Guvernul condus de Florin Cîțu este unul responsabil, care trebuie menținut pentru a scoate țara din pandemie, nu amenințat cu moțiuni de cenzură. Mai mult, Opoziția este cea chemată să rezolve problema creșterii facturilor, într-un punctaj PNL care urmărește să răstoarne povestea și să pun partidul de guvernare în rolul victimei eroice.
Imediat după congresul atât de necesar calculelor de putere ale președintelui Klaus Iohannis, prezent la Romexpo și validând prin instituția prezidențială un eveniment strict politic, derulat cu încălcarea regulilor anti-pandemie (nu a existat distanțare, certificatele verzi nu au fost verificate în toate cazurile, masca a fost în multe momente opțională, îmbrățișărie și pozele cu mai-marii au fost lucru comun), liberalii au încercat o strategie de schimbare a rolurilor.
Un vot pentru moțiunea PSD este un vot contra sănătății românilor, contra PNRR, un vot contra dezvoltării României, un vot pentru partidul stagnării, un vot care compromite orice șansă a românilor la progres.
Alina Gorghiu
Acuzați că au ignorat criza politică și socială și că au subsumat practic deciziile Guvernului mizelor politice din PNL, liberalii au început să spună povestea complet răsturnată: țara e pe buza crizei umanitare din cauza unui val 4 extrem de agresiv, Florin Cîțu trebui păstrat în funcție și, mai mult, guvernul condus de el trebuie să aibă puteri depline pentru a lua măsuri de urgență.
Iată câteva elemente retorice pe care PNL le transmite în punctaj, în frunte cu prim-ministrul Florin Cîțu:
- Agenda socială a României este urgentă, criza sanitară este gravă;
- Schimbarea Guvernului afectează lupta antipandemie;
- Schimbarea Guvernului pune în risc PNRR-ul de țară;
- O moțiune de cenzură este un gest de iresponsabilitate față de țară;
- Există o alianță USR-PLUS și AUR, care e echivalentă PSD-ului;
- PSD e dușmanul istoric al României, deci și al PNL.
Unele puncte s-au regăsit deja în discursul de victorie al lui Florin Cîțu de la PNL, declinate și rostogolite apoi de liberali, culminând cu o postare a Alinei Gorghiu, unul dintre vârfurile de lance retorice ale camarilei Cîțu.
Joi, chiar înainte de citirea moțiunii PSD în Parlament, Alina Gorghiu a postat pe contul de Facebook mesajul „USR PLUS + AUR = PSD”.
Premierul a continuat discursul de unic garant al bunăstării și siguranței României, preluat apoi, la punctaj, de echipa câștigătoare. Fără Guvernul Cîțu, așadar, Opoziția urmărește:
Periclitarea PNNR: ”PNRR o să intre în Consiliul Uniunii Europene, apoi trebuie hotărâre de guvern care să aprobe exact hotărârea finală și nu poate fi aprobată de un guvern interimar, vom vedea ce se va întâmpla, dacă putem să aprobăm această hotărâre sau nu”, a declarat Cîțu, precizând ulterior că în Consiliul UE se va vota PNRR-ul României între 10 și 15 octombrie.
Asta, după ce tot premierul s-a cățărat pe PNRR, inducând ideea că Ursula von der Leyen vine la București pentru a semna cu el contractul prin care România primește bani europeni.
Periclitarea bunăstării românilor: ”Și salariul minim trebuie să fie aprobat de un guvern cu puteri pline. Dacă nu aprobăm la timp, vom împinge totul în perioada următoare și deja avem milestones și la finalul acestui an”. (Florin Cîțu)
Agravarea pandemiei: "Fix acum, când suntem la mijlocul valului 4 al pandemiei, când Guvernul trebuie să aibă puteri depline pentru a lua măsuri de urgență când situația o impune, PSD inițiază moțiune de cenzură. PSD speculează cea mai gravă criză din ultimii 100 de ani, în loc să vină cu soluții legislative pentru stoparea pandemiei" (Alina Gorghiu)
De fapt, agresivitatea valului 4 este consecința directă a retragerii Guvernului și Președinției de pe agenda socială a României și a eschivării de la responsabilitate. Iar soluția e tot în mâinile Guvernului care, însă, preferă să mai acorde câteva zile pentru salvarea sau măcar repoziționarea lui Florin Cîțu, amânând o decizie coerentă privind școlile și siguranța copiilor.
Periclitarea instituțiilor: ”Dacă azi nu era un guvern în vigoare, angajații dvs și de la Televiziunea Română nu puteați să vă primiți salariile. Asta arată iresponsabilitatea din Parlamentul României. Ei se joacă cu moțiunile, fac competiții de moțiuni, dar nu se gândesc la oameni care nu își primesc salariile”, i-a spus premierul jurnalistului de la Radio România Actualități.
Aducerea extremismului la putere: Strategia PNL, cu care președintele Klaus Iohannis s-a sincronizat, a fost de la bun început aceea de a pune eticheta AUR pe USR PLUS și dincolo de semnăturile pentru moțiunea de cenzură.
Relegitimarea dușmanului istoric PSD: După ce a primit sprijinul PSD pentru tergiversările privind moțiunea semnată de USR PLUS și AUR, PNL încearcă acum să se descotorosească de eticheta de USL. PSD, dușmanul istoric de care România a scăpat la îndemnurile lui Klaus Iohannis, este reinventat practic în discursul liberalilor, pentru a putea fi folosit pe post de "rău mai mare" și pentru a pune în fața românilor o alegere falsă: Cîțu sau PSD?