Alegeri cu poluri și blocuri în 2024. Drulă vrea să facă un pol de dreapta, cu 10 obiective (Video)

Alegeri cu poluri și blocuri în 2024. Drulă vrea să facă un pol de dreapta, cu 10 obiective (Video)

Preşedintele USR, Cătălin Drulă, a cerut sâmbătă delegaţilor prezenţi la congresul partidului un mandat să construiască un pol de dreapta care ar urma să aibă un program de guvernare cu 10 obiective. Acest pol de dreapta ar urma să se contureze după discuții cu partide, oameni politici, organizaţii civice, antreprenori şi oameni din mediul academic.

647 de delegaţi au votat pentru mandatul propus de Cătălin Drulă, 5 au fost împotrivă şi 48 s-au abținut.

„Astăzi  este momentul în care dăm startul luptei pentru 2024 şi le spunem clar şi răspicat românilor că vor avea o alternativă, vom da PSD-ul jos, la anul împreună cu excrescenţa extremistă pro-rusă pe care au creat-o. La anul le propunem în jurul USR un pol de dreapta care va avea soluţii pentru toate rundele de alegeri şi vom construi pe acest program de guvernare bazat de reformele de care România are nevoie ca să fie aşezată pe baze mai corecte şi ca copiii noştri să aibă un viitor”, a concluzionat liderul USR.

În urmă cu o săptămână, la congresul Partidului Republican din România, George Simion spunea că în 2024, lupta politică se va da între două blocuri, blocul PSD și blocul AUR și anunța intenția de a coaliza în „blocul AUR” patrioții, forțele naționale și cei care vor România reconstruită.

Care sunt cele 10 obiective pe care le propune USR pentru polul de dreapta

Cătălin Drulă a propus zece angajamente în jurul cărora va fi construit un viitor program de guvernare:

  • reconstrucţia statului, în baza unor principii precum "onestitatea şi performanţa" - el a susţinut "tăierea" birocraţiei şi regionalizarea;
  • egalitatea în faţa legii şi a Constituţiei - Drulă a subliniat că "sinecuri precum pensiile speciale" trebuie desfiinţate;
  • consolidarea democratică, reforma serviciilor secrete, întărirea independenţei justiţiei, educarea copiilor în spiritul unei societăţi deschise;
  • libertatea individuală - "Fiecare trebuie să fie liber să-şi trăiască viaţa aşa cum crede de cuviinţă şi fiecare are responsabilitatea să îi trateze pe ceilalţi cu decenţă şi respect", a precizat liderul USR;
  • menţinerea drumului euro-atlantic al României, "dublarea" eforturilor în vederea intrării în Schengen, dar şi pentru "a deveni o ţară care contează" în Uniunea Europeană şi NATO;
  • diaspora românească - Drulă a precizat că trebuie făcut "mult mai mult pentru milioanele de români" care trăiesc în afara ţării. "Să nu uităm că suntem o singură naţiune şi că viitorul nostru este comun indiferent dacă trăim dincoace sau dincolo de graniţe", a spus el;
  • responsabilitate bugetară: tăierea cheltuielilor inutile, oprirea "avalanşei împrumuturilor şi a datoriilor", reducea taxelor şi răsplătirea "corectă" a muncii cinstite;
  • un mediu sănătos: protejarea pădurilor, a ariilor naturale, a calităţii aerului, investiţii în energie curată şi asigurarea independenţei energetice a ţării;
  • educaţie "pentru viitor". Liderul USR a precizat că "nu există viitor al unei naţii fără un sistem de educaţie performant" şi a pledat pentru orientarea banilor statului cu prioritate către acest domeniu;
  • un parteneriat corect cu mediul privat: "predictibilitate" fiscală, "uşurinţa" de a face afaceri - "Fără un sector privat puternic, nu există prosperitate", a declarat Cătălin Drulă.
ADVERTISING

Cătălin Drulă a explicat că planul lui este să unească în jurul USR toate forţele de dreapta într-o singură mişcare „suficient de puternică să câştige alegerile, să reformeze statul şi să garanteze destinul european al României”.

„Vom construi o alternativă reală. Vom fi schimbarea pe care România o aşteaptă”, a mai spus Cătălin Drulă.

🔴 LIVE: Cătălin Drulă, declarații de la Congresul USR

🔴 LIVE: Cătălin Drulă, declarații de la Congresul USR

Publicată de USR pe Sâmbătă, 17 iunie 2023

Cine ar putea face parte din polul de dreapta

La congresul USR au participat și lideri ai unor partide care ar putea face parte din polul de dreapta propus de Cătălin Drulă. Ei s-au remarcat printr-o atitudine comună manifestată împotriva partidelor din coaliția aflată la guvernare.

Două dintre partide sunt aproape sigure, având în vedere colaborările și declarațiile de până acum, este vorba de PMP și Forța Dreptei.

Liderul Forței Dreptei, Ludovic Orban, invitat la congresul USR, a atacat PNL, susținând că la putere se află, de fapt, PSD și nu există nicio urmă de liberalism în actuala guvernare. 

“La putere se află PSD. Să nu ne îmbătăm cu apă rece că există vreo urmă de liberalism în actuala guvernare, că sunt PNL-işti care ar putea să dea vreo amprentă liberală sau să poată să ia vreo măsură liberală. Asta este o iluzie”, a spus Orban.

El a criticat și atitudinea premierului PSD, pe care l-a numit „covrigarul șef, care iar promite că vor umbla în toată ţara câini cu covrigi în coadă. Iar românii iarăşi n-o să vadă decât gaura de la covrigi”.

Orban a explicat și relația cu USR, spunând că el întotdeauna a fost partizanul colaborării cu USR. „În Partidul Naţional Liberal, începând din 2016, am fost acuzat sistematic de colegii mei că niciodată nu am acceptat să răspund la atacurile care veneau din partea USR, pentru că întotdeauna am considerat că singurul partener decent, singurul partener cu care avem afinităţi şi cu care putem să asigurăm o guvernare modernă, o guvernare înclinată spre reformă este USR”, a spus Ludovic Orban.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

De asemenea, liderul PMP, Eugen Tomac, invitat la congres, este de părere că avem o țară predată la cheie PSD și că președintele Klaus Iohannis lasă o moștenire urâtă, o țară fără speranțe și cu extremismul ajuns la cote nemaiîntâlnite.

“Preşedintele Iohannis, pentru a manipula electoratul în 2020 şi evident că acest mesaj va viza direct pe dumneavoastră, dar şi pe noi, le-a spus românilor, nu vă irosiţi votul, votaţi PNL şi scăpaţi de PSD. Ce avem astăzi? O ţară predată la cheie PSD, cu PSD în tot şi în toate. Aşa ceva nu se mai poate.

Iohannis ne lasă o moştenire urâtă. O ţară fără speranţă, o ţară dezamăgită, cu extremismul la cote nemaiîntâlnite. De aceea avem obligaţia să gândim lucid şi să facem ceea ce trebuie pentru România. De ce se tem de noi? Şi de fapt, cine se teme de noi? Exact partidul care a trădat electoratul de dreapta.

PNL avea o şansă acum să spună până aici. Dar îi place să se urce în remorca PSD şi tocmai de aceea suntem obligaţi să gândim soluţii comune. USR are în faţă o mare provocare, o provocare nu doar pentru a salva onoarea dreptei, o provocare uriaşă pentru a da semnalul unităţii către toţi cei care vor ca România normală să însemne o Românie în care să ne creştem copiii în linişte şi pace”, a spus Eugen Tomac.

UDMR și Nicușor Dan, în tatonări?

La congresul USR a fost invitat și Kelemen Hunor, liderul UDMR, formațiune recent împinsă afară din coaliția de guvernare de PSD și PNL.

Kelemen Hunor a ținut un discurs savuros, cu multă autoironie, dar fără nicio asumare a unei poziționări politice față de construcția anunțată de Cătălin Drulă.

„Daţi-mi voie, înainte de toate, să îi mulţumesc domnului preşedinte Drulă pentru această invitaţie. Îţi mulţumesc, Cătălin. M-ai invitat la acest congres acum trei săptămâni. Nici tu, nici eu nu ştiam, poate ştia cineva din această ţară, dar noi doi sigur nu ştiam ce se va întâmpla peste trei săptămâni.

ADVERTISING

Am emoţii, trebuie să recunosc, în faţa voastră şi nu din cauza că n-am mai vorbit în faţa oamenilor. Am mai vorbit din când în când. Am emoţie fiindcă nu am mai fost la un congres al unui partid în opoziţie, de foarte mult timp.

Dar încerc să mă obişnuiesc cu acest statut. Şi bine v-am găsit după aterizarea noastră forţată. Voi cunoaşteţi sentimentul. Nu trebuie să vă explic eu cum e când ai făcut treabă şi te trezeşti pe peron”, a declarat Kelemen Hunor, la începutul discursul susţinut sâmbătă, la Congresul USR.

El a mai afirmat că perioada „las că merge şi aşa” s-a terminat.

„Oameni buni, noi trebuie să arătăm societăţii că perioada aceea, că las că merge şi aşa, s-a terminat. S-a terminat şi nu se poate, fiindcă nu mai merge, nu se mai poate aşa. Deci, dacă omul vede că cei care cer votul lui promit orice pentru acel vot, după care întorc spatele şi fac altceva, sigur că vom pierde şi locul va fi ocupat de alţii, va fi ocupat de cei care propagă ură, cei care caută conflict, cei care promit răzbunare.

Şi eu cred că asta ar fi cea mai mare greşeală, să lăsăm ca ideile extremiste, ideile care se întorc împotriva fiecărui om, până la urmă, să câştige teren. Da, dacă ne uităm la peisajul politic, vedem că acest pericol există şi va fi responsabilitatea noastră şi a voastră, şi a noastră, şi a PSD-ului şi a PNL-ului, până la urmă dacă reuşim să spunem stop la un moment dat extremismului”, a transmis liderul UDMR.

La congres a fost invitat și un alt personaj care este în căutarea unei formațiuni politice care să îl susțină, primarul general Nicușor Dan.

Primarul general a mulțumit USR, PNL și PMP pentru menținerea acordului politic în București. El a vorbit și despre cum vede viitorul.

“Vreau să închei cu un cuvânt despre viitor, pentru că noi suntem în aceeaşi paradigmă de 30 de ani. Nu este între dreapta şi stânga, este între dreapta şi PSD. Ce înseamnă PSD în Bucureşti? Dacă îmi permiteţi, o metaforă zoologică. Este o caracatiţă împreună cu nişte rechini care se ascund în spatele unor iepuraşi gigant şi a unor ouă de dinozaur. Şi sunt convins că o să avem cu toţii înţelepciunea politică să ne punem în acord cu ceea ce vor oamenii de la noi şi să nu permitem revenirea la putere a PSD-ului în Bucureşti”, a conchis Nicuşor Dan.

Șanse slabe să facă pace cu „geamănul” REPER

Deși potrivit să facă parte dintr-un pol de dreapta, lideri ai REPER, partidul desprins din USR, nu au fost invitați la congresul USR. În schimb, Dacian Cioloș, liderul REPER, a fost criticat de Ludovic Orban, în discursul său de la congres.

Într-o postare pe Facebook, Dacian Cioloș a dat replica acuzațiilor care l-au vizat, la congresul USR.

Pe domnii Orban și Drulă îi deranjează enorm plecarea mea din USR și opiniile politice pe care le exprim (moderat și cu...

Publicată de Dacian Cioloş pe Sâmbătă, 17 iunie 2023

Cioloş a afirmat că liderii USR şi Forţa Dreptei, Cătălin Drulă şi Ludovic Orban, sunt deranjaţi de plecarea sa din USR, însă nu îi deranjează faptul că au distrus o coaliţie şi au ieşit în aplauze de la o guvernare care ar fi trebuit să reformeze România.

„Pe domnii Orban şi Drulă îi deranjează enorm plecarea mea din USR şi opiniile politice pe care le exprim (moderat şi cu jumătate de voce, ca să nu deschid o discuţie problematică pentru ei). Ce nu văd să îi deranjeze este distrugerea unei coaliţii şi ieşirea în aplauze de la o guvernare care ar fi trebuit să reformeze România. Amândoi luptă astăzi împotriva propriilor greşeli pe care încearcă să le pună în seama altora pentru a nu-şi asuma propriile decizii”, a scris Dacian Cioloş, sâmbătă pe Facebook.

El a mai spus că toţi oamenii politici fac greşeli, inclusiv el, însă dacă Ludovic Orban şi Cătălin Drulă nu şi le asumă pe ale lor, atunci „nu vom avansa în asanarea politcii româneşti”.

Pe domnii Orban și Drulă îi deranjează enorm plecarea mea din USR și opiniile politice pe care le exprim (moderat și cu...

Publicată de Dacian Cioloş pe Sâmbătă, 17 iunie 2023

În final, Cioloș le-a urat liderilor USR şi Forţa Dreptei „să facă lucruri bune pentru România împreună, să focalizeze cât mai puţină energie spre ponegrirea altora şi cât mai multă pentru a construi”.

Peste 800 de delegaţi din întreaga ţară s-au reunit, sâmbătă, la Bucureşti, la Sala Radio, pentru congresul Uniunii Salvaţi România. Scopul a fost stabilirea strategiei pentru anul electoral 2024.

Ultimul congres al USR a avut loc în 16 iulie 2022, online, fiind validată alegerea în funcţie a lui Cătălin Drulă. Alegerile au avut loc între 6 şi 10 iulie 2022, putând participa toţi membrii formaţiunii. 


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇