Ziua 498. Cel mai grav atac la Liov, arestări la mănăstire. Incendiu în centrul Moscovei, Prigojin s-a întors în Rusia (Foto & Video)

Ziua 498. Cel mai grav atac la Liov, arestări la mănăstire. Incendiu în centrul Moscovei, Prigojin s-a întors în Rusia (Foto & Video)

Ziua 498 de război a început cu un atac brutal cu rachete asupra Liovului. Armata Kievului spune că 10 rachete Kalibr au fost lansate din Marea Neagră, dintre care doar 7 au fost interceptate.

Ultimele etaje ale unui bloc au fost distruse, precum și zeci de mașini. Bilanțul victimelor crește de la o oră la alta, pe măsură ce salvatorii sapă sub dărâmături.

Este cel mai grav atac de la începutul războiului asupra acestui oraş, aflat departe de liniile frontului, la doar 70 km de graniţa cu Polonia, stat NATO.

De la Kiev, Volodimir Zelenski a criticat aliații occidentali, susținând că ritmul lent al contraofensivei a fost cauzat de întârzierea livrărilor de armament. Președintele ucrainean susține că în multe zone controlate de ruși trupele sale nici nu visează să înceapă luptele, pentru că nu au cu ce.

În Belgorod, autoritățile ruse au anunțat că s-au format detașamente de civili, „bărbați adevărați pregătiți să-și apere familiile”, care vor fi înarmați.

Și tensiunile au escaladat la mănăstirea Lavra Peșterilor, unde reprezentanți ai Ministerului ucrainean al Culturii au venit însoțiți de polițiști și au pus sechestru pe mai multe clădiri. Au loc și arestări, dar și tensiuni cu enoriașii veniți să-i susțină pe călugări. Oamenii s-au pus în genunchi în fața jandarmilor și au început să spună poezii și cântece rusești.

ADVERTISING

Între timp, președintele Belarusului, Alexandr Lukașenko, a anunțat că liderul Wagner, Evgheni Prigojin, nu mai e pe teritoriul său, ci în Rusia, iar Zelenski a călătorit la Chișinău şi apoi la Sofia.

Situația pe front

  • Atac la Liov - Cel puțin 4 persoane au murit și alte 37 au fost rănite după ce o rachetă rusească a distrus ultimele etaje ale unui bloc din Liov. Aproximativ 60 de apartamente și 50 de mașini au fost avariate. Salvatorii caută supraviețuitori sub dărâmături. Zelenski a promis un răspuns pe măsură.
  • Forțele Armate ale Ucrainei spun că 10 rachete Kalibr au fost lansate asupra Liovului din Marea Neagră, dintre care doar 7 au fost distruse.
  • Victimele din Liov - Autoritățile din Liov au făcut publice numele celor care au murit în atacul cu rachete: Anastasia, de 32 de ani, mama ei Miroslava, de 60 de ani, un bărbat de 35 de ani, Mihail, și Irina, o femeie de 62 de ani. Anterior, printre cei decedați fusese anunțată și o tânără de 21 de ani și o femeie de 95 de ani. Nu este clar dacă bilanțul morților e mai mare sau celelalte două victime raportate au fost doar rănite.
  • Adăposturi închise - Cel puțin 10 adăposturi din Liov erau închise în timpul atacului cu rachete. A fost deschis un dosar penal.
  • Doliu în Liov - Autoritățile din Liov au declarat 2 zile de doliu după atacul rușilor.

Львів. Наслідки нічного удару російських терористів. На жаль, є поранені та загиблі. Мої співчуття рідним.Обовʼязково буде відповідь ворогу. Відчутна.——Lviv. Consequences of the night attack by Russian terrorists. Unfortunately, there are wounded and dead. My condolences to the relatives!There will definitely be a response to the enemy. A tangible one.

Publicată de Володимир Зеленський pe Miercuri, 5 iulie 2023
  • Amenințare cu rachete în est - Alertele antiaeriene sună în tot estul Ucrainei, armata raportând o amenințare serioasă de atac cu rachete balistice.
  • Arestări la mănăstire - Situația a devenit tensionată joi la intrarea în mănăstirea Lavra Peșterilor. Reprezentanți ai Ministerului ucrainean al Culturii au venit însoțiți de polițiști și au pus sechestru pe mai multe clădiri. Au loc și arestări, dar și tensiuni cu enoriașii veniți să-i susțină pe călugări. Oamenii s-au pus în genunchi în fața jandarmilor și au început să spună poezii și cântece rusești. La Lavra, acțiuni ale autorităților au loc din martie, starețul mănăstirii ortodoxe, mitropolitul Pavlo Lebid, fiind plasat în arest la domiciliu, pentru că ar fi incitat la ură religioasă și a sprijinit războiul Rusiei în Ucraina.
  • Zelenski ceartă Occidentul - Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat, într-un interviu pentru CNN, că livrarea lentă de arme către Ucraina a întârziat contraofensiva planificată de Kiev, permițând Rusiei să își consolideze apărarea în zonele ocupate: „Contraofensiva noastră încetinită are loc din cauza anumitor dificultăți pe câmpul de luptă. Totul este puternic minat acolo. În unele zone ale țării, armata nu poate nici măcar gândi să înceapă atacurile, deoarece nu are armele necesare". Detalii AICI
  • Stop uciderii civililor - Atât Rusia, cât și Ucraina au fost somate de Human Rights Watch să înceteze să mai folosească muniții cu dispersie, interzise printr-un tratat semnat de peste 120 de țări, pentru că fac foarte multe victime colaterale printre civili.
  • Pericolul de la Zaporojie, în scădere - La două zile după ce Zelenski a acuzat că informații solide arată că rușii au plasat bombe la centrala nucleară de la Zaporojie, explozibili despre care șeful AIEA a spus că nu au fost găsiți, șeful contraspionajului ucrainean, Kirill Budanov, a declarat, într-un interviu pentru Times, că amenințarea teroristă la centrală a scăzut: „Întreprindem diverse acțiuni în zonă, atât publice, cât și nepublice. Și cred că acum pericolul unui dezastru provocat artificial descrește ușor”.
  • Nou schimb de prizonieri - Autorităţile din Rusia şi Ucraina au anunţat, joi, un nou schimb de prizonieri, care implică repatrierea a 90 de militari şi civili ai ambelor părţi. "Avem veşti bune. Am reuşit să readucem acasă din captivitate 45 de luptători din cadrul Forţelor Armate, din cadrul Gărzii Naţionale, din cadrul Serviciului de Stat pentru Protecţia Frontierelor şi doi civili", a afirmat Andrii Iermak, şeful Cancelariei prezidenţiale de la Kiev. La rândul său, Ministerul Apărării de la Moscova a confirmat că Ucraina a eliberat 45 de militari ruşi.
ADVERTISING

Alte informații relevante

  • Turneu Chișinău-Sofia - Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski se află la Sofia, pentru discuţii cu oficialii bulgari, într-o ţară în care noul guvern sprijină Kievul, dar preşedintele Rumen Radev se opune acordării de ajutor militar. Zelenski a ajuns în capitala bulgară în jurul orei 12:00 și se va adresa și Parlamentului. El a călătorit din capitala Republicii Moldova, Chişinău, cu un avion Airbus al guvernului bulgar.
  • Zelenski merge şi la Istanbul - Zelennski urmează să se deplaseze vineri şi la Istanbul, pentru o întâlnire cu preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, în cadrul eforturilor de a convinge Rusia să prelungească Acordul cerealelor. Potrivit unor oficiali turci citaţi de publicaţiile Sabah şi Le Monde, Zelenski îi va cere lui Erdogan să intervină pentru a-l convinge pe Vladimir Putin să accepte prelungirea acordului privind transportul cerealelor pe Marea Neagră.
  • Armată profesionistă - Ucraina intenționează să renunțe la recrutare și să treacă la o armată profesionistă după încheierea războiului cu Rusia, pentru a apropia Kievul de standardele NATO, a declarat premierul Denis Şmihal.
ADVERTISING

Ce se întâmplă în Rusia

  • Incendiu în centrul Moscovei - Un incendiu a cuprins acoperişul clădirii în care se află restaurantele ”Cafe Puşkin” şi ”Turandot”, în centrul Moscovei, anunţă serviciile de urgenţă. ”În centru, clădirea de la numărul 26 de pe bulevardul Tverskoi a luat foc. În ea se află restaurantele Puşkin şi Tourandot”, declară o sursă agenţiei oficiale ruse de presă. Restaurantul a fost evacuat.
  • Prigojin e în Rusia - Președintele belarus Lukașenko spune că Evgheni Prigojin s-a întors în Rusia, la Sankt Petersburg. Adaugă că trupele Wagner sunt în taberele lor, fără a specifica locația: “Din câte am fost informat, luptătorii se află în taberele lor. În ceea ce-l privește pe Prigojin, el se află în Sankt Petersburg. El nu se află pe teritoriul Belarusului”.
  • Putin spune că nu-l urmărește pe Prigojin - Purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov, a spus că Kremlinul „nu are nici mijloacele, nici dorința să urmărească mișcările” liderului Wagner.
  • Civili înarmați la graniță - Guvernatorul regiunii Belgorod, Viaceslav Gladkov, a anunțat că detașamentele civile de apărare formate la granița cu Ucraina vor primi, în cel mult o săptămână, arme. La acest moment, spune el, este vorba de 3.000 de „bărbați adevărați, cu diverse meserii, dar care sunt gata să pună mâna pe armă pentru a-și apăra casele, familiile, copiii”. Un alt detașament care ar urma să fie înființat în regiune.
  • Război anti-LGBT - Directorul general al companiei ruse de internet Yandex, listată la bursa americană Nasdaq, este acuzat de un tribunal rus pentru presupuse infracţiuni în temeiul aşa-numitei legi împotriva „propagandei LGBT”. Mişcarea de a-l urmări în justiţie pe Artem Savinovsky, pentru care nu a fost menţionată nicio dată de audiere, vine la o zi după ce o instanţă a aplicat o amendă de 1 milion de ruble (11.048 de dolari) unei baze de date de filme online numită Kinopoisk, deţinută de Yandex, pentru „etichetarea incorectă a filmelor LGBT”.
  • Consulat înschis - Rusia a anunţat, joi, închiderea consulatului Finlandei din Sankt-Petersburg şi expulzarea a nouă diplomaţi finlandezi, ca ripostă la expulzarea unor diplomaţi ruşi de către Guvernul de la Helsinki.

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇