- Oficial ucrainean: Într-o săptămână, înaintarea trupelor din grupul ofensiv a fost de 6,5 km, iar suprafața teritoriului eliberat a fost de 90 de kilometri pătrați.
- Expert militar: Există o mare diferență între începerea unei ofensive și atacul principal al acesteia.
- Generalii ucraineni sunt concentrați să găsească punctul slab al defensivei ruse, să realizeze o breșă care să permită aducerea unor formațiuni mari de luptă.
- Un video postat de un combatant al Kievului arată că fortificațiile ruse de pe frontul de sud sunt, în realitate, o glumă.
- Prigojin l-a amenințat cu moartea pe Serghei Șoigu, ministrul Apărării, dacă va merge până la capăt cu planul său de a trece forțele Wagner sub comanda statului major al armatei ruse.
Zilele trecute, la un spital din Moscova, președintele rus a fost să împartă medalii militarilor răniți. La eveniment a fost prezent și Serghei Șoigu, ministrul Apărării. În timpul ceremoniei, Putin i-a întors subordonatului său, în mod intenționat, spatele, arătându-i un dispreț și o furie, pe care și le stăpânea cu dificultate.
Filmarea realizată de agenția Ria Novosti din Rusia e o mărturie clară a tensiunilor de la Kremlin și a dezastrului înregistrat de forțele Moscovei pe front.
După o săptămână de la declanșarea unei campanii militare pe scară largă de recucerire a teritoriilor ocupate de ruși, ucrainenii arată că sunt hotărâți să înainteze spre sud, pe linia ce leagă orașele Zaporojie și Melitopol.
Conform declarațiilor oficiale, militarii Kievului au cucerit câteva localități la sud de Velika Novosilka, eliberând în jur de 90 de kilometri pătrați din teritoriu.
„În cursul săptămânii trecute, în timpul operațiunii ofensive din zonele operaționale Donețk și Tavrisk înaintarea trupelor din grupul ofensiv a fost de 6,5 km, suprafața teritoriului eliberat fiind de 90 de kilometri pătrați.
Am recucerit șapte localități: Lobkove, Levadne, Novodarivka, Neskucine, Storozeve, Makarivka, Blahodatne”, a anunțat Hanna Maliar, adjunctul ministrului Apărării din Ucraina.
Contraofensiva ucraineană a început cu o înfrângere în vecinătatea orașului Orikiv, atunci când câteva transportoare blindate Bradley și un tanc Leopard au fost lovite de proiectilele rușilor, într-o ambuscadă.
După eșec, forțele Kievului au preluat inițiativa, continuând să atace pe cea mai importantă axă a frontului de sud, dar și cea mai bine apărată de ruși.
Formațiunile mari de blindate n-au intrat în acțiune
„Pe rețelele de socializare sunt multe imagini cu tancuri și explozii din sudul și estul Ucrainei. Peste tot apar declarații potrivit cărora contraofensiva mult așteptată a Kievului este în curs de desfășurare, ceea ce provoacă o oarecare emoție și neliniște. Ofensiva este incredibil de importantă pentru viitorul Ucrainei”, a scris generalul în rezervă Ben Hodges, fost comandant al forțelor SUA din Europa.
„Atunci când evaluăm ce se întâmplă de fapt, este util să înțelegem că există o mare diferență între începerea unei ofensive, și atacul principal al operațiunii”, a subliniat expertul militar, într-un articol pentru Centrul European de Analiză Politică.
„Când vor fi observate formațiuni mari de blindate, alăturându-se asaltului, atunci vom putea spune că atacul principal a început cu adevărat. Până în prezent, nu am asistat la o concentrare de sute de tancuri și vehicule de luptă de infanterie”, a remarcat generalul american.
Într-adevăr, după prima săptămână de lupte se observă mai degrabă o tatonare și operațiuni de anvergură redusă, ceea ce arată că generalii ucraineni sunt concentrați să găsească punctul slab al defensivei ruse sau să genereze unul pentru ca, apoi, să realizeze o breșă care să permită aducerea unor formațiuni mari de luptă și o înaintare rapidă.
Fortificațiile rusești, o glumă
S-a discutat mult, mai ales pe canalele de Telegram, despre fortificațiile realizate de forțele Kremlinului pe perioada iernii.
Întinderea lor părea impresionantă, de câteva sute de kilometri, fiind fotografiate din satelit sau prezentate pe hărți.
În data de 12 iunie, militarii ucraineni au trecut de primele fortificații din vecinătatea localității Urozhaine, la sud de Velika Novosilka, iar un video postat de un combatant al Kievului arată că fortificațiile ruse sunt, în realitate, o glumă.
Săpate în grabă de soldați, cel mai probabil cu mica lopată de infanterie aflată în ranițele acestora, al cărui scop este cel de a realiza rapid un adăpost individual și nu pentru a construi fortificații, tranșeele ruse au o adâncime medie de 30-50 de centimetri, fără niciun fel de protecție pentru soldați și arme.
Deși sunt lungi și întortocheate, aceste urme de cârtiță nu au niciun fel de eficiență în fața unor transportoare blindate sau a tancurilor.
Prezentarea lor reală e importantă pentru că arată cum lucrează propaganda rusă, care promovează o lucrare superficială, realizată în grabă și fără expertiză ca pe o mare victorie strategică.
După prima săptămână de la relansarea campaniei militare ucrainene, lucrurile merg din rău în mai rău pentru ruși, fiind greu de prevăzut un mod prin care ar putea rezista în fața ofensivei ucrainene.
Militarii ruși ar trebui să se retragă, dar nu-i lasă Putin
Tensiunile din interiorul forțelor militare ale Kremlinului sunt tot mai intense. Confruntarea dintre Prigojin și Serghei Șoigu a ajuns într-un punct critic.
Comandantul mercenarilor Wagner l-a amenințat cu moartea pe ministrul Apărării, dacă va merge până la capăt cu planul său de a trece forțele militare private sub comanda statului major al armatei.
Vladimir Putin a ajuns în punctul în care nu mai are la îndemână decât soluția retragerii, inacceptabilă din punctul său de vedere, dar singura posibilă dacă Rusia vrea să păstreze cel puțin teritoriile cucerite în 2014, Crimeea și o mare parte din regiunea Donbas, anunță experții militari.
„Cea mai dificilă decizie din punct de vedere politic, dar eficientă din punct de vedere militar ar fi reorientarea apărării rusești în jurul Crimeii și a regiunii Donbas”, a scris generalul australian, în rezervă, Mick Ryan, într-un articol în care analizează erorile lui Valeri Gherasimov, comandantul militar al forțelor ruse.
„Rușii trebuie să renunțe la o mare parte din teritoriul pe care l-au confiscat ilegal în februarie 2022 și să-și concentreze apărarea în trei zone - Lugansk, Donețk și Crimeea. În acest mod ar scurta semnificativ linia frontului și ar permite constituirea unor rezerve mobile semnificative. Dar o astfel de retragere ar duce la dispariție <podului terestru> către Crimeea și ar fi un mare eșec politic pentru Putin. E puțin probabil ca retragerea să fie considerată o opțiune favorabilă în contextul actual”, a explicat generalul Mick Ryan.
O întârziere a operațiunilor militare din cauza ploii, spune Zelenski
Luni, 12 iunie, Volodimir Zelenski a convocat o ședință a Consiliului de Securitate, la care au participat conducătorii armatei și șefii agențiilor de informații.
Întâlnirea a avut ca scop analizarea debutului contraofensivei militare, dar și o calibrare a operațiunilor viitoare.
„Luptele sunt intense, dar obținem victorii, iar acest lucru e foarte important. Provocarea unor pierderi cât mai mari inamicului reprezintă un obiectiv principal”, a spus Zelenski.
„Deși vremea nu a fost favorabilă în ultima vreme, ploaia îngreunează mult operațiunile, forța soldaților noștri continuă să dea rezultate și le sunt recunoscător tuturor celor care luptă acum și tuturor celor care sprijină brigăzile noastre de asalt pe fronturile cheie”, a mai declarat președintele Ucrainei.
Din precizările lui Zelenski se înțelege faptul că perioada de tatonare nu s-a încheiat, dar vorbește și despre o întârziere a derulării planului strategic, provocată de vremea nefavorabilă.