Sfârșit de epocă, spune un general SRI, anunțând debutul luptelor pentru putere. Iohannis iese din peisaj, intră Ciolacu și Ciucă

Punerea sub control judiciar a unor importanți ofițeri de informații într-un dosar de corupție, lansat în preajma începerii rundelor de alegeri care vor schimba o parte din actorii politici, indică debutul luptelor pentru putere.
Sfârșit de epocă, spune un general SRI, anunțând debutul luptelor pentru putere. Iohannis iese din peisaj, intră Ciolacu și Ciucă
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Momentul în care DNA a decis anchetarea și interogarea lui Florian Coldea, Dumitru Dumbravă și a avocatului Doru Trăilă marchează sfârșitul influenței politice a lui Klaus Iohannis.

Asistăm la o confruntare între procurori și servicii secrete, plata unor polițe vechi și marcarea unor teritorii din perspectiva confruntărilor electorale ce vor avea loc în acest an.

Ceea ce se întâmplă acum reprezintă o oportunitate de a radiografia ciocnirile din interiorul serviciilor de informații, procurori și magistrați, ieșiți de sub tutela sistemului politic, care încearcă să împingă spre victorie o tabără sau alta.

S-a întâmplat și la sfârșitul primului mandat al lui Emil Constantinescu, atunci când acesta a refuzat să candideze, anunțând public că a fost învins de „securiști”, s-a întâmplat și la sfârșitul celui de-al doilea mandat al lui Traian Băsescu, scandalul Alina Bica, procuror șef al DIICOT la acea vreme, și Elena Udrea, cumpărături la Paris, fiind emblematic în acest sens.

E total lipsit de etică pentru foști generali SRI să-și folosească expertiza acumulată în serviciul public pentru a ajuta, în schimbul unor sume mari de bani, persoane anchetate sau judecate pentru fapte de corupție.

ADVERTISING

De asemenea, o investigație în curs, în afara interesului opiniei publice, e una ce trebuie să stabilească adevărul, să prezinte faptele și modul în care cei vizați, e vorba de Dumitru Dumbravă, Florian Coldea și Dumitru Trăilă, au încălcat legea.

Dumbravă: Se vor schimba multe în administrație

Când ancheta va fi gata, va ajunge în fața unui complet de judecată care va lua o decizie, va stabili vinovăția și va da o pedeapsă. Dar până acolo e un drum lung și, din păcate, nesigur.

„Acum eu vă mai spun o chestiune. Orice am putea să facem, să aranjăm acum, în perioada asta… e sfârșit de epocă. Se va schimba, se vor schimba multe în administrație”, spune generalul SRI în rezervă Dumitru Dumbravă, într-o discuție înregistrată de DNA, pe care a avut-o cu Cătălin Hideg, un om de afaceri condamnat în primă instanță la o pedeapsă de patru ani cu închisoare.

DIICOT - BILANT 2015
ÎNTÂLNIRE. Florian Coldea, Laura Codruța Kovesi și Dumitru Dumbravă (foto dreapta), discuție înainte de ședința de bilanț a DIICOT, în anul 2016. În planul doi, George Tuță, fost ofițer SRI, acum candidatul alianței PSD-PNL la Primăria Sectorului 1 - Foto: George Călin/ Inquam Photos

„Credeți-mă! Două, trei luni de zile, mai strângeți din dinți. O să… se ducă la vale. După ce se stabilizează lucrurile pe administrație, după aia știm cu cine se poate vorbi: ministru, secretar de stat. E altă treabă. Credeți-mă!”, a mai spus generalul Dumitru Dumbravă, conform stenogramelor publicate de presă.

Afirmațiile celui care a fost șeful Direcției Juridice din SRI și care într-un interviu din anul 2015 a afirmat că sistemul de justiție este „un câmp tactic” al serviciului de informații arată că s-a dat startul luptelor pentru putere în interiorul sistemului.

Va urma o perioadă tulbure

Stenogramele și ancheta DNA sunt un efect al acestor confruntări între magistrați și agenții de informații, în sens larg, dar confruntările sunt mai profunde, ele desfășurându-se și între grupări de procurori și judecători, dar și între cei care lucrează în multele servicii secrete din România.

De acum și până la alegerile prezidențiale și parlamentare, toate aceste grupări vor încerca să câștige teren, să-și impună candidatul politic și să seducă, prin orice mijloace, milioanele de alegători.

Va urma o perioadă tulbure, cu multe dezvăluiri, atacuri și plata unor polițe mai vechi sau mai noi.

Secția de combatere a corupției a dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea măsurii controlului judiciar pe cauțiune, începând cu data de 24 mai 2024, față de patru persoane (doi foști militari, în prezent asociați în cadrul unor societăți, un avocat din cadrul Baroului București și o persoană fără calitate specială), pentru săvârșirea unor infracțiuni de trafic de influență, forma participației penale fiind autoratul și complicitatea.


Direcția Națională Anticorupție, comunicat oficial

Există pericolul ca în acest an confruntările să fie mai tensionate din cauza dezechilibrului internațional. Alegerile din SUA, cele europarlamentare, dar și criza politică globală provocată de războiul din Ucraina vor face mai puțin interesante și amenințătoare luptele pentru putere din micile state europene.

Un bun exemplu e criza din Slovacia provocată de împușcarea premierului Robert Fico. 

Într-un alt context, un astfel de eveniment ar fi zguduit din temelii clasa politică europeană, iar reacția opiniei publice i-ar fi făcut pe lideri să ia poziție și să se implice pentru a detensiona situația.

Acum, după șocul inițial, problemele politice din Slovacia au coborât de pe agenda publică, războiul din Ucraina dominând preocupările liderilor globali.

FlorianColdeaCaseta

Voi ați fost cu ceilalți

E firesc să fie așa. Suntem preocupați de cea mai puternică amenințare, dar la umbra ei se întâmplă o serie de evenimente care ne vor marca și ele viitorul și nu într-un mod fericit.

„Și după ce se termină alegerile și se reface structura, osatura statului… trebuie să o luăm fix de la zero, dar avem un mare handicap, pentru că vom fi întâmpinați cu expresia: <A! Păi voi ați fost cu… ceilalți”, spune generalul în rezervă Dumbravă, explicându-i „clientului” său cum funcționează instituțiile statului.

Din declarațiile acestuia reiese că foști lucrători importanți din SRI se așteaptă la o schimbare profundă atât în interiorul serviciilor secrete, dar și în ce privește sistemul de justiție.

Afirmațiile sugerează că, după alegerile prezidențiale, o majoritate PSD-PNL, așa cum și-a imaginat-o Klaus Iohannis, va fi puțin probabilă.

BUCURESTI - CONGRES PPE - 2024
CONFRUNTAREA. Scandalul public provocat de investigarea unor generali SRI pentru fapte de corupție anunță începutul luptelor pentru putere și sfârșitul influenței politice a lui Klaus Iohannis - Foto: Andreea Alexandru/ Mediafax/ Hepta.ro

Analizarea sondajelor de opinie, dar și dinamica raporturilor dintre Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă indică de asemenea că, după 9 iunie, România va fi o țară cu o conducere fragilă, în care doi prim-miniștri se vor lupta pentru poziția de viitor șef al statului.

Eminențe cenușii scoase din joc

S-a ajuns într-o situație gravă, dacă doi importanți foști șefi ai SRI au devenit consultanții unor infractori. Asta spune multe despre lipsa valorilor din instituțiile statului, chemate să garanteze siguranța țării și a cetățenilor, prevăzute în Constituție, dar și despre corupția care se manifestă încă în justiție.

Concret, dacă în urmă cu câțiva ani consideram că ne-am atins obiectivul odată cu sesizarea PNA, de exemplu, dacă ulterior ne retrăgeam din câmpul tactic odată cu sesizarea instanței prin rechizitoriu, apreciind (naiv am putea spune acum) că misiunea noastră a fost încheiată, în prezent ne menținem interesul/atenția până la soluționarea definitivă a fiecărei cauze


Dumitru Dumbravă, general SRI, interviu 2015, Juridice.ro

Dacă se întreabă cineva de ce SRI are o imagine atât de proastă în rândul opiniei publice, iar încrederea în procurori și judecători e atât de scăzută, o parte din răspuns se află mai sus, în negocierile dintre un general și un condamnat penal.

Din păcate, acțiunea DNA nu e decât o formă de confruntare, iar din lungul șir al precedentelor cazuri și acesta are mari șanse să fie îngropat după alegeri. 

Un posibil rol al investigației DNA e acela de a scoate din joc două „eminențe cenușii”, active în spatele ușilor închise.

BUCURESTI - ICCJ - ELENA UDREA
GAZ PE FOC. Din închisoare, Elena Udrea încearcă să o atragă și pe Laura Codruța Kovesi, procurorul șef european, în povestea anchetării lui Coldea și Dumbravă - Foto: Andreea Alexandru/ Mediafax/ Hepta.ro

Nu trebuie trecută cu vederea reintrarea în scenă a Elenei Udrea, care, la scurt timp după punerea sub control judiciar a generalilor Dumbravă și Coldea, a atacat-o pe Laura Codruța Kovesi, procuror șef al Parchetului European, acuzând-o că e una dintre asociatele acestora.

„După aproape zece ani, Stăpânul Cătușelor (Florian Coldea - n.red.) iese pe ușa DNA așa cum, împreună cu Kovesi, m-au scos pe mine în februarie 2015…”, a scris Elena Udrea, pe pagina sa de Facebook.

„Sper că prin dărâmarea soclului pe care cei doi generali s-au ridicat și care va duce și la căderea lui Kovesi, Justiția se va simți eliberată, iar procurorii și judecătorii vor avea curaj să acționeze și să judece după lege și conștiința proprie!”, a mai spus fostul ministru, care ispășește o pedeapsă de 6 ani cu închisoare, în urma unei condamnări pentru corupție.

Democrația se sinucide

O astfel de ciocnire pe culoarele Puterii din România va genera o serie de evenimente cu impact politic. Ne aflăm la începutul procesului de transfer al puterii, iar acesta va fi unul complicat și dur în care democrația va fi din nou testată, mai ales în contextul crizei globale provocată de Rusia.

„Nu uitați, democrația nu durează niciodată prea mult. În curând se risipește, se epuizează și se sinucide. Nu a existat niciodată o democrație care să nu se fi sinucis”, a scris la un moment dat John Adams, cel de-al doilea președinte al SUA. 

Poate fi ținută în viață doar prin voința oamenilor de a trăi liber, dar „libertatea nu poate fi păstrată fără o cunoaștere generală în rândul poporului, care are dreptul... și dorința de a ști”, a mai adăugat el.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇