Armand Goșu: Din păcate, planul așteptărilor lui Putin s-a confirmat. Nu știm în ce lume ne vom trezi în dimineața zilei de 5 noiembrie 2024

Armand Goșu: Din păcate, planul așteptărilor lui Putin s-a confirmat. Nu știm în ce lume ne vom trezi în dimineața zilei de 5 noiembrie 2024
Foto: arhiva personala Armand Goșu

Următoarele luni ar putea să fie „decisive” în evoluţia războiului ruso-ucrainean, alegerile americane de anul viitor putând să ofere un răspuns la felul cum se va încheia acest conflict.

Armand Goşu şi-a lansat la standul editurii Polirom, din cadrul Târgului de Carte Gaudeamus Radio România, volumul „Putin împotriva Occidentului. Războiul din Ucraina şi noua dezordine mondială”, o culegere de interviuri ale autorului, unele inedite, care oferă, în cele 360 de pagini, o privire de ansamblu asupra principalelor momente ale războiului.

Armand-Gosu-lansare-carte

„Anul următor, următoarele luni ar putea să fie decisive în evoluţia războiului, pentru că, din păcate, planul aşteptărilor lui Putin s-a văzut confirmat. Ucraina a devenit prizoniera războiului politic între democraţi şi republicani în Statele Unite, iar următoarele luni, până în 4 noiembrie 2024, când vor avea loc alegerile americane, ar putea să ofere un răspuns la felul cum se va încheia acest război.

ADVERTISING

Oricum ar fi, e puţin probabil ca un scenariu - care să dea satisfacţie deplină Rusiei şi să confirme obiectivele cu care aceasta a început războiul - să fie pus în operă, măcar şi pentru faptul că nimeni astăzi nu-şi mai închipuie, cum la 24 februarie părea foarte probabil, dacă vă amintiţi, că Rusia va reuşi să ocupe Ucraina, că dacă nu va reuşi s-o ocupe militar oricum va schimba puterea de la Kiev şi Ucraina se va întoarce în spaţiul de influenţă sovietică", a spus Goşu.

Armand Goşu a mai declarat pentru Agerpres că unul dintre interviurile inedite propune "o analiză mai critică a relaţiilor româno-ucrainene" din ultimii 30 de ani.

ADVERTISING

„Am evitat să-l public. Nu era momentul, dar, zic eu, acum e momentul, e în carte. E o parte mai critică, mai ales pe ultimii 30 de ani, ce s-a greşit atât din partea Bucureştiului, cât şi din partea Kievului, cum de s-a ajuns în impasul în care se ajunsese şi cum România şi Ucraina au reuşit să găsească, sigur, ajutate şi de partenerii lor internaţionali - America, Marea Britanie, Polonia, calea de a depăşi acel impas şi să construiască o relaţie sănătoasă, iar în ultimele luni, cel puţin în octombrie, noiembrie, vedem că lucrurile s-au schimbat în bine, într-un mod de-a dreptul spectaculos", a spus Goşu.

ADVERTISING

El consideră că acest moment este „poate cel mai greu moment de la începutul războiului".

„Toată lumea aşteaptă rezultatul alegerilor din 4 noiembrie. Nu ştim în ce lume ne vom trezi în dimineaţa zilei de 5 noiembrie 2024. Depinde foarte mult de alegerile americane continuarea susţinerii pentru Ucraina", a adăugat Goşu.

Fostul ministru de externe Teodor Baconschi a apreciat, la lansare, că lucrarea profesorului Goşu reprezintă o adevărată "cronică a războiului ruso-ucrainean". Iar realizatorul de televiziune Cătălin Ştefănescu a elogiat "claritatea şi limpezimea" cu care se exprimă profesorul Armand Goşu, caracterizând volumul "un manual pe care îl citeşti nu cu presiunea şcolii, ci cu fascinaţia de a învăţa ceva despre un spaţiu".

Armand Goşu predă, din 2004, istoria politică a Rusiei şi a URSS, istoria politicii externe şi a diplomaţiei sovietice, evoluţii în fostul spaţiu sovietic şi introducere în istoria serviciilor secrete sovietice. Are un doctorat în istoria Rusiei, cu o teză despre politica externă a Imperiului Rus (Moscova, 1998). Din 2004 este conferenţiar la Universitatea din Bucureşti. A fost corespondent la Moscova pentru radio BBC, în anii 1995-1998 şi 1999-2000, iar între 2005 şi 2010 a fost redactor-şef adjunct. În perioada 2013-2014 redactor-şef al Revistei 22, editată de Grupul pentru Dialog Social.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇