Pentru Florin Cîţu se apropie deznodământul. Cel târziu marți dimineață, cei trei lideri ai viitoarei coaliții de guvernare se vor duce la președinte pentru ca acesta să aleagă premierul.
Se discută despre mai multe variante din care să aleagă Klaus Iohannis care, spun surse politce, ar fi ales deja – Nicolae Ciucă.
Cartea pe care o joacă acum dl Cîţu e a băiatului principial care refuză să accepte ca PSD să readucă proiectele lui Dragnea. Acelea pe care nu le-a readus deja dl Cîţu însuși, de exemplu o nouă bancă de stat sau PNDL3.
De fapt, dl Cîţu ar accepta orice proiect, orice dragnism, de la cel care l-ar accepta premier.
Programul de guvernare e și el aproape gata. PSD a reușit să impună destul de mult politica sa tradițională – să dăm. Este, de altfel, și singura soluție pentru ca electoratul pesedist să înghită gălușca alianței și a faptului că nu PSD va da premierul.
În plus, tocmai pentru că nu va avea premierul, PSD va avea probabil ministrul de Finanțe, deci obligația de a găsi bani pentru ceea ce dă. Așa că oferta din programul de guvernare este, totuşi, moderată în raport cu intenţiile.
Guvernul va fi gonflat, “să se ajungă pentru toți”, cum se zicea la coadă la portocale înainte de decembrie 1989. Ceea ce sigur că înseamnă cheltuieli suplimentare, dar când sunt multe guri de hrănit, liniştea costă, iată, cel puțin 2 ministere în plus.
Negocierile au fost bizare, pentru că altfel nu poate fi numită o discuție din care ar putea lipsi tocmai premierul. Dacă, așa cum arată sursele politice, premier va fi dl Ciucă, este aberant că va fi pus să execute un program de guvernare servit în plic și negociat de președintele PNL care are toate motivele să îi dorească eșecul.
Și nu e singura problemă. La capitolul Justiție, de exemplu, PSD a venit așezat tactic, potrivit surselor politice. Linia Corlățean – Cazanciuc a stat mai retrasă și ostilitățile au fost conduse din partea PSD de Maya Teodoroiu, fost judecător CCR care a validat SIIJ și modificările la Legile Justiției în general.
Dna Teodoriu este, spun surse politice și judiciare, coordonată și cu secția de judecători a CSM. S-a jucat cu echipa PNL Gorghiu - Scântei fix cum a vrut.
Capitolul justiție nu a fost închis și rămâne cartoful fierbinte.
Nu cred că Marcel Ciolacu ține cu dinții de SIIJ dintr-o profundă convingere. Este un vestigiu dragnist care îl încurcă în reconstruirea imaginii externe, inclusiv în fața socialiștilor europeni.
Nu știu dacă dl Ciolacu este dispus ca PSD să fie responsabil pentru că România rămâne cu MCV și nu intră în Spațiul Schenghen. Dacă nu cumva încălcarea MCV va aduce și consecințe în PNRR.
Dar are nevoie de o formulă de desființare pe care să o poată vinde propriului electorat, mai ales după ce săptămâna trecută respingea categoric desființarea SIIJ. Și cu atât mai mult cu cât Liviu Dragnea, aflat în ofensivă în teritoriu, abia așteaptă să acuze blatul, trădarea.
La rândul său, președintele Iohannis are nevoie de desființarea SIIJ. Și în plan extern, dar și pentru a infirma acuzațiile lui Stelian Ion.
Rămâne de văzut, așadar, dacă președintele va putea impune cumva includerea explicită a măsurii în programul de guvernare, iar Marcel Ciolacu își va înghiți declarația. Sau va fi prevăzută doar respectarea MCV, urmând ca viitorul ministru al Justiției să găsească soluția concretă de desființare pe care să o poate digera și PSD, și CCR.