăvirea propriilor săi cetăţeni”, referindu-se la opozantul politic Aleksei Navalnîi, el nu a anunţat măsuri concrete, însă şi-a multiplicat avertismentele.
”Nu vom ezita să facem Rusia să plătească un preţ mare şi să ne apărăm interesele”, a subliniat el.
”Vom fi mai eficienţi împotriva Rusiei, dacă acţionăm în coaliţie cu partenerii noştri”, a adăugat Biden.
Biden vrea să dubleze salariul minim în Statele Unite, aflat la același nivel de aproape 12 ani
Reacția Kremlinului
Reacția Kremlinul nu a întârziat să apară, care a denunţat vineri declaraţiile ”foarte agresive” ale noului preşedinte american.
”Este o retorică foarte agresivă şi neconstructivă. Regretăm acest lucru”, a declarat într-o conferinţă de presă telefonică un purtător de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov.
Peskov îşi exprimă însă speranţa să mai rămână ”o bază în vederea unei cooperări, în pofida enormei cantităţi de diferende şi de diferenţe în subiecte-cheie”.
Rusia, Rusia, Rusia!
”Rusia, Rusia, Rusia!”, exclama frecvent Donald Trump, exasperat de întrebări recurente despre comportamentul său surprinzător şi imprevizibil faţă de Vladimir Putin.
Procurorul special Robert Mueller nu a adunat ”probe” ale unei înţelegeri între Moscova şi echipa de campanie a republicanului, la finalul anchetei ruse, însă amestecul Moscovei în alegerile din 2016 i-a otrăvit mandatul.
Comportamentul lui Donald Trump la marile reuniuni internaţionale, unde nu ezita niciodată să-i irite pe aliaţii Americii, a alimentat de asemenea criticile.
La summit-ul G20 de la Osaka, în 2019, el a afişat un fel de complicitate cu Vladimir Putin, glumind pe tema amestecului rus în alegeri şi pe seama ”fake news”.
Biden l-a sunat pe Putin. Variante despre convorbire, de la Casa Albă și Kremlin
Întrebat dacă intenţiona să ceară Rusiei să nu se mai amestece în viitoarele alegeri, din 2020 - în care era candidat la acea vreme -, el s-a întors amuzat către omologul său rus.
”Fără amestec în alegeri, (domnule) preşedinte. Fără amestec”, a răspuns el zâmbind larg, pe un ton de mustrare, cu arătătorul întins.
După ce i s-au tradus declaraţiile, Putin a zâmbit.
Acest schimb nu a disipat, nici pe departe, îngrijorările faţă de relaţiile între preşedintele primei puteri mondiale şi cel care conduce Rusia cu o mână de fier de peste 20 de ani.
După summit-ul controversat de la Helsinki, Trump a insistat şi l-a invitat pe preşedintele rus la Casa Albă, după care s-a răzgândit din cauza nemulţumirii taberei republicane.
Nicio întâlnire între Joe Biden şi Vladimir Trump nu este prevăzută în acest stadiu.