Exclusiv Asaltul Rusiei asupra Moldovei. Anatol Șalaru: Referendumul reprezintă a doua declarație de independență față de Moscova

În ultimele săptămâni, Ilan Șor și armata sa finanțată de Kremlin au desfășurat un atac dur asupra regimului democratic de la Chișinău. Peste 130.000 de oameni au fost plătiți pentru a vota împotriva Maiei Sandu și pentru a boicota referendumul de aderare la Uniunea Europeană. Cum rezistă și acționează forțele pro occidentale din Moldova?
<span style="color:#990000;">Exclusiv</span> Asaltul Rusiei asupra Moldovei. Anatol Șalaru: Referendumul reprezintă a doua declarație de independență față de Moscova
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

S-a atins punctul culminant al confruntării dintre Rusia și forțele pro-europene de la Chișinău. Alegerile prezidențiale și referendumul consultativ pentru susținerea integrării în UE reprezintă un moment de cotitură în istoria fostei republici sovietice.

Validarea referendumului de către alegători va reprezenta „o a doua declarație de independență”, a afirmat Anatol Șalaru, într-un interviu pentru spotmedia.ro.

Pe întreg teritoriul țării, cu o suprafață un pic mai mare ca a Belgiei, dar cu o populație de șase ori mai mică, în jur de 2,5 milioane de locuitori, se desfășoară un adevărat război ascuns, în care Kremlinul încearcă să-și păstreze influența și să compromită apropierea Moldovei de Uniunea Europeană.

Anatol Șalaru, fost ministru al Apărării în Republica Moldova, o importantă voce care susține desprinderea țării de Rusia, a vorbit despre modul în care serviciile de informații încearcă să dejoace acțiunile ostile ale Moscovei.

AnatolSalaruMoldovaYTB1
SOLUȚIA PENTRU STOPAREA KREMLINULUI. Anatol Șalaru susține că fără decizie politică nu se pot limita influențele Rusiei asupra Moldovei – Sursa: Captură B1 TV/ YouTube

Domnule Anatol Șalaru, ce s-a schimbat în modul de acțiune al SIS (Serviciul de Informații și Securitate) în ultimii ani în ce privește raportarea la acțiunile Kremlinului?

S-a schimbat, în primul rând, atitudinea SIS-ului față de încercările Rusiei de a destabiliza situația în Republica Moldova. Pentru că SIS, cu câțiva ani urmă, era foarte timid în relațiile cu Rusia. Și doar atunci când sistemul politic a decis să ia o anumită atitudine față de un eveniment sau altul, SIS a reacționat.

ADVERTISING

Am sunat câțiva concetățeni plecați în Germania, Spania, Irlanda și Olanda. I-am invitat la vot și i-am rugat să convingă rudele și prietenii că ziua de 20 octombrie este un moment de cotitură pentru toți moldovenii. Votul de acasă și votul din diaspora vor decide împreună soarta Moldovei pentru decenii înainte

Maia Sandu, președinta Republicii Moldova

Până acum, serviciul doar colecta informații. Dar acum, și eu bănuiesc că are și sprijinul serviciilor secrete occidentale, a celor din România și din Ucraina, nu numai că a avut acces la informații de calitate, dar a și reacționat la provocările sau acțiuni ale Kremlinului.

AUDIO. Anatol Șalaru, despre schimbarea atitudinii SIS Moldova, serviciul de informații care încearcă să dejoace atacurile Rusiei - Sursa: spotmedia.ro/ Foto: Canva

Dar încă nu are capacitatea de a anticipa anumite acțiuni, fiindcă Rusia acționează pe toate palierele. Dacă ne uităm atent, au apelat la infractori de drept comun, la Mitropolia Moldovei, care este subordonată Patriarhiei din Rusia, au apelat la intelectuali, folosesc foști ofițeri din SIS, din Ministerul de Interne și din armată, corup oameni politici.

Spuneți că SIS ar trebui să fie proactiv, să prevadă și să acționeze din timp? 

Da, fiindcă Ilan Șor are mai mulți bani pe mână decât bugetul SIS.

Ilan Șor are în spate serviciile secrete rusești care au o experiență foarte bogată. 

Are în spate Ministerul de Externe a Rusiei care coordonează instituții de cercetare și analizează foarte bine situația din fiecare republică sovietică.

Au implementat noi metode în lupta pentru destabilizare și pentru a discredita referendumul din Moldova. Coordonează încă fabricile de troli, care au fost extrem de active în această perioadă. Deși autoritățile au reușit să închidă zeci de conturi de pe rețelele sociale care propagau minciuni, trolii ruși au continuat să acționeze.

AUDIO. Anatol Șalaru vorbește despre decizia politică prin care se pot mobiliza instituțiile să reziste presiunilor venite dinspre Moscova - Sursa: Spotmedia.ro/ Foto: Canva

Au fost închise conturi pe X, fostul Twitter, pe Facebook, pe Telegram, dar operațiunile propagandei ruse au continuat. 

Sunt foarte mulți oameni și resurse implicate, fiindcă Rusia e conștientă de faptul că acest referendum reprezintă a doua declarație de independență a Republicii Moldova. E foarte important pentru noi ca el să fie validat de alegători, să adune numărul necesar de voturi și de prezență (participare la urne de cel puțin 35% și vot pentru, majoritar).

Referendumul este o oportunitate unică pentru a confirma că moldovenii sunt pregătiți să își determine singuri destinul

Anatol Țăranu, istoric, deputat Republica Moldova

Faptul că Rusia a investit sute de milioane de dolari, de ce spun asta, pentru că luna trecută a fost anunțată o sumă 15 milioane de dolari folosiți pentru a cumpăra voturi anti-referendum. 

Imediat, Ilan Șor a anunțat că are la dispoziție mult mai mulți bani. Conform unor calcule, până acum, peste 130.000 de oameni au primit bani de la Ilan Șor pentru a face propagandă și pentru a vota împotriva referendumului și împotriva Maiei Sandu. O acțiune de o asemenea proporție nu s-a mai întâmplat până acum în Moldova.

Nu a fost niciodată o presiune atât de mare din partea Rusiei. Sute de tineri au fost pregătiți în tabere militare, în diferite țări din străinătate. Preoții au fost chemați la Moscova și antrenați pentru a face campanie împotriva occidentului, fac propaganda anti-europeană, anti-românească și pro-rusă. Mai mult, strâng semnături pentru candidații pro-ruși la alegerile prezidențiale. Umblă din casă în casă după semnături.

Rusia vrea ca Moldova să rămână în zona ei de influență. 

Dumneavoastră ați spus că SIS folosește informații venite de la partenerii occidentali. Dar au primit informații și înainte. Credeți doar de când a început războiul din Ucraina folosesc, într-adevăr, informațiile? 

SIS a avut mereu informații și cred că doar au monitorizat situația, iar atunci nu erau atât de activi agenții de influență din Rusia.

Trebuie să înțelegem că SIS își face datoria, dar decizia este a clasei politice, a guvernării. Fiindcă SIS nu poate face urmărire penală, doar informează, iar guvernul ia decizia dacă acționează sau nu. Iar atitudinea guvernării la începutul războiului din Ucraina, în prima jumătate de an, a fost una foarte precaută, foarte atentă.

AUDIO. Anatol Șalaru vorbește despre lipsa de reformă din sistemul de justiție care nu reușește să-i pedepsească pe cei care complotează împotriva Moldovei - Sursa: Spotmedia.ro/ Foto: Canva

Nu a luat atitudine s-a distanțat de orice se întâmplă de frica Rusiei, fiindcă nici Occidentul nu știa ce va fi. Occidentul credea că în două săptămâni Ucraina va cădea, dar nu s-a întâmplat asta. Și dacă Occidentul credea în victoria Rusiei, ce să creadă guvernul sau Maia Sandu? Și ei erau îngroziți de faptul că într-o bună zi ne puteam trezi cu armata rusă în Chișinău.

Cum colaborează SIS cu sistemul de justiție? Vedeți o reacție în justiție vis-a-vis de informațiile strânse? 

Undeva apare un blocaj. De exemplu, cu această Evghenia Guțul, bașkana Găgăuziei, (o susținătoare virulentă a Rusiei) a trecut deja un an de zile de când are dosar penal, dar care nu s-a finalizat. Undeva se blochează, fiindcă procurorii și poliția fac dosare, le transmit mai departe și, apoi, se tergiversează.

Există undeva o problemă, fiindcă reforma justiției nu a fost dusă până la capăt. Sistemul nu a fost curățat. O parte din sistemul de justiție încă răspunde la apelurile de peste hotare.

Uniunea Europeană începe imediat cum ai trecut Prutul. Puteți vedea singuri diferența între malul stâng și malul drept

Igor Grosu, președintele Parlamentului din Moldova

Dar încă există probleme, fiindcă avem lege care prevede explicit să fie pedepsiți reprezentanții bisericii care fac propagandă, se implică în politică, promovează războiul, dar nu s-a întâmplat nimic.

Am aflat că 20 de preoți sunt anchetați, urmăriți penal, dar încă nu se știe nimic, cine sunt acești preoți, care sunt învinuirile.

Și vă imaginați că avem 130.000 de oameni care au fost plătiți pentru a participa activ în campania electorală prezidențială și pentru referendum. Sistemul de justiție e depășit. Nu poți să faci 130.000 de dosare într-o lună. Mai ales, acum, când trebuie să supravegheze buna desfășurare a alegerilor. 

Cine este Anatol Șalaru

Anatol Șalaru este un politician și fost ministru al Apărării din Republica Moldova, cunoscut pentru viziunile sale pro-europene și pro-NATO:

  • Cariera politică: Anatol Șalaru a fost unul dintre membrii fondatori ai Partidului Popular Creștin Democrat (PPCD), unde a avut un rol activ. Ulterior, s-a alăturat Partidului Liberal din Moldova, în care a deținut funcții importante.
  • Ministru al Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor: În perioada 2009-2013, Șalaru a fost ministru al Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor, contribuind la modernizarea infrastructurii rutiere din Republica Moldova.
  • Ministru al Apărării (2015-2016): Anatol Șalaru a ocupat funcția de ministru al Apărării între iulie 2015 și decembrie 2016. În timpul mandatului său, a promovat o apropiere mai strânsă de NATO și a susținut modernizarea forțelor armate ale Republicii Moldova. De asemenea, a fost un critic vocal al influenței rusești în regiune și a militat pentru retragerea trupelor ruse din regiunea separatistă Transnistria.
  • Conflicte politice și demiterea: În decembrie 2016, Anatol Șalaru a fost demis din funcția de ministru al Apărării la cererea președintelui Igor Dodon, după un conflict cu liderul Partidului Liberal, Mihai Ghimpu. Divergențele dintre Șalaru și conducerea partidului au condus la excluderea sa din formațiunea politică.
  • Activitate ulterioară: După demiterea din funcția de ministru și excluderea din Partidul Liberal, Anatol Șalaru a continuat să fie activ în politică. În 2017, a fondat Partidul Unității Naționale (PUN), o formațiune politică ce promovează unirea Republicii Moldova cu România.

Șalaru este apreciat pentru curajul și orientarea sa pro-occidentală și criticat de susținătorii Moscovei pentru declarațiile sale în ceea ce privește relațiile cu Rusia și Transnistria.

Cine este Ilan Șor

Ilan Șor este un politician și om de afaceri din Republica Moldova, cunoscut pentru implicarea sa controversată în politica și afacerile din țară. 

Russia Moldova
Ilan Șor/ Foto: Hepta.ro
  • Furtul miliardului. Șor s-a născut în Israel și a devenit cunoscut în Moldova în principal prin activitățile sale în sectorul bancar și comerț. El a fost implicat în scandaluri de corupție, cel mai notoriu fiind „furtul miliardului” din sistemul bancar moldovenesc, în care o sumă de aproximativ un miliard de dolari a fost sustrasă din trei bănci moldovenești în anul 2014. 
  • Condamnat. Șor a fost acuzat că a jucat un rol central în această fraudă financiară, fiind ulterior condamnat în primă instanță la șapte ani și jumătate de închisoare.
  • Populism. Pe plan politic, Ilan Șor a devenit primar al orașului Orhei în 2015 și ulterior a fondat Partidul Șor, care promovează un program populist, cu promisiuni de îmbunătățire rapidă a nivelului de trai și de combatere a sărăciei. Partidul său a reușit să câștige o parte din electorat prin măsuri populiste, precum distribuirea de alimente, bunuri gratuite către locuitori și bani cash.
  • Prietenul Kremlinului. Ilan Șor și partidul său au orientare pro-rusă, fiind asociați cu forțe politice care susțin apropierea de Moscova și se opun integrării europene a Republicii Moldova. 
  • Bani de la Moscova. Șor beneficiază de sprijin din partea Rusiei, atât financiar, cât și logistic, pentru a destabiliza situația politică din Moldova și pentru a influența direcția geopolitică a țării. În plus, rețeaua sa de influență are legături cu cercuri de afaceri și oficiali ruși.
  • Atac asupra Moldovei. În ultimii ani, autoritățile moldovene au emis un mandat de arestare pe numele lui Șor, acesta fiind în prezent fugit din țară. Locuiește la Moscova. El continuă să aibă o influență politică din exil, inclusiv prin susținerea protestelor și acțiunilor împotriva guvernului pro-european de la Chișinău.

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇