Scopul fundamental al unor alegeri libere şi corecte este de a asigura că cei care guvernează au un mandat clar din partea cetăţenilor pe care îi reprezintă, afirmă ambasadorul Statelor Unite ale Americii la Bucureşti, Kathleen Kavalec.
„Nicio decizie luată în această perioadă crucială nu ar trebui să limiteze dreptul românilor de a vota liber sau să pună în pericol credibilitatea procesului electoral”, a precizat diplomatul american, într-o declaraţie transmisă sâmbătă seara.
Kathleen Kavalec menţionează că, „în ultimele zile, mulţi români şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la alegeri, inclusiv rezultatele surprinzătoare din primul tur al alegerilor prezidenţiale, rapoartele despre încălcări legate de utilizarea reţelelor sociale în campania electorală şi lipsa de transparenţă în finanţare, precum şi decizia de renumărare a voturilor".
„Speranţa noastră este ca, indiferent de deciziile luate de autorităţile române sau de candidaţi în zilele următoare, reputaţia României ca partener democratic de încredere în Europa şi în comunitatea euro-atlantică să rămână intactă", punctează ambasadorul Statelor Unite ale Americii la Bucureşti.
Mesajul ambasadorului SUA vine cu o zi înainte de votul în țară la alegerile parlamentare și în contextul în care primul tur al alegerilor prezidențiale, care a avut loc duminica trecută, nu a fost încă validat de CCR, care a dispus renumărarea voturilor.
Curtea Constituţională a decis în şedinţa de joi să ceară reverificarea şi renumărarea tuturor buletinelor de vot, cuprinzând voturile valabil exprimate şi cele nule la alegerile prezidenţiale.
Ulterior, BEC a anunțat că a decis renumărarea voturilor pentru turul întâi de la alegerile prezidențiale până duminică la ora 22:00.
Vineri, USR a depus la Curtea de Apel Bucureşti o contestaţie la decizia Biroului Electoral Central privind renumărarea voturilor din toate secţiile de votare din ţară. USR a cerut anularea deciziei BEC şi suspendarea ei până la soluţionarea cauzei. Însă, ulterior, BEC a respins contestația USR.. Așa că procesul de renumărare a voturilor a început.
Președintele Autorității Electorale Permanente, Toni Greblă, a declarat că AEP nu poate tipări, în momentul de față, buletinele de vot pentru turul doi al alegerilor prezidențiale, pentru că nu e validat primul tur.
Așadar, AEP așteaptă finalizarea renumărării voturilor, iar apoi decizia luată de Curtea Constituțională.
Curtea Constituțională a amânat, vineri, decizia privind validarea votului de la turul I al alegerilor prezidențiale pentru luni, 2 decembrie, ora 17:00. Astfel, CCR se va pronunța după alegerile parlamentare, din 1 decembrie.
La alegerile parlamentare, de vineri, a început deja votul în diaspora.
Ce se poate întâmpla în continuare
Președintele Autorității Electorale Permanente, Toni Greblă, a declarat la Radio România Actualități că există două variante în ceea ce privește decizia CCR: validarea primului tur al alegerilor sau invalidarea lui.
În cazul în care va fi decisă invalidarea, alegerile prezidențiale ar putea fi reprogramate pentru 15 decembrie (turul 1) și 29 decembrie (turul 2).