Se întorc restricțiile? Valul patru lovește România în plin

În urmă cu un an, în data de 15 septembrie, se înregistrau 1.111 cazuri de infectare cu coronavirus, un an mai târziu, în data de 14 septembrie, s-au anunțat 3.929, aproape de patru ori mai mult.
Se întorc restricțiile? Valul patru lovește România în plin
  • Ne confruntăm cu o răspândire accelerată și uniformă a virusului, iar asta va crea o presiune suplimentară pe sistemul sanitar.
  • În guvern se lucrează la măsuri de impunere a vaccinării, anunță Nelu Tătaru, fost ministru al Sănătății.

România a intrat deja în ochiul furtunii. Aproape 4.000 de oameni au fost testați pozitiv marți, 14 septembrie, după realizarea unui număr de 47.000 de teste PCR și rapide, făcute în spitale și centre specializate. De asemenea, s-au înregistrat 96 de decese.

Experții consideră că această cifră trebuie înmulțită cu șase, pentru a avea o imagine mai aproape de realitate a numărului zilnic de infectări.

De mai multe săptămâni, specialiștii anunță că ne îndreptăm către o tragedie din cauza numărului mic de persoane vaccinate și a ratei ridicate de transmitere a variantei Delta.

În data de 25 august, în țara noastră se înregistrau 782 de noi persoane infectate, în trei săptămâni, numărul lor a crescut de cinci ori. 

ADVERTISING

Dacă se păstrează acest ritm, la sfârșitul primei săptămâni din luna octombrie, în urma testărilor, se pot înregistra peste 15.000 de noi cazuri zilnice.

Recordul de infectări raportat până acum în România a fost de 10.269 de cazuri, înregistrate în data de 18 noiembrie 2020.

“O caracteristică a valului patru, provocat de varianta Delta, care va îngreuna mult viața salvatorilor din pandemie este distribuția egală și simultană a accelerației infectării în toate județele din țară”, a anunțat medicul Octavian P. Jurma. 

Lipsa personalului din spitale a rămas cea mai mare problemă

După ce patru luni campania de vaccinare a bătut pasul pe loc, reprezentanții Guvernului fiind dezarmați în fața ezitării unei mari părți a populației în ce privește imunizarea, brusc, spitalele au fost luate cu asalt de tot mai multe persoane infectate și ne îndreptăm direct către o nouă criză sanitară.

“Aș vrea să vorbim de situația ATI. Avem 600 de persoane, ultima informare pe care o aveam cu privire la numărul de paturi disponibile era de 860. Aș vrea cât mai repede să revenim la 1.600 de paturi disponibile pentru secțiile ATI”, a declarat premierul Florin Cîțu, într-o ședință cu prefecții. Dar s-ar putea să nu fie suficiente.

Citiți un articol publicat de SpotMedia.ro în urmă cu trei săptămâni care anunța dezastrul: România o ia pe urmele Cehiei și intră în furtuna perfectă

Infectarea intensă, rapidă și uniformă va produce o presiune mare pe întregul sistem medical din țară. Informațiile date de medici sunt că acest val va produce pagube și suferințe mult mai mari decât precedentele, pentru că nu s-au luat măsurile necesare.

“Acum, când cresc exponențial infectările, când în 3-4 zile s-au ocupat deja 600 de paturi ATI cu pacienți cu forme critice de pneumonie Covid 19, decidenții vorbesc despre dublarea numărului de paturi ATI. Se pare că absolut nimeni nu a înțeles că nu paturile și nu ventilatoarele reprezintă marea problemă. Marea problemă o reprezintă medicii, asistentele, infirmierele, kineto-terapeuții din secțiile ATI, pentru că  nu a fost făcut absolut nimic pentru a crește numărul cadrelor medicale din secțiile ATI”, a scris medicul specialist Terapie Intensivă Laura Zarafin, într-o postare pe pagina sa de Facebook.

De fapt, doamna Zarafin a reluat o declarație pe care a dat-o cotidianului Libertatea în urmă cu nouă luni, spunând că e la fel de actuală și azi: “nu avem personal”.

Doar o cincime dintre persoanele cu vârsta de peste 80 de ani au fost vaccinate

Pentru a descrie și mai clar furtuna pandemică în care a intrat țara noastră, medicul militar Valeriu Gheorghiță a recunoscut în conferința săptămânală de presă că: “toate scenariile de evoluție a pandemiei au fost sub ce s-a întâmplat în viața reală”.

Această declarație sună mai mult ca o acceptare a faptului că gravitatea și numărul îmbolnăvirilor vor lua din nou prin surprindere autoritățile.

Era suficientă analizarea datelor în ce privește infecțiozitatea variantei Delta din alte țări europene pentru a vedea cât de gravă e situația.

CentreVaccinareOctavGaneaInquam
Campania de vaccinare este un eșec, iar autoritățile încearcă să găsească soluții pentru impunerea imunizării în rândul angajaților din domeniul public - Foto: Octav Ganea / Inquam Photos

În România, din data de 15 mai, când s-au ridicat o mare parte dintre restricții, senzația generală a fost că pandemia a dispărut. Toate încercările autorităților de a păstra un ritm ridicat al imunizării populației au eșuat.

“Doar 20% dintre persoanele cu vârsta peste 80 de ani s-au vaccinat în România”, a anunțat Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare.

Guvernul n-a reușit să impună nicio măsură în ce privește vaccinarea angajaților din domeniul public și n-a reușit să câștige încrederea oamenilor în ce privește avantajele imunizării.

Nelu Tătaru, fost ministru al Sănătății și consilier al premierului, a anunțat că în guvern se lucrează la o serie de măsuri care vor să impună vaccinarea pentru mai multe categorii de angajați din domeniul public, dar și pentru persoanele vulnerabile.

“În această perioadă se lucrează intens pe două paliere - la acele precauții, ca să nu ajungem la restricții, și la vaccinare”, a declarat acesta, într-o emisiune la DigiFM.

“Nu cred că este vorba de discriminare, este o formă de prevenție. Această infecție cu SARS-CoV-2 trebuie să devină o boală sezonieră ca gripa. Până ajungem la acel nivel, cred că trebuie să trecem prin niște etape - una dintre acestea este și impunerea…Certificatului Verde, acolo unde este imperios necesar”, a mai spus Tătaru.

Oamenii nu mai au încredere în cei care administrează criza sanitară

Până acum, nu s-a luat nicio decizie. Rămâne de văzut dacă un guvern care se confruntă cu o profundă criză de încredere va reuși să impună măsuri de accelerare a vaccinării astfel încât să se evite măsurile restrictive care afectează economia.

E o cursă în care virusul e mult în fața autorităților. Mai mult, varianta Delta îmbolnăvește persoane mult mai tinere decât variantele anterioare.

Din cele 96 de decese raportate în ziua de marți, 9 dintre ele au fost ale unor persoane cu vârsta între 20 și 49 de ani, iar 6 dintre pacienții decedați nu au prezentat comorbidități, conform datelor furnizate de Guvern.

“Din păcate, vedem că un număr din ce în ce mai mare de persoane ajung la terapie intensivă într-un timp relativ scurt, ceea ce reprezintă un fenomen absolut îngrijorător”, a anunțat Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare, o tragedie în desfășurare care putea fi prevenită. 

“…dacă ne uităm la cazurile diagnosticate de infecție cu SARS-CoV-2, peste 80% sunt cazuri la persoane nevaccinate și, de asemenea,… peste 92% din decese se înregistrează la persoane nevaccinate”, a adăugat acesta.

Marea problemă e că mulţi oameni nu mai au încredere în cei care administrează criza. Au făcut prea multe promisiuni fără acoperire, iar confruntarea politică a rupt orice legătură dintre lideri și cetățeni. Furtuna a ajuns în România și, din nou, ne-a luat prin surprindere. 

Citiți și alte articole interesante:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇