Oficialii de la Kremlin au rămas încremeniți într-un proiect învechit care nu se mai potrivește cu lumea secolului XXI. Rusia întreagă a rămas parcă încremenită într-un timp revolut, de parcă ceasornicul lumii n-ar mai fi bătut secundele pentru ea.
Ideologia toxică comunistă, umbra marelui imperiu, amarul descompunerii URSS ar fi trebuit să împingă țara în direcția modernizării, dar cei ce conduc Rusia sunt niște dinozauri anchilozați, îmbătrâniți, care se târăsc în iluzia unei revanșe și care, de atât de multă dorință de a se răzbuna pe lumea care a învins Rusia, nu mai știu să curețe rugina socială și morală care sufocă țara, ci se complac în otrava ei.
În democrație, cei îmbătrâniți biologic și rămași cu mintea blocată în trecut, cei care nu se mai potrivesc cursului lumii sunt trimiși la odihnă. Cei îmbătrâniți biologic, dar rămași tineri cu capul, cei ce se adaptează ajung să conducă societățile lor.
În autocrația rusă, cei ce trăiesc cu visurile imperialiste au pus mâna pe putere și nu o mai cedează, îmbătrânesc în năravul strivirii realității și se încăpățânează să ia decizii împotriva ei.
În democrațiile vestice, cei ce nu sporesc prosperitatea pleacă de la guvernare. În Rusia cei ce nu aduc prosperitatea stau la Kremlin de decenii, pentru că ei controlează și asupresc societatea.
Cei de la Kremlin, în speță Putin, nu a înțeles sau nu a acceptat că Rusia nu se mai potrivește cu mersul de acum al lumii. Pentru el societatea rusă a încremenit în timp, ea a rămas în mintea tiranului în același stadiu în care a cunoscut-o în tinerețe. Și nu acceptă nimic din ce nu se potrivește cu iluziile sale.
Această incapacitate de a înțelege schimbarea, cea de acasă sau de aiurea, este principala vinovată pentru credința că armata rusă va ajunge la Kiev și va fi întâmpinată cu flori.
Niște minți ruginite ideologic din FSB sau au crezut asta sau i-au pus pe masă liderului de la Kremlin rapoarte în care i-au scris ce acesta voia să vadă, ce se potrivea concepției lui.
Pentru Putin explicația că SUA și NATO sunt mama tuturor relelor i-a blocat capacitatea de înțelegere a situației din Ucraina. Putin și clica n-au putut pricepe că populația din Ucraina s-a transformat într-un popor, transformare începută cu independența Ucrainei și răbufnită într-o acțiune împotriva Rusiei prin Maidan.
N-au putut accepta că fiii celor ce au trăit în URSS pot să-și schimbe convingerile politice și că pot înlocui setul de valori învechite ruse impuse cu arma cu setul de valori occidentale.
Acest fel de transformare a fost comun Europei Centrale și de Est, iar faptul că ucrainenii au trecut prin aceeași schimbare ca și restul continentului este un fapt istoric logic. Logic pentru noi, ilogic și de neacceptat pentru Putin.
Și să vrea Occidentul nu poate opri acest proces, nu poate opri Ucraina să meargă pe drumul început prin Maidan.
În societatea ucraineană s-a format o masă critică a celor ce vor să se desprindă complet de Rusia și să meargă în direcția opusă, spre vest. În fapt, Putin are și el dreptatea lui, magnetismul Occidentului, al prosperității, al traiului bun a penetrat Ucraina și a creat situația de azi. Atracția occidentală a schimbat felul de a fi al poporului ucrainean.
Și atunci se naște o altă întrebare legitimă, cum poate lupta Putin cu mirajul modului de viață occidental, prin dărâmarea caselor ucrainenilor pro europeni și prin uciderea lor? Putin nu are soluție pentru că societatea rusă anchilozată nu poate genera un mod de viață mai bun.
Societatea rusă a încercat să se transforme aidoma Europei de Est sau Ucrainei, dar acolo, din cauza instituțiilor, transformarea a fost blocată, a fost foarte lentă și a cuprins doar o parte mică a societății.
Tinerii ruși au în majoritate aceeași apetență pentru modul de viață occidental ca și ucrainenii, ca și est-europenii. Faptul că mii de tineri fug de încorporare acum, faptul că ei nu vor să moară în Ucraina se datorează nu lipsei lor de patriotism sau de conștiință civică, ci faptului că văd clar cum este realitatea.
Sacrificiul lor este inutil și nu va duce la nimic bun acasă, nu va ajuta Rusia cu nimic, dimpotrivă, dacă războiul se va prelungi sau va lua o turnură favorabilă pentru Rusia, asta va întârzia desprinderea de trecut a societății civile.
Acești tineri vor să trăiască într-o Rusie nouă, care să se asemene cât de mult se poate cu societatea occidentală, nu vor să trăiască într-o Rusie revolută, imperialistă, învechită și încremenită așa cum o vede și o vrea Putin.
Invazia din Ucraina a avut impact major asupra societății ruse accelerând împărțirea societății între cei ce susțin războiul și cei ce sunt împotriva lui.
Mobilizarea parțială ordonată de Putin a grăbit crearea acestui clivaj și l-a adâncit. Numărul celor ce nu sunt de acord cu războiul a crescut și va crește pe viitor, pe modelul invaziei sovietice din Afganistan și cu siguranță că procesele sociale care au dus atunci la disoluția URSS vor duce, până la urmă, la îndepărtarea lui Putin de la putere.
Doar o încetare a luptelor în Ucraina pe modelul pace contra teritorii va putea întârzia acest proces.
Realitatea mușcă zilnic din carnea puterii lui Putin, iar prin măsurile pe care le ia dictatorul nu dovedesc că a înțeles cum merg lucrurile. Putin încearcă să cârpească realitatea potrivnică lui tot cu măsuri învechite, inadecvate.
Scuturând Rusia ca să o forțeze să lupte mai bine în Ucraina, Putin scutură rugina care a anchilozat articulațiile sociale și politice și otrăvește cu ea mentalul colectiv. Încet, încet, rugina aceasta îl dezvelește arătându-i adevărata față, făcându-l din ce în ce mai nepopular și în același timp ea se adună și otrăvește mașinăria politică a puterii sale, slăbind-o zilnic.
Deocamdată suntem la începutul procesului, avem de-a face cu mici revolte cauzate de trimiterea la moarte sigură a celor recrutați.
Societatea rusă nu pare pregătită acum pentru mișcări sociale de anvergură, ea are nevoie de timp pentru a se trezi din amorțirea în care a fost ținută, dar orizontul de timp în care se va petrece acest lucru este deocamdată greu de prevăzut și depinde de o mulțime de factori.
Dacă Putin va putea închide războiul repede, așa cum și-ar dori, ar câștiga timp ca să încerce să dreagă șandramaua ruginită care este puterea personală.
Sunt convins că Putin ar fi mulțumit acum cu o situație similară celei din războiul ruso-finlandez, când Finlanda a fost nevoită să cedeze 10% din teritorii pentru pace și va face tot ce poate ca să preseze în această direcție.
Dictatorul trebuie să se întoarcă rapid spre societatea rusă, ca să oprească revoltele să se transforme într-o mișcare socială de anvergură. Putin nu poate lupta pe două fronturi, și în Ucraina, și cu societatea rusă, iar când mișcarea socială de acasă va deveni cu adevărat amenințătoare va fi obligat să renunțe la frontul ucrainean ca să încerce să reziste valului social.
Dacă va apuca să mai facă asta.
Scenariul acesta depinde de cum vor lupta ucrainenii, el va depinde de cum se va comporta Vestul, dacă occidentalii vor avea suficientă răbdare și suficiente resurse pentru a nu ceda șantajului energetic al Rusiei.
Având în vedere că un om învechit aflat în fruntea unor instituții învechite nu poate ține pasul cu vremurile, dacă Occidentul va avea destulă răbdare, sunt speranțe mari că lucrurile să evolueze în sensul formării unei mase critice în societatea rusă care să ducă la mișcări sociale și politice serioase, cu impact major.
Dacă revoltele vor crește și vor deveni o mișcare socială de anvergură, Putin riscă să se înece în propria rugină ideologică.