Pe măsură ce avansează timpul, devine tot mai clar faptul că președintele Putin nu se poate dispensa de serviciile răzvrătitului de până mai ieri Prigojin, dar nici că acesta nu mai poate zburda în viitor de capul lui, ci numai alături de Putin.
Un recent editorial publicat în Pravda sub titlul „Putin și Prigojin vor face pace în curând” pare să confirme această realitate, anticipând o posibilă reconciliere a „rebelilor” cu elita de la Kremlin, și încheind asfel un episod care părea să zguduie stabilitatea politică și militară a Federației Ruse.
Este evident că ziarul încearcă să pregătească astfel opinia publică rusă pentru o apropiată schimbare de paradigmă, în momentul când „fiorosul răzvrătit” va redeveni prieten și colaborator cuminte al Marii Rusii.
Ziarul începe prin a reaminti recentele percheziții făcute în conacul lui Evgheni Prigojin. Au apărut cu acest prilej arme, maldăre de bani, documente, peruci, o capelă de închinare, un cabinet medical și tunica militară a lui Prigojin, împodobită cu ordine și medalii, poate atârnate cândva acolo chiar de către liderul suprem al țării.
Articolul dă de înțeles că Prigojin nu se mai află în Belarus, deși președintele Lukașenko susține că este mereu în contact cu el. La o recentă convorbire telefonică i-a declarat, hotărât: „Vom lucra pentru binele Rusiei și ne vom îndeplini datoria până la capăt”.
Tot Lukașenco a mai explicat că, în timp ce Prigojin se află la Sankt Petersburg, luptătorii grupului Wagner sunt în taberele lor permanente, din „Republica Populară Lugansk”, adică regiunea cu același nume din Ucraina ocupată.
Mai nou, Lukașenko a negat faptul că gupul Wagner s-ar instala în taberele de pe teritoriul Belarus. Este drept că belarușii i-au pus la dispoziție clădirile unor foste cazărmi, dar este la latitudinea grupării Wagner să opteze între a se instala acolo, sau a merge oriunde, în altă parte.
Punctând faptul că evenimentele din 24 iunie n-ar mai trebui denumite o „rebeliune”, ci mai curând un fel de „belea”, articolul atacă în fond și titrează, cu curaj: ”De ce ar trebui să se împace”.
Iată de ce:
• Sânge civil nu a curs, iar militarii și-au făcut datoria. Comitetul de Investigare, înființat în acest scop, urmează să cerceteze cine a tras în avioane, a ucis piloți și la ordinul cui a acționat.
• Așa zisa „rebeliune” nu l-a avut țintă pe șeful statului.
• Rușii își amintesc prea bine că gruparea Wagner a fost cea care continua să avanseze chiar și în perioadele dificile, când armata rusă se retrăgea. Faptul a permis trupelor ruse să se regrupeze, iar acum ele tocmai resping cu succes contraofensiva Forțelor Armate ale Ucrainei.
• În rândul militarilor din Forețele Armate ale Federației Ruse, gruparea „Wagner” se bucură de un prestigiu deosebit.
• Occidentul îl vrea pe Prigojin mort, întrucât faptul ar slăbi Rusia. Parlamentul UE a declarat organizația Wagner ca fiind una de tip terorist. Fostul prim-ministru rus Mihail Kasyanov (plecat din țară în 2022) susține că Prigojin ar urma să fie lichidat. Opozantul Alexei Navalnîi s-a alăturat și el luptei împotriva grupării aceluiași Prigojin.
• Pentru Rusia, ar fi lipsit de logică să piardă un asemenea eșalon de luptă, precum gruparea Wagner. Ar fi mult mai pragmatic ca ea să fie incadrată în Ministerul Apărării, iar lui Prigojin să i se recunoasccă un rol principal, în cadrul reconcilierii.
Toate ar fi bune numai că nu rezultă clar din articol cât de autorizat este ziarul să facă afirmațiile de mai sus și în ce măsură ele reprezită chiar punctul de vedere oficial al Kremlinului. Asta, cu atât mai mult, cu cât articolul face în final trimitere la o declarație a atașatului prezidențial pentru presă, Dmitri Peskov, care declara joi că „Soarta lui Prigojin nu figurează pe agenda Kremlinului și nici nu poate figura”.
Numai evenimentele viitoare vor fi capabile să ne arate exact ce figura, ce nu figura și eventual ce mai figurează în respectiva agendă.