George Simion nu aștepta azi de la CCR un verdict în favoarea lui. Nu-și imagina că CCR ar putea anula alegerile, dar a mizat pe faptul că motivele invocate vor fi rostogolite și ajung la electoratul său radicalizat.
Liderul AUR George Simion spunea că, în fond, motivul pentru care l-a felicitat pe Nicuşor Dan după câştigarea alegerilor a fost că nu şi-a dorit să vadă „vărsare de sânge”.
Cererea de anulare a alegerilor depusă la CCR este o amenințare la adresa stabilității, fiindcă printre motivele enumerate de liderul AUR se află „dezinformarea electoratului”, „denigrarea” sa, „intervențiile străine în desfăşurarea procesului electoral”.
Nu e doar o coincidență că toate argumentele sale sunt folosite și de oamenii Moscovei, pare să existe o coordonare între George Simion și ruși:
- purtătoarea de cuvânt a diplomației ruse, Maria Zaharova, a acuzat Franța de „interferența directă în afacerile interne ale unui stat suveran” și de manipularea alegerilor din România;
- purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus că alegerile prezidențiale din România au fost „cel puțin ciudate”, a vorbit despre nedreptatea scoaterii lui Călin Georgescu din cursă și a explicat că nu este o noutate faptul că state europene precum Franța, Marea Britanie și Germania intervin în afacerile altor țări.
- Alexandr Dughin, filosoful care s-a pus în slujba lui Vladimir Putin, declară și el că „Macron a intervenit deschis în alegerile din România”, că „UE este o dictatură liberală pură” și că „fără o revoluție totală, europenii nu mai au nicio șansă să-și recapete reprezentarea reală a poporului”.
- Fondatorul aplicației de mesagerie Telegram, Pavel Durov, susține că serviciile secrete franceze ar fi făcut presiuni asupra sa pentru a suprima vocile care îl sprijineau pe George Simion și că e gata să vină în România să depună mărturie în favoarea liderului AUR.
Începând de marți seara, după ce Simion a vorbit despre necesitatea anulării alegerilor și despre „vărsarea de sânge” care ar fi putut avea loc, pe rețelele sociale Facebook, Telegram, X și TikTok au apărut mii de postări cu informații false, despre Franța care ar fi aranjat alegerile din România, despre presupuse fraude la vot, despre urgența reluării alegerilor și mai ales despre incitare la proteste.
Potrivit G4Media, campania se derulează pe toate marile rețele sociale, dar niciuna nu vrea să scoată conținutul ilegal, cu excepția TikTok, rețeaua socială aflată sub o anchetă a Comisiei Europene.
- De ce Simion și Rusia implică și atacă Franța, în speța alegerilor de la București Interviu
- Ce aveau pregătit Rusia și George Simion, sincron
Ministerul Afacerilor Interne recunoaște că în spațiul online au apărut „mesaje și materiale cu caracter manipulator”, care pot „induce în eroare” oamenii cu detalii care au legătură cu procesului electoral, dar nu a indicat sursa lor și nici dacă a început vreo anchetă pentru a descoperi cine-i incită pe nemulțumiți la revoltă.
Președintele interimar Ilie Bolojan consideră însă că lucrurile sunt clare, că „diferența de voturi a fost suficient de mare să nu poată fi contestată” și nu vede „ce complicații am putea avea în perioada următoare”.
Altfel spus, n-ar exista niciun pericol care să destabilizeze țara.
Ilie Bolojan a evitat să răspundă de altfel la întrebarea dacă întâlnirile avute de George Simion în străinătate pun sau nu în pericol securitatea națională, dar Gigi Becali, patronul clubului de fotbal FCSB care a intrat în Parlament pe listele AUR, a mărturisit că știe despre drumurile lui Simion la Viena pentru a primi „noi ordine” inclusiv de la foști generali „care au 75-80 de ani și vor să conducă și acum”.
Liderul AUR se află într-o ofensivă forțată, după ce a pierdut prezidențialele, după ce a ieșit la iveală că ar fi finanțat Realitatea TV cu 3 milioane de euro, conform investigațiilor publicate de snoop.ro, și după ce s-a aflat că pe 18 mai, în ziua celui de-al doilea tur al prezidențialelor, au fost trimise mesaje SMS în care era prezentat Nicușor Dan ca un „un președinte condus din Franța”.
Apoi, partidele radicale din Parlament încep să se dezumfle, deja 6 parlamentari de la POT și-au părăsit formațiunea, iar în mediile politico-jurnalistice se vorbește despre viitoare evadări dinspre AUR și PSD către un nou grup parlamentar pe care ar urma să-l patroneze Victor Ponta.
Claudiu Târziu, ideologul AUR care a plecat în urmă cu o lună din partid, a anunțat că va lansa în curând „Acțiunea Conservatoare”, care „va fi diferită de populism și extremism” și care se bazează pe Dumnezeu, familie și libertate.
Acest tip de conservatorism pare inspirat tot de la Moscova, fiindcă Rusia e foarte preocupată de România și încearcă să o aducă în sfera ei de influență, fără să înțeleagă că e imposibil câtă vreme majoritatea populației e pro-occidentală.
Totuși, țara a fost pe punctul să cadă în capcană când candidatul Rusiei, Călin Georgescu, era gata să ajungă președinte, folosindu-se de algoritmii rețelelor sociale. Kremlinului nu i-a ieșit această strategie, așa că a încercat și cu George Simion.
După două eșecuri, rușii sunt nervoși, așa că acum încearcă să destabilizeze țara prin valuri de falsuri lansate pe internet prin care susțin că Franța l-ar fi pus președinte pe Nicușor Dan.
Chiar își imaginează că românii vor fi indignați de această minciună, vor ieși în stradă și vor face dezordine? Totul doar fiindcă noul președinte ales are un doctorat la Sorbona?
Rusia pierde pe teren electoral în România, dar mereu găsește căi să rămână în joc prin pioni politici și instituționali.