"De ce fugem"? Partidul POT are hemoragie de parlamentari. Câți au fost, câți sunt "gone"

11 deputaţi şi senatori nu mai POT cu Anamaria Gavrilă
"De ce fugem"? Partidul POT are hemoragie de parlamentari. Câți au fost, câți sunt "gone"
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Şase deputaţi POT şi-au anunţat, miercuri, demisia din partid, reclamând că ”direcţia impusă de actuala conducere s-a îndepărtat profund de promisiunile iniţiale”. 10 deputați POT au plecat până acum din partid.

Mai mult, POT rămâne fără grup parlamentar la Senat. Șapte senatori este numărul minim necesar pentru a avea grup, iar cinci senatori ai formațiunii conduse de Anamaria Gavrilă și-au depus deja demisiile, luni urmând să le anunțe și în plen.

„Mi-am asociat imaginea și viața mea mi-am gândit-o de acest partid. Cred în el și cred în proiectul lui. Chiar dacă rămân singurul senator, nu îmi pasă. Vreau să îmi duc la capăt cel puțin mandatul acesta ca membru al partidului POT și voi căuta să adun și alți tineri pentru că este un partid pentru tineri. Vom lupta până la capăt ca să menținem acest partid, să-l înmulțim și să-l întărim”, a spus senatorul Gheorghe Vela, liderul senatorilor POT ca reacția la demisiile din partid.

”Cu părere de rău, dar cu încredere că ne vom duce misiunea până la capăt, noi, Albu Dumitriţa, Andruşcă Lucian, Csillag Andrei, Groza Călin, Pîclişan Gheorghe şi subsemnata, Simu Aurora Tasica, ne-am depus demisiile din POT şi implicit din Grupul parlamentar POT. Am încercat cu bună credinţă să salvăm acest proiect, dar din păcate, toate aceste eforturi au fost ignorate”, a anunţat, miercuri, în plenul şedinţei Camerei Deputaţilor, Aurora Simu, potrivit News.ro.

Aceasta a precizat că gestul este ”un semnal pentru toată mişcarea suveranistă şi un semnal către ţară”, care trebuie să înţeleagă că ”românii vor în Europa”, iar politicienii trebuie să susţină acest parcurs şi nu să acţioneze ”pentru a deraia parcursul european al României”.

Aurora Simu a vorbit și despre o nouă mişcare politică ce va ”reprezenta alternativa, noua casă democratică pentru o politică conservatoare, suveranistă, decentă”.

”Noi, politicienii noi, ne desprindem de partidele politice sechestrate de lideri absoluţi, aflaţi, din păcate, în competiţii de cult al personalităţii şi începem un alt proiect democratic. Sfada, isteria, poziţiile şi declaraţiile extremiste sunt exact ceea ce dezgustă şi dezamăgeşte electoratul de dreapta conservator-suveranist. Un electorat format în principal din oameni decenţi, credincioşi şi muncitori care nu îşi mai doresc ca ţara să fie secătuită de un stat supradimensionat şi corupt. Mişcarea politică pe care gestul nostru o iniţiază vine ca un răspuns şi va reprezenta alternativa, noua casă democratică pentru o politică conservatoare, suveranistă, decentă”, a mai declarat Aurora Simu.

Anamaria Gavrilă îi numește trădători

În replică, Anamaria Gavrilă, preşedinte POT, susţine că cei care au demisionat au trădat românii.

“Cei care au fugit nu ne-au trădat pe noi. I-au trădat pe românii care au avut încredere în ei (…) Aceşti oameni nu au fost niciodată ai noştri. N-au fost nici ai suveranismului, nici ai idealurilor pentru care milioane de români au stat la coadă să voteze. Au fost ai intereselor personale, ai calculelor cinice, ai funcţiilor şi ai confortului. Au jucat teatru cât timp le-a fost convenabil, iar acum, când lupta devine grea, îşi dau jos masca şi îşi arată adevărata faţă: cea a oportunismului şi a laşităţii”, a transmis Anamaria Gavrilă.

Aceasta susţine că ”Partidul Oamenilor Tineri nu este o umbrelă pentru carierişti”.

”Este o casă pentru cei care iubesc România necondiţionat. Cei care au fugit n-au pierdut doar sprijinul nostru, au pierdut respectul poporului român. România nu se abandonează la greu. România se apără”, a mai transmis Gavrilă.

Câţi au fost, câţi au plecat

Așadar, 10 deputați POT și 5 senatori au plecat până acum din partid. Iar dacă după alegerile parlamentare din decembrie POT avea 24 de deputați și 7 senatori, acum mai are doar 14 deputați și 2 senatori.

Așadar, la Senat POT rămâne fără grup parlamentar. La Camera Deputaților, pentru ca un partid să aibă grup este nevoie ca acesta să fie format din cel puțin 10 membri.

Primele plecări au avut loc în februarie. Nu au fost însă voluntare. Deputații Monica și Radu Ionescu au fost excluși din partid, fiind acuzați de „promovarea și încurajarea violenței”.

În martie, deputatul Andrei-Ionuț Teslariu a demisionat din Partidul Oamenilor Tineri, iar marți a anunțat că a aderat la Partidul Național Liberal.

”Eu consider că România are nevoie de un partid de centru-dreapta decent, cu bun simț, așezat, bazat strict pe idei și pe logică”, a spus Teslariu, la Parlament.

Iar săptămâna trecută, deputatul Dorin Popa şi-a anunţat demisia din grupul parlamentar şi din Partidul Oamenilor Tineri, el arătând că Anamaria Gavrilă i-a trimis un mesaj de ameninţare că o să intre cu capul în gard şi s-ar putea să rămână fără răsuflare.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇