Florin Cîţu a devenit noul președinte al Senatului, după ce a fost revocată Anca Dragu

Florin Cîţu a devenit noul președinte al Senatului, după ce a fost revocată Anca Dragu

Anca Dragu a fost revocată din funcția de președinte al Senatului. Propunerea de revocare, formulată de PSD, PNL și UDMR, a fost votată de 82 de senatori. Au fost 24 de voturi împotrivă (USR) şi 9 abţineri (AUR).

În locul său a fost votat Florin Cîțu, cu 82 de voturi favorabile şi 25 împotrivă. Anca Dragu (USR), revocată din funcţie, a obţinut 25 de voturi ”pentru” şi 82 ”împotrivă”.

„Mulțumesc pentru vot colegilor și coaliției pentru susținere. Mulțumesc, Anca Dragu, pentru munca depusă până acum. Mulțumesc, de vineri ne apucăm de treabă”, a spus Florin Cîțu, în plenul Senatului.

ADVERTISING

Întrebat ulterior de ce a vrut să preia această funcție, Cîțu a susţinut că a fost o decizie a coaliției ca liderii PNL și PSD să fie președinți ai Senatului, respectiv Camera Deputaților.

”Sunt președintele PNL, este o funcție importantă, a fost o decizie a coaliției, ca liderii PNL și PSD să preia aceste funcții”, a afirmat Cîțu.

Totodată, a fost ales și noul Birou Permanent al Senatului, după demisiile lui Robert Cazanciuc - secretar, Radu Oprea - chestor şi ale vicepreşedinţilor Gabriela Firea şi Vasile Dîncu.

ADVERTISING

Aceştia au fost înlocuiţi de Paul Stănescu şi Robert Cazanciuc ca vicepreşedinţi, Ion Mocioalcă - secretar şi Marius Duncă - chestor.

Anca Dragu acuză un abuz de putere

Anca Dragu a declarat de la tribună că în Constituţie se prevede în mod expres stabilitatea funcţiilor de preşedinte al Camerei Deputaţilor şi Senatului, pentru a evita abuzuri.

”Constituţia, decizii ale CCR şi chiar practica democratică arată clar că acest demers de înlăturare a preşedintelui Senatului din funcţie este nejustificat. Ceea ce se întâmplă astăzi este un abuz de putere şi o tentativă de a acapara total o instituţie a statului român, un fenomen numit tirania majorităţii.

ADVERTISING

Preşedintele Senatului nu are puterea de a forma sau de a da jos guverne, nici de a transforma simple propuneri în legi, are însă rolul de a semnala derapajele din Parlament şi, cel mai important, poate sesiza CCR cu privire la legile asupra cărora există suspiciuni de neconstituţioalitate”, a mai spus Dragu.

USR va ataca decizia la CCR

Anca Dragu a anunţat că USR va ataca la CCR această revocare din funcţie.

”Vă anunţ că revocarea preşedintelui Senatului va constitui subiectul unei sesizări la Curtea Constituţională”, a afirmat Anca Dragu.

În replică, Daniel Fenechiu, liderul senatorilor PNL, i-a spus că nu există abuz de putere în democraţie, pentru că regulile democraţiei spun că minoritatea se supune majorităţii. 

”A ne spune nouă astăzi că dacă schimbăm preşedintele Senatului care nu are în spate o majoritate este abuz de putere înseamnă a nega esenţa democraţiei în sine”, a afirmat el. 

La rândul său, liderul senatorilor UDMR a afirmat că revocarea preşedintelui Senatului nu reprezintă o pedeapsă.

Dacă legiuitorul ar fi dorit ca o minoritate să conducă Senatul în contraponderea unei majorităţi, atunci noi, cei de la UDMR, am fi condus Senatul de 30 de ani”, a spus Turos Lorand. 

Senatorul Claudiu Târziu a anunţat că AUR se va abţine la vot, pentru că există suspiciuni privind încălcarea Constituţiei.

Marcel Ciolacu a revenit la șefia Camerei Deputaților

Şi Marcel Ciolacu a fost ales, marți, președinte al Camerei Deputaților. Au fost 217 voturi pentru și 77 împotrivă.

Contracandidata sa, Cristina Prună de la USR, a obținut 77 de voturi pentru și 217 împotrivă.

Votul pentru alegerea preşedintelui Camerei a fost secret, cu buletine de vot. Au votat 299 de deputaţi şi au fost anulate cinci voturi.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇