Cele mai pașnice țări din lume: Unde se află România și cum de nu e Rusia pe ultimul loc

Cele mai pașnice țări din lume: Unde se află România și cum de nu e Rusia pe ultimul loc
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Topul celor mai pașnice țări este dominat de un stat european. Surprinzător, Rusia nu ocupă ultimul loc, dar pare că se străduiește.

Institutul pentru Economie și Pace a publicat recent Indexul Global al Păcii pentru 2023, menționând primele 10 țări din lume renumite pentru pacea și liniștea lor socială, relatează CBS News.

Indexul este alcătuit pe baza a 23 de indicatori cantitativi și calitativi, fiecare calculat pe o scară de la 1 la 5, care măsoară cât de liniștită este o țară. Cu cât scorul este mai scăzut, cu atât mai pașnică este o națiune.

ADVERTISING

Indicatorii sunt grupați pe trei criterii:

  • nivelul de siguranță și securitate al societății.
  • amploarea conflictului intern și internațional în curs.
  • gradul de militarizare.

Islanda este pe primul loc în topul celor mai pașnice țări din lume, poziție pe care a deținut-o și în 2022, urmată de Danemarca și Irlanda.

Top 10 cele mai pașnice țări:

  1. Islanda
  2. Danemarca
  3. Irlanda
  4. Noua Zeelandă
  5. Austria
  6. Singapore
  7. Portugalia
  8. Slovenia
  9. Japonia
  10. Elveția

România se află în "zona verde" a ierarhiei (locurile 1-64), pe locul 31 din 163 de țări, având același punctaj cu Spania și Taiwan (1.649).

Bulgaria e chiar în fața României, pe locul 30, cu o diferență foarte mică de punctaj (1.640), în timp ce Ungaria este mai aproape de top 10 cu un scor de 1.508.

ADVERTISING

Serbia, în schimb, țară răvășită de atacurile în masă din acest an, deschide plutonul din "zona galbenă", ocupând locul 65, cu un scor de 1.921. Iar Franța, unde în acest an s-au înregistrat numeroase proteste violente, e pe 67, cu un scor de 1.939.

Statele Unite ocupă un loc modest în "zona portocalie" - 130 cu scorul de 2.448, fiind penalizate de atacurile în masă și de gradul ridicat al militarizării, și depășite de țări precum Haiti, Uganda, El Salvador și Lesotho.

ADVERTISING

Rusia se îndreaptă spre coada ierarhiei, fiind acum pe locul 158, în "zona roșie", cu un scor de 3.142. Coincidență, Rusia se află chiar sub Ucraina (locul 157, scor 3.047).

Pe ultimele locuri se află, în ordine descrescătoare, Sudanul de Sud, Siria, Yemen și Afganistan.

Principalele concluzii ale raportului

  • 84 de state au înregistrat o îmbunătățire, iar 79 o deteriorare a evoluției în clasamentul păcii. Distanța dintre cele mai pașnice țări și cele de la coada clasamentului continuă să crească. Din 2008, ultimele 25 de țări din ierarhie și-au înrăutățit situația cu 12,1%, în timp ce primele 25 de state și-au îmbunătățit-o cu 4,3%.
  • Numărul deceselor provocate de conflictele globale a crescut cu 96% în 2023, la 238.000.
  • Conflictul din Etiopia a provocat mai mulți morți decât războiul din Ucraina, eclipsând și vârful anterior din războiul din Siria, arată noile date.
  • 79 de țări au un nivel ridicat de conflict, printre care și Etiopia, Myanmar, Ucraina, Israel și Africa de Sud
  • Costul economic global al violenței a crescut cu 17%, adică cu un trilion de dolari (1.000 de miliarde), ajungând la 17,5 trilioane de dolari în 2022, echivalentul a 13% din PIB-ul la nivel mondial.
  • Pe fondul războiului din Ucraina, 92 de state și-au crescut cheltuielile militare, însă 110 le-au scăzut.
  • Conflictele se extind pe plan internațional: 91 de state sunt implicate în prezent într-o formă de conflict extern, în comparație cu 58 în 2008.

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇