- BA.4 și BA.5, două noi variante ale tulpinii Omicron, se răspândesc cu rapiditate, infectând și persoane vaccinate sau care au trecut prin boală.
- Numărul de decese la nivel global e la nivelul jumătății lunii martie din 2020, când începea primul val de pandemie.
- În România, cazurile s-au dublat în ultimele trei săptămâni, iar la ATI sunt 86 de persoane.
- Imunitatea obținută prin vaccin și infectare a dus la scăderea gravității bolii și la scăderea numărului de decese.
- De la 1 iulie, vaccinarea se poate face numai la medicii de familie înscriși pe lista Ministerului Sănătății.
Platforma RO Vaccinare seamănă cu un fost star de cinema care a pierdut gloria de altă dată și nu mai știe să trăiască fără admiratori.
După ce câteva milioane de români s-au programat să se imunizeze cu ajutorul ei, după ce au fost dezbateri naționale despre cât de bine sau rău funcționează, după ce a trecut printr-o criză de vaccin când oamenii căutau cu disperare un loc liber, acum când aproape nimeni nu mai e preocupat de Covid, platforma încă funcționează.
Poți intra, primești un cod prin telefon, vezi programările anterioare, dar nu poți face o alta nouă.
Din data de 1 iulie 2022, cei care doresc să se vaccineze trebuie să apeleze la un medic de familie înscris în programul Ministerului Sănătății.
O persoană al cărei medic de familie nu face parte din acest program poate apela la unul acreditat.
Ministerul Sănătății a publicat lista cu toți medicii de familie în cabinetele cărora există posibilitatea de vaccinare.
Imunitatea de grup contează
“Pandemia a intrat într-o zonă crepusculară, fără a provoca perturbări majore, dar nici n-a dispărut. Toată lumea așteaptă cu nerăbdare o vară fără mască sau valuri de infectări… Avem vaccinuri, antivirale și teste”, anunța cotidianul american Washington Post, la sfârșitul lunii iunie, susținând în articol că ne aflăm într-o fază de tranziție, de la o stare de urgență pandemică la una de endemie predictibilă.
Adică, deși pericolul n-a trecut, există un întreg arsenal de instrumente și măsuri care pot menține numărul deceselor la un nivel scăzut fără să mai fie nevoie de restricții, cum ar fi întreruperea școlilor, scurtarea programului magazinelor, impunerea unor intervale cu circulația interzisă sau obligarea firmelor să-și trimită angajații acasă.
Singura măsură importantă despre care specialiștii spun că mai poate deveni obligatorie e purtarea măștii de protecție în anumite situații.
La nivel global, deși numărul de infectări e în creștere, decesele se mențin la nivelul jumătății lunii martie 2020, adică primul val pandemic.
În data de 9 iulie, pe întreg globul, au murit 895 de persoane infectate cu Covid-19.
“Practic, …am avut o dublare săptămânală a numărului de cazuri. E un trend așteptat, conform previziunilor INSP. Opinia noastră este că această creștere va mai dura circa 4-5 săptămâni, până la jumătatea lunii august, după care probabil numărul de cazuri se va stabiliza și o să vedem când va începe să se reducă…”, a declarat Alexandru Rafila, ministrul Sănătății.
Dacă până în luna martie varianta BA.2 a tulpinii Omicron era dominantă, în acest moment, BA.4 și BA.5 au devenit cele mai răspândite, preluând controlul infectărilor la nivel global.
Ultimele două variante au o viteză de propagare extrem de mare și trec de barierele ridicate de imunitatea realizată prin infectări anterioare sau prin vaccin.
“BA.4 și BA.5 au capacitatea de a infecta oameni care erau imuni la forme anterioare de Omicron și alte variante de coronavirus”, a spus Christian Althaus, epidemiolog de la Universitatea din Berna, pentru revista “Nature”.
Specialistul elvețian arată că imunitatea de grup dobândită prin vaccinare și prin infectările anterioare joacă, totuși, un rol important în ce privește răspândirea noilor variante.
"Este posibil ca țările să aibă acum profiluri imunitare distincte, deoarece istoriile lor privind valurile de Covid-19 și ratele de vaccinare diferă. Ca urmare, dimensiunea valurilor de infectări cu BA.4 și BA.5 vor varia de la un teritoriu la altul. Ar putea fi de 5% din populație în unele țări și de 30% în altele. Totul depinde de profilurile imunitare”, a declarat Christian Althaus, pentru revista “Nature”.
Semne că omenirea a trecut peste ce a fost mai greu
Formele mai ușoare de boală și rata scăzută a deceselor sunt un efect al imunității anterioare. Și, în acest moment, persoanele nevaccinate sau cele care nu s-au infectat până acum sunt mai predispuse să facă o formă mai gravă de boală.
“Sunt 86 de persoane la ATI, majoritatea lor sunt nevaccinate”, a anunțat ministrul Alexandru Rafila, într-o conferință de presă.
Analizând datele din SUA, o țară cu o populație de 330 de milioane de locuitori, cu o răspândire accentuată a virusului și cu o rată de 67,5% din populație vaccinată cu cel puțin două doze, se observă o creștere a numărului de infectări, decesele rămânând la cote reduse, de ordinul sutelor de persoane, dar și o fluctuație limitată a răspândirii, ceea ce arată că noile variante nu mai au capacitatea să formeze un val de infectare, cum a fost cazul cu versiunile mai vechi ale coronavirusului.
Noile variante „ne oferă o perspectivă despre ce este capabil virusul în ceea ce privește mutațiile. O versiune care seamănă cu varianta originală Omicron, dar cu modificări minore ale aminoacizilor, a devenit ceva care, probabil, va putea trece de barajul sistemului imunitar.
Toate aceste variante ne arată că virusul încă nu și-a consumat întregul spațiu evolutiv disponibil”, a explicat doctorul Bruce Walker, directorul Institutului Medical Ragon al Universității Harvard, pentru revista “Fortune”.
Conform publicației Washington Post, pandemia s-a încheiat în data de 26 iunie, când board-ul editorial a anunțat că s-a intrat într-o zonă endemică. Asta nu înseamnă că nu mai există pericole, că nu ne vom îmbolnăvi sau nu vom muri în continuare, dar gravitatea bolii și frecvența deceselor s-au redus simțitor, în principal datorită imunității colective.
Încă există posibilitatea apariției unei noi variante amenințătoare, dar și aici, șansele sunt tot mai mici. Mulți experți sunt sceptici și se feresc să anunțe că pandemia s-a terminat, dar există multe semne că omenirea a trecut, cu mari pierderi, eforturi și suferință, peste ce a fost mai greu.