Parlamentul European şi guvernul francez au ajuns la un ”acord de principiu” pentru achiziţionarea de către instituţia europeană a unei clădiri situate în imediata apropiere de sediul PE de la Strasbourg, au anunţat autorităţile franceze.
Conform tratatelor europene, Parlamentul European are sediul la Strasbourg, unde se desfăşoară anual 12 sesiuni plenare de câte trei zile. În restul timpului, europarlamentarii lucrează la Bruxelles.
''Premierul Jean Castex şi preşedintele Parlamentului European, Roberta Metsola, au ajuns la un acord de principiu pentru ca Parlamentul să achiziţioneze clădirea Osmose'', a explicat secretarul de stat francez pentru afaceri europene, Clement Beaune, într-un interviu acordat ziarului regional Dernieres Nouvelles d'Alsace.
Deşi după ''acest angajament de principiu'' sunt încă necesare ''etape de negociere'', vestea bună este că ''Parlamentul European, prin vocea noii sale preşedinte, doreşte să se implice în consolidarea ancorării sale la Strasbourg'', a insistat Beaune.
Acesta s-a referit şi la ''proiectul'' ca o clădire de birouri a Parlamentului European să fie răscumpărată de stat şi colectivităţile locale, pentru a fi transformată în ''reşedinţă hotelieră'' pentru a găzdui aleşii şi funcţionarii în timpul sesiunilor plenare ale PE, informează AFP.
Susţinătorii unui sediu unic la Bruxelles acuză frecvent costurile financiare şi ecologice ale deplasărilor unui număr de aproximativ 2.500 de persoane din aparatul PE şi utilizarea complexului uriaş de la Strasbourg doar patru zile pe lună.
Aceste navete lunare, mai limitate după ce sesiunile plenare ale PE s-au desfăşurat în format hibrid din cauza epidemiei de Covid-19, fac de zeci de ani obiectul dezbaterilor între susţinătorii unui sediu unic la Bruxelles şi cei ai statutului de capitală europeană al oraşului Strasbourg.
Parlamentul European are, de asemenea, unele departamente administrative la Luxemburg.