Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, participă la Ora Guvernului, la solicitarea AUR, în problematica Schengen, dar şi în legătură cu situaţia de pe Canalul Bâstroe.
”Schimbarea de ultim moment a poziţiei Austriei fost bruscă, motivată din raţiuni de politică externă, imposibil de anticipat”, a spus Aurescu, luni, în Parlament.
Ministrul a precizat că au continuat toate demersurile necesare pentru atingerea obiectivului de ţară.
”Nu trebuie create aşteptări grăbite”, a precizat ministrul, referindu-se la alegerile care continuă în alte landuri din Austria.
”Demersurile pe lângă Austria continuă”, a spus şeful MAE, adăugând că discuţiile tehnice se poartă între ministerele de resort, respectiv Interne şi Externe.
Bogdan Aurescu a explicat că se va continua pe calea dialogului şi a insistenţelor, strategie pe care o consideră potrivită şi în ceea ce priveşte situaţia Canalului Bâstroe.
”MAE a acţionat competent şi prompt (...) chiar dacă nu toate demersurile au fost publice”, a adăugat ministrul.
Aurescu a făcut şi o trecere în revistă a situaţiei, dar şi a corespondenţei purtate cu Ucraina.
”Este important să aşteptăm cu calm datele măsurătorilor, apoi acestea trebuie interpretate şi ulterior sunt necesare evaluări de mediu pentru a vedea dacă a existat un impact de mediu. Apoi, vom trage concuziile", a mai afirmat ministrul.
”Este necesar un dialog civilizat, demn de secolul XXI. (...) Imaginea externă a României a fost atacată de propaganda rusă, care a încercat să folosească dosarul Bâstroe pentru a bloca sprijinul României pentru Ucraina”, a mai declarat ministrul de Externe.
Acesta a reiterat ideea că MAE apără permanent toate interesele României.
”Susţinerea Ucrainei înseamnă mai multă securitate pentru România. Nu este în interesul nimănui ca Rusia să ajungă la gurile Dunării”, a mai afirmat ministrul Aurescu, în finalul discursului.
Replica lui Simion
În replică la explicaţiile lui Bogdan Aurescu, George Simion (liderul AUR) a spus că nu înţelege, iar situaţia Schengen nu va fi rezolvată cu simpatia Europei, întrucât există impact economic.
”Să ştiţi, domnule ministru, că nu m-aţi convins (...) Ce treabă are România cu migraţia ilegală? Nu înţeleg”, a afirmat Simion.
Acesta a precizat că simpatia Europei nu combate problemele economice care există din cauză că România nu este parte a Schengen.
”Cu simpatia Europei nu rezolvăm, domnule ministru, zecile de tone de noxe pe care localităţile de graniţă trebuie să le înghită, nu rezolvăm problema transportatorilor care intră în faliment pentru că nu suntem în Schengen, nu obţinem profit pentru firmele româneşti”, a adăugat liderul AUR.