Aurescu a anunţat, la reuniunea miniştrilor de externe din NATO, intenţia României de a înfiinţa şi găzdui un Centru euro-atlantic în domeniul rezilienţei

Aurescu a anunţat, la reuniunea miniştrilor de externe din NATO, intenţia României de a înfiinţa şi găzdui un Centru euro-atlantic în domeniul rezilienţei

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a anunţat, în prima zi a reuniunii miniştrilor afacerilor externe ai statelor membre NATO, intenţia României de a înfiinţa şi găzdui un Centru euro-atlantic în domeniul rezilienţei, temă considerată prioritară.

„Discuţiile în format aliat au debutat cu un schimb de opinii cu cei doi co-preşedinţi ai Grupului de experţi, pe tema procesului de reflecţie privind consolidarea dimensiunii politice a NATO.

Aceştia au prezentat principalele concluzii ale raportului elaborat de către Grup, conform mandatului stabilit de şefii de stat şi de guvern la Summit-ul NATO de la Londra din decembrie 2019.

ADVERTISING

Evidenţiind că Alianţa va avea un rol sporit într-un mediu de securitate în continuă schimbare, grupul de experţi apreciază că este necesar ca NATO să se adapteze în permanenţă la cerinţele de securitate şi să îşi consolideze rolul de principal for politic pentru discutarea provocărilor strategice şi geopolitice care vizează comunitatea occidentală", arată MAE, într-un comunicat de presă.

Ministrul Bogdan Aurescu a exprimat apreciere pentru activitatea Grupului şi pentru raportul elaborat de acesta şi a subliniat că România va susţine şi se va implica activ în procesul de reflecţie din cadrul Alianţei - NATO 2030 - gestionat de Secretarul general şi care va fi subsecvent activităţii Grupului de experţi, menit să conducă la o veritabilă viziune strategică asupra profilului NATO.

ADVERTISING

"Şeful diplomaţiei române a evidenţiat că o atenţie specială trebuie acordată, în continuare, consolidării rolului NATO, reafirmării rolului central al legăturii transatlantice pe baza principiilor coeziunii, unităţii şi solidarităţii aliate, precum şi revitalizării parteneriatelor NATO, respectiv din perspectiva continuării politicii uşilor deschise. 

Faţă de modificarea parametrilor mediului internaţional de securitate de la adoptarea Conceptului Strategic al Alianţei de la Lisabona (2010), a pledat pentru iniţierea procesului de redactare a unui nou Concept Strategic al NATO", scrie în comunicat.

ADVERTISING

Totodată, Aurescu a salutat accentul pus de raportul Grupului de experţi pe importanţa rezilienţei Aliaţilor şi a Alianţei, NATO fiind în măsură să asigure cadrul necesar pentru facilitarea eforturilor naţionale în acest sens. Astfel, el a arătat că România este pregătită să sprijine activ eforturile pe acest palier.

Conform sursei citate, în acest context, ministrul Bogdan Aurescu a anunţat, în conformitate cu aprobarea preşedintelui României şi a prim-ministrului, intenţia României de a înfiinţa şi găzdui un Centru euro-atlantic în domeniul rezilienţei (capacitatea de adaptare într-o manieră pozitivă la situații nefavorabile, n.red.) temă considerată prioritară pentru perioada următoare.

"Un alt subiect abordat în cadrul discuţiilor ministeriale a fost legat de relaţiile cu Rusia, pe fondul asertivităţii sporite a acesteia în plan convenţional şi hibrid. Ministrul Bogdan Aurescu a subliniat importanţa continuării eforturilor de asigurare a descurajării şi apărării aliate, prin implementarea deplină a măsurilor decise, precum şi continuarea sprijinului necesar pentru partenerii din Vecinătatea Estică, pentru a susţine consolidarea rezilienţei acestora faţă de presiunile interne şi externe cu care se confruntă.

Totodată, a accentuat şi argumentat asupra necesităţii ca tema conflictelor prelungite/îngheţate din regiunea Mării Negre să beneficieze de atenţie sporită pe agenda Alianţei, acestea fiind utilizate pentru afectarea stabilităţii regionale şi a securităţii euroatlantice", se mai arată în comunicatul MAE.

Zuckerman: România este primul stat aliat NATO care va instala propriul sistem de apărare cu HIMARS

Totodată, Aurescu a reiterat sprijinul pentru procesul de pace din Afganistan şi speranţa că un acord de pace va putea fi atins în curând, dar a exprimat îngrijorare cu privire la dezvoltările recente în plan securitar.

"Evidenţiind că NATO reprezintă o ancoră de predictibilitate pentru această ţară, a subliniat importanţa unei coordonări strânse între aliaţi cu privire la viitorul prezenţei militare aliate în Afganistan, apreciind că orice decizie pe subiect trebuie să ţină cont de evoluţiile din teren, precum şi ţinând cont de responsabilitatea asigurării stabilităţii şi securităţii în ţară şi în regiune", mai arată sursa citată.

Reuniunea miniştrilor afacerilor externe ai statelor membre NATO va continua miercuri, cu două sesiuni de lucru la care vor participa şi unele state partenere ale Alianţei. Oficialii vor aborda securitatea în regiunea Mării Negre şi vor avea un schimb de opinii privind China.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇