50,46 la sută dintre cetățenii Republicii Moldova au zis DA la referendumul privind modificarea Constituției în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană, dar mai important – prezența de aproximativ 50 la sută la referendum conferă legitimitatea de care acest exercițiu electoral avea nevoie, majoritatea cetățenilor și-au spus cuvântul – că vor în Uniunea Europeană.
Diaspora a demonstrat că rămâne conectată cu țara. Aproape 240.000 de alegători s-au prezentat la alegerile prezidențiale la secțiile de peste hotare. Practic, și datorită acestor cetățeni din diasporă, parcursul pro-european al țării a fost salvat încă o dată.
Tot aud că este un rezultat dramatic, că Moldova este profund divizată. Se prea poate, pentru un scrutin organizat în regim normal.
Dar la aceste alegeri, pe lângă coruperea alegătorilor, ne-au fost corupte mințile. Rezultatul la limită al referendumului nu înseamnă că cetățenii Republicii Moldova sunt indeciși, ci că strategia Rusiei a dat greș în a opri orientarea cu fața spre Uniunea Europeană.
Rezultatul referendumului, deși la limită, reprezintă un succes incontestabil pentru Moldova, în contextul presiunii externe și al războiului hibrid orchestrat de Rusia.
Indiferent dacă e strâns rezultatul sau nu, din punct de vedere juridic, efectele acestui vot vor fi înscrise în Constituție, aspect esențial.
Un alt punct important este că acest referendum a demonstrat că fiecare vot contează. Acest sentiment va motiva cetățenii să participe în continuare la calea europeană a Republicii Moldova, mai ales în contextul apropiatului tur doi al alegerilor prezidențiale.
Exemple din alte state
În primul rând, asemenea precedente există în istoria integrării europene. Țări ca Suedia, Finlanda și Malta au aderat la Uniunea Europeană după referendumuri care au avut rezultate relativ strânse: Suedia - cu 52,3%, Finlanda - cu 56,9% și Malta - cu 53,6%.
În aceste cazuri, rezultatul a fost suficient pentru ca integrarea să continue, iar procesele de reformă și aliniere la standardele UE au avut loc ulterior, bazându-se pe acest vot.
Moldova, însă, se confruntă cu provocări unice, fiind ținta unui război hibrid intens desfășurat de Rusia, care a investit sume enorme în destabilizarea internă. În acest context, chiar și un rezultat la limită reprezintă o reușită semnificativă.
Brexit este un alt exemplu care demonstrează că o victorie la limită are aceeași forță și importanță juridică și politică, indiferent de cât de strâns este rezultatul.
În cazul referendumului pentru Brexit din 2016, 51,9% dintre britanici au votat pentru ieșirea din Uniunea Europeană. Chiar dacă a fost o victorie la limită, decizia a fost pusă în aplicare, iar Marea Britanie a ieșit oficial din UE, declanșând un proces complex de reforme și negocieri, regretat de britanici până în ziua de astăzi.
Ce vor crede partenerii externi?
Din punct de vedere juridic, efectele acestui vot vor fi înscrise în Constituție, iar acest aspect este esențial. Modificările constituționale reprezintă un pas critic pentru viitoarele negocieri cu UE și pentru alinierea Republicii Moldova la standardele europene.
În ceea ce privește percepția internațională, pentru liderii de la Bruxelles este mult mai important ca Moldova să respecte criteriile legale, să facă progrese concrete în alinierea legislației sale la normele UE și să se dovedească un partener serios în procesul de integrare.
Procentul exact cu care a fost adoptat referendumul nu va avea un impact semnificativ asupra deciziilor privind sprijinul tehnic și financiar, deja anunțat de Comisia Europeană.
Potrivit actualei președinte Maia Sandu, candidată în cursa electorală, aproape 300 de mii de voturi au fost cumpărate, dar așteptăm să vedem ce ne spun și autoritățile. Chiar și în acest context, dacă rezultatul referendumului este unul pro-european, chiar cu un mic avans, ar trebui să fim mândri că am ținut piept invaziei informaționale a Rusiei.
Chiar și o victorie strânsă demonstrează că intervențiile externe, cum ar fi războiul hibrid al Rusiei, nu au avut succesul scontat.
Deși Moscova a investit resurse semnificative în destabilizarea Moldovei (150 de milioane de dolari), prin cumpărarea votului la bucată, cumulat cu o corupere pe bază de frică și campanii de dezinformare și influențare, rezultatul referendumului arată că majoritatea populației nu a cedat acestor presiuni.
În loc de concluzii
Și, totuși, o victorie la limită nu se datorează doar interferenței Rusiei, ci poate obliga partidul de guvernământ să își recalibreze strategiile și mesajele pentru a ajunge la alegătorii din raioanele mai îndepărtate de capitală și la alegătorii vorbitori de limbă rusă.
Pro-europenii vor fi nevoiți să țină cont de faptul că există un segment semnificativ al populației care nu împărtășește aceleași opinii și să găsească soluții pentru a construi un consens național în jurul agendei europene.
Ne-am fi așteptat ca autoritățile statului să vegheze mai bine la integritatea votului. Votul cumpărat trebuie prevenit înainte de alegeri, ca să evităm să fim total depășiți de situație.
Acest editorial a apărut prima dată pe site-ul publicației din Republica Moldova – Agora.md