Alianța USR PLUS vrea măsuri extraordinare de protecție dacă se organizează alegeri locale

Alianța USR PLUS vrea măsuri extraordinare de protecție dacă se organizează alegeri locale

În actualul context epidemiologic, alegerile locale devin problematice, fără măsuri speciale de protecție. Alianța USR PLUS cere consultări cu președintele și celelalte partide, pentru a decide cum va fi scrutinul organizat.

”Alianţa USR PLUS consideră că în actualul context epidemiologic organizarea alegerilor locale în 27 septembrie prezintă un risc major pentru populaţie, membrii birourilor electorale, membrii partidelor şi voluntarilor şi, dacă nu se iau măsuri de protecţie sanitară adecvate, trebuie amânate.

ADVERTISING

Fără noi măsuri ferme, cetăţenii vor considera riscantă participarea la procesul electoral, iar rezultatele finale nu vor fi reprezentative, procesul democratic fiind alterat.

Din acest motiv, Alianţa USR-PLUS face un apel public pentru consultări cu preşedintele României, Klaus Iohannis, cu Guvernul României şi cu partidele politice care participă la alegerile locale pentru a stabili de comun acord noi măsuri necesare pentru desfăşurarea campaniei electorale, în condiţii de protecţie sanitară adecvată”, potrivit unui comunicat de presă al Alianței.

ADVERTISING

Ca principal argument este menționată creșterea constantă a cazurilor de COVID-19 din ultima perioadă.

Media infectărilor cu SARS-CoV-2 în România se ridică la peste 1.000 pe zi, motiv pentru care „se impun de urgenţă discuţii pentru a stabili noi reguli în care ar putea să se desfăşoare evenimentele politice, strângerea de semnături pentru candidaţi şi procesul electoral de la finalul lunii septembrie”.  

Alianţa USR-PLUS consideră că există modalităţi prin care să fie redus riscul de infectare cu noul coronavirus în cadrul acţiunilor electorale, dacă partidele politice vor ajunge la un acord.

ADVERTISING

Vot în două zile

USR-PLUS propune ca votarea să aibă loc pe parcursul a două zile, pentru a reduce la minimum riscurile de contaminare pentru membrii birourilor electorale din secţiile de votare, precum şi a cetăţenilor care îşi vor exercita dreptul de vot.  

„Pentru o competiţie electorală corectă, grijă şi responsabilitate faţă de cetăţeni, membrii de partid, voluntari şi candidaţi, cerem de urgenţă organizarea consultărilor de către preşedintele României, în virtutea rolului şi atribuţiilor sale constituţionale”.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇