Întrebat de jurnalista Alina Manolache cum poate să susțină fără rezerve partidul de la guvernare, care practică la scară deschisă traseismul politic, racolând otova dinspre PSD, în prag de alegeri locale, președintele Klaus Iohannis, în încercarea de a ieși acrobatic din problemă, a avut un moment de sinceritate brută involuntară: traseismul a fost patentat de PSD.
În ultima vreme, majoritatea articolelor despre traseism acuză PNL, dar dați-mi voie să vă amintesc faptul că patentul pentru traseism este la PSD, care în 2014, cu foarte puțin timp înainte de alegeri, a legiferat prin OUG traseismul politic.Originea traseismului cvasi-legalizat se găsește în abordarea PSD-istă.
a răspuns Klaus Iohannis, înainte de a adăuga că, desigur, el nu agreează această practică.
Președintele a reușit aici să dea formă uneia dintre cele mai mari tare ale României postdecembriste: pesedismul supraviețuiește partidului înființat de Ion Iliescu și devine, iată, într-o logică răsturnată, o garanție că lucrurile așa funcționează.
Poate PNL să își întărească bazinul electoral fără racolările ”patentate” de PSD? După cum a numărat deputatul USR Ionuț Moșteanu, sunt peste 30 de primari social democraţi care s-au transferat la PNL.
Poate un partid să se dezvolte și să fie apt pentru guvernare în lipsa acestei culturi pesediste?
Nu știm, pentru că liberalii nici măcar nu au încercat altă rețetă, de vreme ce aceasta a racolărilor a ținut PSD, cu pauze mici și inconsistente pentru ceilalți, la putere. Și dacă e garantat de PSD, de ce să își asume PNL riscul de face altfel, mai ales că de administrația locală depinde covârșitor scrutinul pentru Parlament?
Povestea profesorul de științe politice Andrei Țăranu, într-un interviu acordat SpotMedia.ro, cum, călătorind cu mașina prin țară și având la discreție timp de aflat detalii de la oamenii localităților prin care trecea - și asta nu din vreo voluptate a bârfei, ci pentru că așa e țara, fără autostăzi și cu ambuteiaje permanente -, a remarcat absența candidaților PSD de pe afișe. Explicația i-a dat-o un localnic: candidatul PNL de pe afiș e actualul primar PSD!
În acest fel, nimic nu se pierde, pesedismul se conservă cu atât mai mult cu cât președintele cere electoratului, încă din campania pentru cel de-al doilea mandat, să scape țara de PSD.
Dacă președintele ar fi avut la îndemână un răspuns mai bun, l-ar fi dat. De altfel, a și încercat, spunând că și susținerea asta pentru Guvernul PNL nu e absolută:
Asta cu susținerea cred că putem să o punem în paranteză. Guvernul își face numirile așa cum consideră. Nu cunosc persoana despre care vorbiți și, în consecință, nu pot să comentez nimic în această chestiune.
Klaus Iohannis, președintele României
A doua parte a răspunsului, de redresare electorală, nu a fost tocmai ce ar fi vrut să spună, dar tocmai în astfel de momente în care nu ai vrea să spui adevărul, acesta se strecoară, revanșard-ironic.
I s-a întâmplat și lui Victor Ponta, în consacrata formulă ”Sistemul lor a funcționat mai bine”, un adevăr și aici involuntar și, în mod ironic, provocat tot de Alina Manolache.
Lucrurile nu se limitează doar la continuitatea în administrația locală, ceea ce reprezintă déjà cea mai păguboasă tară a politicii românești, chiar și atunci când e mascată. Într-o postare pe Facebook, Adriana Săftoiu remarcă această acrobație:
Într-o comună din Prahova (comuna Şotrile), un Davidescu candidează pentru funcţia de primar, având o condamnare cu suspendare pentru pornografie infantilă.
Persoana susţine că instanța nu i-a interzis să candideze și că “moral/imoral" e o chestie de cum vede fiecare “unghiul”.
Un alt primar din județul Iași care a făcut sex în sediul Primăriei cu minore traficate candidează din nou.
Ambele persoane sunt excluse din partidele din care făceau parte, deci candidează independent, dar, culmea, în ambele localități partidele din care făceau parte nu au candidați. Ce descurajantă coincidență!
Adriana Săftoiu
În pofida insistenței cu care Klaus Iohannis cere electoratului să îndepărteze PSD din politica mare – să scăpăm țara de PSD -, instituțiile asigură continuitatea pesedistă.
Cazul TVR ar putea fi cel mai dureros dintre toate, cu o conducere care a măcinat legitimitatea unei instituții media până la irelevanță – fluturele nu bate chiar așa din aripi și coincidențele sunt rare.
Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) e redus, și el, la mediocritate, la fel ca Institutul Cultural Român (ICR) și tocmai asta e dovada că pesedismul și-a asigurat moștenirea: administrația arată, în mare, după chipul și asemănarea pesedistă.
Liberalii au primit de la electorat șansa de a guverna fără pesedism și ar trebui să se încumete să se măsoare astfel, pentru că nu e de ici, de colo, să primești așa un cec electoral.