Tulpina Delta poate trece de protecția dată de o doză de vaccin, dar cei imunizați rareori fac forme grave de boală

În mai multe state, numărul de infectări a început să crească din nou spre îngrijorarea autorităților. Dar de această dată ceva e diferit. În țările cu o rată mare de vaccinare, spitalizările și decesele rămân la cote joase.
Tulpina Delta poate trece de protecția dată de o doză de vaccin, dar cei imunizați rareori fac forme grave de boală
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum
  • Varianta virusului originară din India se răspândește rapid în Rusia, dar și în Marea Britanie.
  • Persoanele tinere și nevaccinate sunt cele mai predispuse pentru infectarea cu tulpina Delta.
  • În Rusia, o țară cu puține persoane imunizate, noul val al epidemiei a crescut rapid numărul cazurilor grave și pe cel al deceselor.
  • În România, numărul mic de persoane care s-au protejat nu oferă garanții că nu va exista un nou val de pandemie.
  • În țările cu o rată mare de vaccinare, deși crește numărul de cazuri, spitalizările și decesele au rămas la cote reduse.

În timp ce în România se fac pregătiri pentru lansarea certificatului verde de călătorie, un document european ce intră în vigoare de la 1 iulie, în Rusia epidemia de coronavirus face din nou ravagii.

Autoritățile de la Moscova au raportat luni un număr de 611 decese și de 21.650 noi infectări înregistrate în ultimele 24 de ore, cele mai ridicate cifre din ianuarie 2021.

Varianta Delta, o tulpină apărută în India și care se răspândește cu 60% mai rapid ca tulpinile precedente, a creat panică în Rusia unde doar o mică parte din populație s-a vaccinat.

ADVERTISING

14,3% din populație a făcut cel puțin o doză de vaccin și doar 10,2% din populație a fost complet imunizată.

O altă problemă care duce la accelerarea pandemiei în această țară e vaccinul în sine, care nu a fost acreditat de Agenția Europeană a Medicamentului din cauza faptului că datele cerute de instituția europeană producătorului rus nu au fost furnizate, termenul de 10 iunie, fiind depășit.

Lipsa acreditării europene a generat o mare neîncredere în vaccin în Rusia, iar la aceasta se adaugă teoriile conspiraționiste care au creat o mare reticență în ce privește procesul de imunizare.

Ca o măsură de urgență, administrația locală din Moscova a decis vaccinarea obligatorie pentru toate persoanele care lucrează în domeniul public.

Vaccinurile își pierd din eficiență în fața noii tulpini, dar fac față

Dar pe lângă impactul major pe care-l are noul val de pandemie în Rusia, se observă o creștere a numărului de cazuri de infectare în state cum ar fi Israel sau Marea Britanie, care au o rată ridicată de vaccinare.

“Tulpina Delta este moderat rezistentă la vaccinuri, în special la persoanele care au primit doar o singură doză”, se arată într-un articol publicat de revista Nature. 

“Un studiu realizat de departamentul de sănătate publică din Marea Britanie a constatat că o singură doză de vaccin AstraZeneca sau Pfizer a redus riscul unei persoane de a dezvolta simptome COVID-19 cauzate de varianta Delta cu 33%, comparativ cu 50% pentru varianta Alpha”, anunță publicația, arătând că tulpina Delta poate infecta persoane vaccinate cu o singură doză.

“O a doua doză de vaccin AstraZeneca duce la o protecție împotriva Delta de 60% (comparativ cu 66% împotriva Alpha, prima variantă de coronavirus), în timp ce două doze de Pfizer sunt eficiente în proporție de 88% (comparativ cu 93% împotriva Alpha)”, se arată în studiul citat de publicația științifică.

Deci, noua tulpină de coronavirus (Delta) se răspândește mai repede, vaccinurile au o rezistență mai redusă, mai ales dacă schema de vaccinare nu e completă, cele mai afectate fiind persoanele neimunizate, care fac forme grave de boală și pot muri.

De exemplu, în Marea Britanie s-a constat că, deși mai multe persoane vaccinate s-au infectat cu noua tulpină, cele mai multe dintre ele nu au făcut forme grave de boală și nu au fost internate în spital.

„Rata mortalității este remarcabil de scăzută acum în comparație cu situația din al doilea val”, a spus Paul Hunter, profesor de medicină la Universitatea East England, citat de cotidianul britanic “The Times”. 

„Puteți vedea că decesele cresc, așa cum v-ați aștepta, odată cu creșterea numărului de cazuri de infectare, dar acestea rămân la un nivel foarte scăzut în comparație cu același punct din cel de-al doilea val”, a adăugat profesorul Hunter.

Numărul de infectări crește, dar decesele rămân la un nivel redus

Datorită vaccinării, mortalitatea provocată de infectarea cu virusul este, acum, în Marea Britanie, de 0,085%, conform unui studiu realizat de Departamentul de Statistică Medicală a Universității Cambridge.

La nivel global, mortalitatea este puțin peste 2%. 

În Marea Britanie, decesele în rândul persoanelor infectate cu vârsta de peste 75 de ani au scăzut de la un vârf de 15%, înregistrat în timpul iernii, la sub 2% acum, se arată în același studiu.

Regatul Unit se confruntă cu o situație paradoxală. În timp ce numărul de infectări crește de la o zi la alta cu cifre importante, numărul de internări în spitale și decesele scad.

Anti-lockdown protest in London
Guvernul Marii Britanii a amânat cu o lună, până în data de 19 iulie, ridicarea restricțiilor împotriva pandemiei din cauza răspândirii variantei Delta. Oamenii protestează împotriva izolării impuse de autorități - Foto: Hepta.ro

De exemplu, la un număr de 18.185 de noi cazuri de infectare raportate în 26 iunie, au fost înregistrate 23 de decese.

În data de 6 februarie 2021, la un număr de 18.153 cazuri noi de infectare s-au înregistrat 829 de decese.

Singura explicație pe care o dau experții e că vaccinarea protejează într-o măsură mult mai mare decât se așteptau în ce privește formele grave de coronavirus, iar virusul se răspândește rapid la persoanele nevaccinate.

La nivelul Marii Britanii, doar 22% dintre persoanele de sub 30 de ani au primit cel puțin o doză de vaccin, conform datelor publicate de guvernul britanic.

Puține cazuri, puțini vaccinați, teren propice pentru varianta Delta

Și în România se observă o situație paradoxală. Deși doar un sfert din populație a fost vaccinată până acum, epidemia a încetinit vizibil, luni înregistrându-se numai 37 de noi cazuri de infectare la nivelul întregii țări și un singur deces. 

În secțiile de terapie intensivă mai sunt internate doar un număr de 85 de persoane.

Cu 4,7 milioane de persoane vaccinate dintr-o populație de 19 milioane, țara noastră pare să fi atins imunizarea colectivă.

Dar mai mulți specialiști spun că e prematur să se facă astfel de afirmații pentru că nu există date în ce privește numărul real de persoane care au trecut prin boală, iar varianta Delta a fost descoperită sporadic la persoane de la noi din țară, fără a fi cea dominantă.

Reamintim că anul trecut, Cehia era considerată campioană în ce privește protecția împotriva pandemiei.

După măsuri drastice luate în primăvara anului 2020 și scăderea numărului de cazuri, guvernul ceh a renunțat la restricții pe perioada verii pentru ca din luna august să urmeze trei valuri succesive de infectări masive, Cehia ajungând într-o situație critică pe perioada iernii.

În această țară s-au înregistrat 2.824 de decese la un milion de locuitori, în comparație cu România care are 1.743.

“Chiar dacă astăzi, în România, situația epidemiologică este una foarte bună, e important să continuăm să ne vaccinăm, pentru a ne asigura acel nivel de imunitate colectivă suficient de crescut încât să prevenim o răspândire accelerată a acestei infecții în rândul populației. Datele existente și care provin… din Marea Britanie ne arată o transmitere crescută în rândul persoanelor nevaccinate și în rândul persoanelor care nu au fost vaccinate cu schema completă”, a declarat Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare.

Cu toate veștile bune în ce privește pandemia din România, nimeni nu poate oferi garanții că numărul de infectări nu va crește la sfârșitul verii.

Dar toți experții și cercetătorii sunt de acord, conform datelor strânse din teren, că vaccinurile sunt eficiente și, în acest moment, protejează pentru toate variantele de coronavirus, reducând într-o mare măsură formele grave de boală (internările în spital) și decesele provocate de infecție.

Până acum, la nivel global, au fost injectate 2,9 miliarde de doze de vaccin, 19% din populație fiind imunizată cu schema completă.

În Uniunea Europeană, 49,3% din populație a primit cel puțin o doză de vaccin, în timp ce în SUA, 54%.

Citiți și alte articole pe aceeași temă:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇