Prea multă agitație pe falsa temă a discriminării nevaccinaţilor

Prea multă agitație pe falsa temă a discriminării nevaccinaţilor

Restaurantele, hotelurile, cafenelele, teatrele şi sălile de sport au fost închise pentru că s-a demonstrat că activităţile desfăşurate acolo, în spaţii închise, sunt favorabile răspândirii coronavirusului. Ca atare, este logic ca ele să fie deschise doar atunci când activităţile desfăşurate acolo ori nu vor mai răspândi virusul, ori o vor face într-o măsură aşa de mică încât să nu mai pună în pericol sănătatea publică.

Dacă aceste unităţi vor fi deschise la interior doar pentru cei vaccinaţi va fi pentru că aceştia nu vor răspândi virusul decât într-o foarte mică măsură şi ca atare nu vor pune în pericol sănătatea publică. Nu există aici nicio discriminare pozitivă, nu se face aici niciun cadou celor vaccinaţi: se revine la o activitate normală ca înainte de pandemie pur şi simplu pentru că cei vaccinaţi nu mai răspândesc boala.

ADVERTISING

Cei nevaccinaţi, trebuie spus ca la clasa unu primară, pentru că răspândesc boala, vor rămâne cu interdicţia de acum. Nu vor fi discriminaţi dacă vaccinaţii se duc la teatru pentru simplul motiv că nici acum nu sunt discriminaţi.

Discriminaţi au fost cei vaccinaţi, care n-au avut acces în lunile trecute la teatru sau la restaurant. Din prima zi de vaccinare (plus timpul necesar producerii anticorpilor - n.red.) aceştia aveau dreptul să meargă la o cafea, ceilalţi nu, şi nu trebuie să aibă dreptul acesta până nu se va atinge imunitatea de masă.

Când se va atinge imunitatea de masă restul de nevaccinaţi pot primi dreptul la acces, deşi dreptul acesta este o discriminare pozitivă.

Este enervantă încăpăţânarea antivacciniştilor de a striga în spaţiul public că sunt agresaţi atunci când li se cere să se vaccineze. Este de neinţeles cum discursurile lor bat apa-n piuă pe chestiunea discriminării când lucrurile sunt limpezi: li s-a interzis un lucru pentru că puneau în pericol sănătatea publică şi interdicţia nu trebuie ridicată decât atunci când nu o vor mai pune în pericol.

Ce este şi mai enervant este că în vreme ce mulți dintre cei vârstnici sau cu comorbidităţi aleargă la vaccinare şi respectă regulile, unii dintre cei tineri şi nepăsători, care pot paria pe sănătatea lor, se comportă fără pic de empatie, fără pic de respect pentru ceilalţi.

Cum nu există pedeapsă pentru asta, pentru că poliţia nu poate intra în toate casele, nu poate fi prezentă simultan peste tot şi nu poate amenda pe toată lumea, nerespectarea regulilor a ajuns precum şofatul pe drumurile patriei: toată lumea ştie regulile de circulaţie, dar nimeni nu le respectă. Ca mai apoi cei ce nu le respectă să se considere discriminaţi pentru că li se cere să respecte regulile de prioritate într-o intersecţie.

Am ajuns în situaţia aceasta pentru că autorităţile nu au stopat de la bun început discursurile antivaccin. Pentru că reţelele sociale, în numele unei libertăţi de exprimare prost înţeleasă şi şi mai prost administrată, au permis inflamarea socială pe această falsă temă. Când tema e falsă este destul să se bată monedă pe ea suficient timp şi suficient de tare ca unii mai slabi de înger sau mai închistaţi să ajungă să creadă, iar dacă cel ce bate fierul este vreo personalitate publică sau vreun influencer, cu atât mai bine.

Aşa cum fumătorii au fost izgoniţi din restaurante pentru că făceau rău celorlalţi, aşa şi cei nevaccinaţi trebuiesc ţinuţi departe de ele. Iar o lege drastică ar trebui să închidă activitatea unei unităţi Horeca pe o jumătate de an dacă se va dovedi că a permis accesul unui nevaccinat. De altfel, nici asta n-ar fi o aşa de mare problemă, pentru că la momentul actual accesul pe terase este permis şi celor nevaccinaţi, aşa că nu văd unde ar fi acea mare discriminare de care se tot face vorbire.

Agitaţia pe această falsă temă, cea a discriminării nevaccinaţilor, tulbură inutil peisajul public şi trimite în derizoriu alte teme serioase de discuţie. Trebuie însă să recunoaştem că pletora activiştilor contra vaccinării a capturat agenda publică şi îşi promovează discursul care nu are alt scop decât sabotarea activităţii guvernului.

Poate ca acestor domni nu le convine că se zăreşte limanul ieşirii din pandemie, care îi va lăsa fără critică şi atunci încearcă să profite de împrejurări răsturnând orice idee corectă cu capul în jos.

Citește și alte analize și texte de opinie scrise de Mihai Oprișor


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇