Decizie istorică la CCR: A cerut renumărarea tuturor voturilor de la prezidențiale în mai puțin de 24 de ore. Greblă: E absolut imposibil

Decizie istorică la CCR: A cerut renumărarea tuturor voturilor de la prezidențiale în mai puțin de 24 de ore. Greblă: E absolut imposibil

Curtea Constituţională a decis în şedinţa de joi să ceară reverificarea şi renumărarea tuturor buletinelor de vot, cuprinzând voturile valabil exprimate şi cele nule la alegerile prezidenţiale.

Cererea a fost formulată de Cristian Terheş, candidat la prezidențiale din partea Partidului Naţional Conservator Român, care a solicitat, totodată, anularea alegerilor.

În aceeași ședință, plenul Curții Constituționale a respins, ca tardivă, cu unanimitate de voturi, cererea de anulare a alegerilor pentru funcția de președinte al României formulată de Sebastian-Constantin Popescu.

Astfel, Curtea Constituțională a dispus azi, cu unanimitate de voturi:

  1. Reverificarea și renumărarea tuturor buletinelor de vot cuprinzând voturile valabil exprimate și cele nule la alegerile pentru funcția de Președinte al României din data de 24 noiembrie 2024.
  2. Înaintarea rezultatelor reverificării și renumărării Curții Constituționale de către Biroul Electoral Central.
  3. Termen de judecată pentru data de 29 noiembrie 2024, ora 14,00.
ADVERTISING

Greblă spune că e imposibil

Președintele Autorității Electorale Permanente (AEP) a reacționat ferm în legătură cu decizia CCR.

El spune că procesul de renumărare a celor aproximativ 9 milioane de buletine de vot nu poate fi realizat în termenul stabilit, vineri, ora 14:00.

„Este absolut imposibil ca o astfel de operațiune să se desfășoare într-o singură noapte sau într-o zi-două. Este vorba de verificarea a 9 milioane de buletine de vot depozitate în 41 de județe, în spațiile de depozitare ale tribunalelor, iar acest proces ar dura mult mai mult decât perioada stabilită de CCR”, a declarat la Digi24, președintele AEP.

Până acum nu au existat contestații sau dovezi clare care să indice o eventuală eroare în numărarea voturilor.

„Până la validarea proceselor verbale de la birourile electorale județene și central, nu a existat nicio obiecție cu privire la corectitudinea numărării voturilor. Dacă ar exista dovezi că procesul nu a fost efectuat corect, atunci am putea vorbi despre o reverificare, dar deocamdată nu există astfel de informații”, a adăugat Greblă, citat de Mediafax.

ADVERTISING

În plus, campania pentru turul al doilea al alegerilor prezidențiale nu poate începe decât după ce CCR va valida oficial rezultatul primului tur și va stabili candidații din finală.

„Campania va putea începe doar după ce CCR va valida rezultatele și va stabili oficial cine sunt candidații care intră în turul 2. Până atunci, este imposibil să se facă campanie”, a adăugat președintele AEP.

Acesta a exclus orice posibilitate ca renumărarea voturilor să poată fi realizată rapid printr-o procedură de urgență.

„Dacă există cineva care poate să pocnească din degete și să renumere 9 milioane de buletine de vot care se găsesc în 42 de depozite în fiecare județ ale țării... Nu cred că cineva își închipuie că acest lucru poate fi făcut într-o noapte”, mai spune președintele AEP.

Ce susţine Terheş

Potrivit Antena 3, Cristian Terheș a susținut că în câteva secții au existat corecturi la numărul voturilor pentru Ludovic Orban. E vorba despre corecturi care au dus la scăderea voturilor pentru Ludovic Orban de la 35 la 1 sau de la 58 la 1.

ADVERTISING

Terheș acuză că în secțiile de vot s-ar fi mutat voturi de la Orban la Lasconi din considerentul că președintele Forța Dreptei a anunțat că se retrage. În schimb, acesta a rămas pe buletinul de vot pentru că decizia sa a fost luată prea târziu.

Cristian Terheş şi Sebastian Constantin Popescu au depus fiecare câte o solicitare la CCR privind primul tur al alegerilor prezidențiale.

Cristian Terheş a candidat din partea Partidului Naţional Conservator Român şi a obţinut 95.782 de voturi în primul tur al alegerilor prezidenţiale, reprezentând 1,04%.

Sebastian Constantin Popescu a candidat din partea Partidului Noua Românie şi a fost votat de 14.683 de oameni, reprezentând 0,16% din totalul voturilor.

Biroul Electoral Central se va reuni în ședință la ora 16:00.

Reuniune CSAT şi sesizări la Parchet

De asemenea, potrivit Antena3, judecătorii CCR urmează să ceară azi documente şi informaţii de la instituţiile statului, inclusiv de la CSAT.

Amintim că preşedintele Klaus Iohannis a convocat şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, care va avea loc joi, începând cu ora 14:00, la Palatul Cotroceni.

Pe ordinea de zi se află analiza unor posibile riscuri la adresa securităţii naţionale generate de acţiunile unor actori cibernetici statali şi non-statali asupra unor infrastructuri IT&C, suport pentru procesul electoral, anunţă Administraţia Prezidenţială.

Pe de altă parte, Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a făcut sesizare la organele de urmărire penală în cazul lui Călin Georgescu şi al altor candidaţi la alegerile prezidenţiale.

Autoritatea a trimis sesizări către Poliţie şi Parchet, după ce, în anumite localităţi, pe panourile special confecţionate pentru a face publicitate politică competitorilor pentru preşedintele României, au apărut afişe care nu au inscripţionat codul de bare al mandatarului financiar.

Ciolacu ar putea fi principalul beneficiar

Singurul care ar putea beneficia de renumărare este Marcel Ciolacu, care a ratat intrarea în finală la nici 3.000 de voturi.

Însă premierul susţine că PSD nu a făcut nicio solicitare la BEC de renumărare.

”Eu, după alegeri, am venit în faţa dumneavoastră şi am anunţat că îi felicit pe cei doi din turul doi şi că PSD nu face nicio solicitare la BEC de renumărare. Eu nu îmi doresc nimic, eu ştiu că sunt doi candidaţi în turul doi cărora le-am urat succes. Pe doamna Lasconi chiar am sunat-o”, a spus premierul Marcel Ciolacu, joi, la sediul PSD.

Ciolacu a precizat că ”cel mai important lucru îl reprezintă alegerile de duminică”.

”Eu unul, personal, am greşit, îmi asum acest lucru, nu am nici cea mai mică problemă, dar duminică nu mai este vorba despre Marcel Ciolacu, este vorba despre viitorul nostru, al tuturor. Este vorba despre România şi stabilitatea şi direcţia democratică a României. În rest, niciodată nu am comentat o decizie a unui magistrat sau a CCR. Nu este treaba mea şi nu comentez”, a adăugat Ciolacu.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇