Curtea Constituţională, cu unanimitate de voturi, a respins cererea de anulare a alegerilor, formulată de George Simion, ca neîntemeiată.
În aceeași ședință, CCR a validat mandatul de președinte al lui Nicușor Dan. Hotărârea este definitivă şi se comunică Biroului Electoral Central.
Astfel, într-o ceremonie la ora 12.00, președintele ales Nicușor Dan își va putea prelua mandatul.
Reacţii de la Nicuşor Dan şi George Simion
Decizia CCR a venit în timp ce Nicușor Dan vorbea cu jurnaliştii şi a fost întrebat ce opinie are despre această hotărâre a Curții.
„Eu cred că era clar de la început, pentru toată lumea, că e un ceva complet artificial. Eu n-am văzut-o pe cea scrisă (cererea de anulare - n.red.), dar să spui că s-au dat sute de milioane de euro în Moldova e total, total nerezonabil”, a declarat Nicuşor Dan.
A reacţionat rapid şi George Simion, care este evident nemulţumit.
„CCR a continuat lovitura de stat! Nu ne rămâne decât să luptăm! Vă chem alături de mine, azi și în următoarele săptămâni”, a fost reacția lui pe X.
Miercuri, Curtea a primit procesul-verbal al Biroului Electoral Central pentru al doilea tur de scrutin, împreună cu procesele-verbale de constatare şi centralizare a rezultatelor votării.
AUR acuză AEP și BEC că a blocat verificarea alegerilor
Partidul AUR susține că Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) și Biroul Electoral Central (BEC) au refuzat accesul specialiștilor săi la sistemul informatic electoral, blocând astfel verificarea corectitudinii votului.
Potrivit AUR, informaticianului desemnat de partid i s-a interzis accesul în sistemul tehnic gestionat de STS, acces necesar până la validarea oficială a rezultatelor. George Simion susţinea că există suspiciuni privind peste 100.000 de voturi multiple și persoane decedate regăsite în listele electorale.
AUR acuză cele două instituții că își pasează responsabilitatea și încearcă să împiedice orice formă de control independent. „Ne trimit de la BEC la AEP și invers”, a declarat Simion, cu puțin timp înainte să fie dată decizia Curții.
Simion solicita anularea alegerilor
Marţi seară, candidatul AUR a anunţat că va solicita anularea scrutinului.
”Vom acţiona pe căile legale, şi intern şi internaţional, pentru ca mişcarea noastră să aibă câştig de cauză. Aşa că, pentru exact motivele menţionate în decizia CCR din 6 decembrie 2024, eu, ca şi competitor electoral, voi scrie Curţii Constituţionale şi voi cere anularea alegerilor. De ce? Pentru că a fost vorba de cumpărare de voturi!
100 de milioane de euro a fost bugetul alocat în Republica Moldova, numai, pentru turism electoral şi pentru cumpărarea voinţei românilor basarabeni care au fost diabolizaţi pe nedrept în ultima săptămână. Pentru că au folosit resurse administrative ale unui alt stat, ca să anuleze alegerile. Pentru că persoane decedate au votat la scrutinul din 18 mai şi niciun calcul din lume nu ne poate arăta că peste 11.500.000 de români au fost la vot”, a declarat Simion.
- Guvernul Republicii Moldova respinge acuzațiile lui Simion: Numărul mare de oameni care au ieșit la vot arată cât de mult le pasă de viitorul României
- STS respinge ferm acuzațiile referitoare la posibile nereguli la alegeri
Ce prevede legea alegerilor prezidențiale
Curtea Constituţională anulează alegerile în cazul în care votarea şi stabilirea rezultatelor au avut loc prin fraudă de natură să modifice atribuirea mandatului sau, după caz, ordinea candidaţilor care pot participa la al doilea tur de scrutin.
În această situaţie, Curtea ar dispune repetarea turului de scrutin în a doua duminică de la data anulării alegerilor.
Altfel, Curtea Constituţională validează rezultatul scrutinului, asigură publicarea rezultatului alegerilor în mass-media şi în Monitorul Oficial şi validează rezultatul alegerilor pentru preşedintele ales.
Curtea Constituţională a respins, marţi, cu unanimitate, sesizarea unei persoane fizice privind refuzul Meta Platforms Ireland de a pune în executare Deciziile Biroului Electoral Central.