Cine e românul arestat pentru trădare, acuzat că a supravegheat obiective militare și a trimis fotografii rușilor. SRI face legătura cu diplomatul expulzat

Cine e românul arestat pentru trădare, acuzat că a supravegheat obiective militare și a trimis fotografii rușilor. SRI face legătura cu diplomatul expulzat

Un român a fost arestat fiind acuzat că, încă din 2022, a supravegheat obiective militare româneşti sau aparţinând NATO din Tulcea.

Bărbatul a colectat informații cu caracter militar și a făcut fotografii cu tehnica militară de luptă și deplasarea personalului în zona de graniță cu Ucraina.

Ulterior, el a transmis datele Ambasadei Federaţiei Ruse la Bucureşti.

MAE a decis expulzarea diplomatului care primea aceste informaţii.

Anunţul DIICOT

”La data de 23.05.2024, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală au dispus reținerea unui inculpat (cetățean român), cercetat pentru săvârșirea infracțiunii de trădare.

ADVERTISING

Din probatoriul administrat în cauză a reieșit că începând cu anul 2022 acesta a procedat la supravegherea unor obiective militare românești sau aparținând NATO amplasate în proximitatea municipiului Tulcea, colectând informații cu caracter militar și efectuând fotografii privind tehnica militară de luptă și deplasarea personalului în zona de graniță cu Ucraina, pe care le-a transmis către diplomați din cadrul Ambasadei Federației Ruse la București”, se arată într-un comunicat al DIICOT.

În urma perchezițiilor au fost identificate și ridicate mai multe mijloace de probă.

ADVERTISING

A fost sesizată Curtea de Apel București care a dispus arestarea preventivă a inculpatului pentru o perioadă de 30 de zile.

Diplomat expulzat pentru că primea datele

După anunţul DIICOT, a venit o luare de poziţie de la MAE, care a precizat că un diplomat din cadrul Ambasadei Federaţiei Ruse la Bucureşti a fost declarat, vineri, persona non grata pe teritoriul României.

Potrivit MAE, motivul deciziei luate de autorităţile române este că acesta ar fi desfăşurat activităţi care contravin prevederilor Convenţiei de la Viena din 1961 privind relaţiile diplomatice. Detalii AICI

În cursul după amiezii, a venit o reacţie şi de la Serviciul Român de Informaţii, care a precizat că decizia MAE a venit la propunerea SRI, pentru că diplomatul expulzat este cel care beneficia de informaţiile furnizate de cetăţeanul român arestat.

ADVERTISING

În cadrul acestei acţiuni, Serviciul Român de Informaţii a cooperat cu Direcţia Generală de Informaţii a Apărării din cadrul Ministerului Apărării Naţionale.

Cine e românul acuzat de trădare

Românul arestat pentru acte de spionaj și acuzat de trădare în favoarea Rusiei se numește Alexandru Piscan și este din Ploiești, susţin surse judiciare pentru Digi24.

Presa locală a relatat în martie că Alexandru Piscan voia să candideze independent la Primăria Ploiești.

434192737_122116013030236246_165948409140938070_n

Până la urmă, nu a mai reușit, lista finală cu candidații pentru Primăria Ploiești transmisă de Biroul Electoral Municipal Ploiești nu conţine și numele său.

Alexandru Piscan a absolvit o facultate privată, este din Ploiești însă locuiește în București, potrivit datelor din social media.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇