Cea mai mare provocare pentru viitorul guvern s-ar putea dovedi nu atât pandemia sau criza energetică, ci situația din interiorul PNL, un partid pentru care războiul intern e departe de a se fi terminat.
Trei sunt marile probleme ale liberalilor: lupta disperată a lui Florin Cîțu de a păstra puterea, ruptura de partea cea mai activă a electoratului și degringolada internă.
Florin Cîțu transmite toate mesajele posibile de disociere de guvernarea Ciucă. A fost evident de când a preferat să se ducă la cafea decât la ultimele negocieri cu PSD, a continuat cu sabotarea rectificării bugetare. Așa va fi probabil la fiecare decizie care va depinde de sau și de domnia sa.
Pentru Florin Cîțu există o singură șansă: căderea acestui guvern să-l prindă președinte PNL astfel încât ori să redevină premier, ori să facă cu mâna domniei sale listele pentru anticipate.
Și ceasul ticăie. În PNL se vorbește deschis despre un congres extraordinar în primăvară. Felul în care a fost impus președinte PNL se întoarce împotriva domniei sale cu o adversitate pe măsură. Premierul Ciucă a început să–i concedieze apropiații din aparatul guvernului în frunte cu eminența cenușie a fostei guvernări, Lucian Isar.
Pe lângă faptul că fiecare decizie din coaliție va trece pe la domnia sa, Florin Cîțu mai are câteva cărți de jucat. Prima va fi numirea șefiilor de agenții și companii care revin liberalilor.
Este acolo multă influență de împărțit, pe măsura banilor pe care îi controlează unele dintre ele, de exemplu CNAIR, CNI sau CNAS. Apoi împărțirea prefecților și a secretarilor de stat, mai puțini pentru PNL decât în guvernarea precedentă.
Va fi un test important pentru influența pe care dl Cîțu o mai are în partid. La precedenta împărțire, deși nu mai era premier, Ludovic Orban a setat jocul astfel încât s-a ajuns la monstruozitatea tragerii premierilor din căciulă în funcție de scorul organizației și fară nicio legătură cu competența.
În privința electoratului, PNL și-a încălcat practic singura ofertă electorală- Jos PSD! Este profund imorală această răsucire împotriva sensului votului primit în urmă cu un an.
Ce îl poate împăca pe PNL cu propriul electorat? Doar o guvernare foarte bună în care să livreze suficient de mult și de consistent, încât să justifice motivul răsucirii.
Foarte greu de crezut și cu un început deloc promițător cât timp PSD îi obligă pe liberali să înghită broaște râioase precum Laura Vicol - șefa la comisia juridică a Camerei.
În plus, Florin Cîțu pare că se pregătește să pună bețe în roate oricărei minime șanse ca guvernul să funcționeze bine.
În partid, e degringoladă și e frustrare, din diverse motive. Unii pentru că resimt cu rușine încălcarea promisiunilor. Alții pentru că împărțirea cu PSD îi dezavantajează. Unii pentru că simt din nou trepidațiile luptei pentru putere care părea încheiată în septembrie. Alții pentru că nu au apucat să-și încaseze prețul pentru susținerea lui Florin Cîțu la congres.
Vedem că transferurile de la PSD din vremea lui Ludovic Orban încep să se inverseze.
Dacă toate aceste tensiuni vor fi exportate în actul de guvernare, fix ca în tot anul 2021, pentru PNL nu va mai exista scăpare.