Șansele lui Nicușor Dan

Șansele lui Nicușor Dan
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Pentru 18 mai există o singură opțiune de vot pentru oricine își dorește să evite prăbușirea fulger a economiei. Acesta va fi cel mai rapid efect al alegerii lui George Simion și al predictibilei treceri la guvernare a extremiștilor.

Dacă situația nu ar fi atât de gravă, cred că ar fi de a dreptul educativă o tură cu acești băieți la butoane spre lecuire definitivă de fantasme și populisme antieuropene. Dar situația este prea gravă pentru a fi loc pentru asemenea lecții, oricât de necesare.

Dar asta nu înseamnă că trebuie să ne îmbătăm cu apă rece. Situația electorală nu arată strălucit, deci e nevoie de multă inteligență și abilitate. 

Ce spun cifrele?

Nicușor Dan are nevoie de minimum 5,5 milioane de voturi pentru a deveni președintele României. Cu 5,2 milioane Victor Ponta a pierdut în 2014, de exemplu.

Deocamdată Nicușor Dan a obținut în turul întâi 2 milioane. Spre comparație, Klaus Iohannis a plecat în 2014 de la 2,8 milioane de voturi, cu doar un milion sub contracandidatul sau, și a urcat în finală la 6,2 milioane, cel mai mare salt realizat între tururi de un candidat la prezidențiale.

Deci Nicușor Dan mai are nevoie de 3,5 milioane de voturi minimum.

De unde poate lua voturi?

Transferul de la Crin Antonescu, Elena Lasconi și Daniel Funeriu, în total 2,2 milioane, nu poate fi complet, nu numai pentru că niciodată nu se întâmplă așa, ci și pentru că nu mai există electorate clare și mașinării funcționale ale partidelor, cu excepția UDMR, iar între candidații nonextremiști a fost prea multă ură. Ea persistă și acum pe rețetele de socializare între susținători.

Este de așteptat să se ducă spre Nicușor Dan alegătorii UDMR, cei mai disciplinați, și cea mai mare dintre liberali, dacă tabăra ND nu va mai trage frenetic în PNL, Ilie Bolojan și Cătălin Predoiu.

Cei mai mulți sunt alegătorii tradiționali ai PSD, 2,2 milioane la 1 decembrie. Dintre ei, foarte mulți sunt deja la George Simion sau au votat cu Ponta (41% potrivit datelor CURS). Aceștia din urmă ori se vor demobiliza, ori se vor duce la candidatul AUR.

Ce vor face pesediștii care au votat cu Crin Antonescu (38%)? Conducerea partidului nu a dat un îndemn și chiar dacă o făcea nu conta. Având în vedere bătăliile politice tradiționale, declarațiile lui Nicușor Dan despre PSD, mentalitatea acestui partid este de așteptat că acești alegători să se ducă majoritar spre George Simion. Bazinul PSD îl va apropia pe George Simion de minimul necesar de voturi pentru victorie.

Deci, una peste alta, ce poate lua ND de la Antonescu, Lasconi și Funeriu reprezintă cel mult un milion și jumătate de voturi. Restul nu poate fi decât electorat nou. ND are nevoie să aducă la vot cel puțin 2, 5 milioane de alegători care nu au votat în primul tur.

Există și alegători noi care pot veni către Simion, fie unii care nu credeau că alegerile nu vor fi din nou anulate, fie unii foarte siguri pe calificarea lui în finală, fie unii alegători din partide care nu au vrut să se afișeze de la început cu Simion. Există un bonus al învingătorului pe care nu îl putem ignora, mai ales când scorul este foarte mare.

De exemplu, prezența a fost mai mică în rural decât în urban. De acolo mai degrabă Simion mai poate antrena alegători.

Cum poate atrage Nicușor Dan alegători noi?

Clasic, un asemenea imbold la vot pentru dezinteresații în 4 mai ar fi un declanșator emoțional foarte puternic. În 2014 a fost chestiunea votului în diaspora, care s-a propagat ca un val nimicitor în România.

Atunci, însă, declanșatorul a fost în mâna lui Victor Ponta, la butoane ca premier. Este mai greu, nu imposibil desigur, ca George Simion din opoziție și cu mesaje extrem de calculate să reușească aceeași performanță sinucigașă, deci nu ar fi de mizat pe așa ceva.

Interviurile de marți seară au arătat o abilitate remarcabilă a dlui Simion de a se strecura între așteptările electoratului domniei sale, fără a agita temerile celorlalți. Scopul lor a fost clar: "nu sunt bau-bau!".

La fel ca dl Iohannis în 2014 și spre deosebire de Traian Băsescu, Nicușor Dan nu este genul care să poată genera el însuși o asemenea emoție. Nu e un defect, nu e o calitate, este vorba despre tipologie.

Cine tot face comparații cu Traian Băsescu poate constata rece că George Simion este cu mult mai aproape de tipologia electorală a fostului președinte decât Nicușor Dan.

Nu cred că “vin rușii” mai are potențialul să miște puternic acul emoțional. A făcut-o cu asupra de măsură în noiembrie și a fost o temă în bună măsură compromisă de anularea alegerilor, o traumă ale cărei dimensiuni cred că au fost subevaluate.

Alegerea Est-Vest nu poate fi decât un cadru care se cere umplut cu elemente concrete.  80% dintre români se declară proeuropeni și proNATO, important e ce înțelege fiecare din asta. 

Situația economică se deteriorează urgent, vizibilă fiind scăderea leului cu impact pe toate facturile. La fel ROBOR.  Ea are potenţial să miște acul.

Dar simpla invocare a catastrofei economice care urmează nu e suficientă împotriva unui candidat care este în opoziție și nu a făcut decât să reclame populist nenorocirea economică provocată de guvernarea din care două componente, PNL și USR, îl susțin acum pe Nicușor Dan.

Pe limba omului simplu

Criza economică poate fi o temă cheie, inclusiv emoțională, în funcție de felul în care dl Dan o va aborda.

Domnia sa trebuie să își adapteze rapid mesajul și să îl țintească precis către agenda imediată a cetățeanului, către grijile lui, pe limba lui, mai ales a cetăţeanului din mediul rural și urbanul mic. Cel mare i-a dat deja grosul, nu are de unde să-i mai dea milioane de voturi.

Nicușor Dan trebuie să mai lase Bucureștiul, cifrele și obligațiunile lui, să se adreseze zonelor în care și pentru care a fost mai degrabă absent în campania pentru primul tur, să rezoneze cu grijile lor și să le devină accesibil.

Și mai trebuie să aibă un profil clar de lider, asumat și puternic, cel care te scoate din furtună. E foarte bine ca societatea să dezbată pe rețele, dar acela este doar un fond. Votat este un om cu care omul simplu să rezoneze.

Suntem în criză guvernamentală, prima mișcare a viitorului președinte va fi să identifice o majoritate și să desemneze un premier. El va fi principala pârghie executivă a președintelui.  De el depinde covârșitor și evoluția economică.

Trebuie să le explici oamenilor concret ce vrei să faci. Ezitarea, eludarea răspunsului comunică fie nesiguranță, fie variante secrete, adică exact ceea ce vor specula frenetic extremiștii, umplând ei spațiile goale cu variantele cele mai avantajoase electoral pentru George Simion.

Este foarte bine că dl Dan refuza să negocieze voturi cu partidele și a ales să se adreseze direct cetățenilor. Este ceea ce trebuia să facă. Dar depinde cum se adresează, depinde ce profilează, cum îi atinge pe oameni, ce imagine de lider profilează.

Ar fi bine să votăm rațional. Dar votăm emoțional, cel mai adesea visceral. Ar fi bine să fim lucizi, dar periodic punem pe pereți  icoana unui tătuc pentru ca după 5 sau 10 ani să o spargem cu furie ca să o înlocuim cu alta. Aceștia suntem și nicio strategie electorală nu poate ignora asta.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇