Roberta Metsola este noul preşedinte al Parlamentului European. Va fi cel mai tânăr şef PE, dar are şi un punct slab

Roberta Metsola este noul preşedinte al Parlamentului European. Va fi cel mai tânăr şef PE, dar are şi un punct slab

Roberta Metsola este noul preşedinte al Parlamentului European. Ea a câştigat alegerile de azi, obţinând 458 de voturi.

Eurodeputații au votat, marți, pentru desemnarea președintelui PE, în cea de a doua jumătate a mandatului 2019-2024, după decesul lui David Sassoli, înregistrat săptămâna trecută.

În competiție s-au înscris Roberta Metsola (PPE, Malta), Alice Bah Kuhnke (Verzi/ALE, Suedia), Kosma Złotowski (ECR, Polonia) și Sira Rego (Stânga, Spania). Marti dimineața, candidatul ECR s-a retras, în cursă rămânând doar cele trei doamne.

Today, Parliament members elect a new president to lead the institution for the next two-and-a-half years. The candidates are Roberta Metsola, Alice Bah Kuhnke and Sira Rego.

Publicată de European Parliament pe Marţi, 18 ianuarie 2022

Președintele Parlamentului European este ales cu majoritatea absolută a voturilor valabile, exprimate prin vot secret, adică 50% plus unu, fiind posibile mai multe tururi de scrutin.

ADVERTISING

Dar nu a fost nevoie azi, când Roberta Metsola a obţinut majoritatea absolută din voturile exprimate, din primul tur. Au fost 616 voturi exprimate, dintre care 458 pentru ea. Şi avea nevoie doar de 309.

No description available.

Președintele nou ales poate susține apoi un discurs de deschidere înainte de a prezida alegerea celorlalți membri ai Biroului Parlamentului (marți și miercuri).

”O prietenă a României și o apărătoare a statului de drept”

Deputatul european Siegfried Mureșan (PNL / PPE), vicelider al Grupului PPE din Parlamentul European, spune că ”votul de astăzi este o veste foarte bună pentru Europa și pentru România”.

ADVERTISING

”Roberta cunoaște foarte bine situația din România, este o prietenă a românilor și o apărătoare a statului de drept din țara noastră. Roberta a fost alături de noi de fiecare dată când am ieșit în stradă pentru apărarea statului de drept: la protestele împotriva Ordonanței 13 de la începutul anului 2017, la protestele din 2018 împotriva modificărilor aduse Codului Penal care afectau grav independența justiției.

La dezbaterile privind justiția și statul de drept din România pe care le-am avut în Parlamentul European, Roberta a fost de partea sutelor de mii de oameni care au ieșit în stradă și a cerut ferm Guvernului PSD de atunci să înceteze atacurile la statul de drept (...)”, spune Siegfied Mureșan, convins că noul președinte ”este o garanție că Parlamentul va continua lupta pentru apărarea statului de drept și a justiției peste tot în Uniunea Europeană”.

ADVERTISING

Preşedintele Parlamentului European, social-democratul italian David Sassoli, a murit în funcție săptămâna trecută, în Italia, la 65 de ani, iar Roberta Metsola, membră a grupului Popularilor (PPE), a preluat temporar șefia Parlamentului European.

Mandatul lui David Sassoli expira oricum în ianuarie 2022, la jumătatea legislaturii de cinci ani.

El a ajuns la conducerea Parlamentului European în 2019, în urma unui acord între liderii grupărilor S&D, PPE şi Renew Europe, care s-au angajat să îl susţină şi apoi să aleagă un candidat PPE.

Cine este Roberta Metsola

Roberta Metsola, vicepreşedinte al Parlamentului, a fost desemnată candidat al PPE în noiembrie, cu șanse mari de a fi aleasă, caz în care ar fi, la 42 de ani, cel mai tânăr preşedinte al instituţiei şi a treia femeie, după Simone Veil şi Nicole Fontaine.

Deşi cunoştinţele sale despre instituţie şi dosare nu pot fi puse la îndoială, un mare minus ar fi poziția sa împotriva avortului, opinie foarte răspândită în Malta, ultima ţară din UE în care avortul este complet ilegal.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇