Nouă luni de război. O decizie neașteptată a lui Zelenski a schimbat cursul istoriei

Din cuvintele lui reiese că i-a fost teamă. Președintele era îngrijorat pentru familia lui, pentru soldați și pentru țară. Vreme de câteva ore a crezut că totul s-a sfârșit. Dar după prânz au început să vină vești încurajatoare. Aeroportul nu căzuse. Militarii săi respinseseră trupele de desant ale Kremlinului. Luptele au fost sângeroase și eroice. Sosise momentul lui. Trebuia să accepte pericolul pentru a salva țara.
Nouă luni de război. O decizie neașteptată a lui Zelenski a schimbat cursul istoriei
  • La ora 18.01, în data de 24 februarie, după o perioadă de confuzie la Kiev, dar și după lupte intense pe toate fronturile, Volodimir Zelenski ține primul discurs dintr-o lungă serie care continuă și azi.
  • Strategia lui Putin a unui război de câteva zile se baza pe controlul aeroportului Hostomel care putea catapulta trupele rusești direct spre centrul Kievului.
  • Mitul marii armate ruse s-a spulberat. Fără armament modern, fără echipamente eficiente pentru militari, fără comunicații performante și strategie, forțele Kremlinului s-au împotmolit în Ucraina, fiind lipsite de orice capacitate ofensivă.

Se împlinesc nouă luni de când Vladimir Putin a dat ordin trupelor sale să invadeze Ucraina. Aceeași perioadă de timp îi ia unui făt să se dezvolte în pântecul mamei, pregătindu-se pentru întâlnirea cu lumea.

Președintele Rusiei, în schimb, a decis să aducă moartea pentru zeci de mii de civili și sute de mii de soldați ruși și ucraineni, alergând după o himeră istorică, gloria fostului imperiu sovietic.

Russian President Vladimir Putin
Vladimir Putin nu mai poate câștiga războiul, dar poate provoca suferință și moarte – Foto: Hepta.ro

Cu o zi înainte de împlinirea celor nouă luni de la declanșarea războiului, Parlamentul European, printr-un vot simbolic, a declarat Rusia „stat sponsor al terorismului”, mărind și mai mult prăpastia dintre această țară și lumea civilizată.

ADVERTISING

Un Putin înfuriat a lansat din nou un atac asupra centralelor electrice din Ucraina, aducând întuneric și frig. Republica Moldova a fost și ea afectată, bombardamentele provocând pene de curent și la Chișinău. 

Primul discurs

La ora 04:35 dimineața, în ziua de 24 februarie 2022, deasupra regiunilor Lugansk și Donețk au început să cadă rachete Grad și alte proiectile lansate din Rusia și din regiunile ocupate de separatiști, aflate în estul Ucrainei.

„O coloană de tancuri rusești a pătruns în regiunea Lugansk, ascunzându-se în spatele unui convoi de mașini albe, inscripționate cu însemnele OSCE (Organizația pentru Securitate și Cooperare din Europa). Tancurile au fost atacate și distruse de polițiștii de frontieră ucraineni”, se arată în volumul „Prima lună de război”, publicat de Editura Humanitas.   

La ora 18:01, în aceeași zi, după o perioadă de confuzie la Kiev, dar și după lupte intense pe toate fronturile, Volodimir Zelenski, președintele ales al Ucrainei, ține primul discurs dintr-o lungă serie care continuă și azi, prin care vorbește cu cetățenii, încercând să mențină solidaritatea și motivația celor care luptă cu rușii.

„Ce auzim noi astăzi? Nu sunt doar explozii de rachete, lupte, vuietul avioanelor. Acesta e zgomotul unei Cortine de Fier care coboară și desparte Rusia de lumea civilizată”, a spus liderul Ucrainei.

„Sarcina națiunii noastre este să facem în așa fel ca această cortină să acopere și teritoriul țării noastre”, a mai spus Zelenski.

„Armata ucraineană, Poliția de Frontieră și serviciile speciale au oprit atacurile inamice. În limbajul conflictului, ne aflăm într-o pauză operațională”, a adăugat președintele.

Bătălia de la Hostomel, cheia războiului

La ora la care Volodimir Zelenski ținea acest discurs, una dintre marile confruntări ale războiului, Bătălia de la Hostomel, își consumase primul capitol.

Pe parcursul zile de 24 februarie, mai multe elicoptere încărcate cu trupe de desant rusești au atacat aeroportul de la Hostomel, aflat în nord-vestul Kievului.

Antonov Airport near Hostomel
Un soldat ucrainean păzea în luna mai a acestui an aeroportul din Hostomel, distrus de confruntările din primele zile de război - Foto: Hepta.ro

Strategia rușilor era să preia controlul acestuia, iar apoi, să asigure aterizarea avioanelor de transport trupe și echipament militar venite din Rusia, care să avanseze în forță spre capitala Ucrainei.

Strategia unui război de câteva zile se baza pe controlul aeroportului care putea catapulta trupele rusești direct spre centrul Kievului, unde ar fi înconjurat președinția, parlamentul și sediul guvernului, schimbând regimul politic.

În 24 februarie, forțele ucrainene, în urma unor lupte intense, fără milă și eroice, reușesc să respingă atacul rușilor și păstrează controlul aeroportului, evitând desantul rusesc.

„Parașutarea trupelor inamice în Hostomel a fost blocată, unitățile noastre au primit ordin să le anihileze”, a anunțat, în seara acelei zile, Volodimir Zelenski.

„Din păcate, și noi am înregistrat pierderi, pierderi ale eroilor noștri. Da, am capturat soldați ruși. Medicii noștri îi ajută pe acești soldați, pe cei care s-au predat. Multe avioane și multe vehicule blindate ale ocupanților au fost distruse”, a mai spus președintele Ucrainei.

Rămân alături de poporul meu

Citit acum, după nouă luni de război, discursul lui Zelenski are și alte semnificații.

La ora la care l-a rostit, prea puțini erau conștienți de forța armatei ucrainene. Majoritatea experților militari anunțaseră deja că trupele Kievului nu pot rezista mai mult de două săptămâni. Chiar și această perioadă reprezenta o mare performanță militară.

Volodimir Zelenski
Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei, a decis să rămână în țară după ce a primit vești că trupele sale au rezistat asaltului Rusiei din prima zi de război - Foto: Facebook/Volodimir Zelenski

Când vorbea, Zelenski nu luase încă decizia dacă rămâne în țară sau pleacă să formeze un guvern de rezistență în exil. 

Totul era pregătit pentru o îmbarcare de urgență și o salvare a liderilor aleși ai Ucrainei.

„Da, vedem că mulți ruși sunt șocați de ceea ce se întâmplă. Unii dintre ei anunță pe rețelele sociale că sunt împotriva războiului. Noi vedem bine toate acestea, dar este puțin probabil ca și cei care conduc Federația Rusă să le vadă”, a mai spus Zelenski.

Rezistența peste așteptări a forțelor ucrainene în acele prime ore ale conflictului l-a determinat pe președintele Ucrainei și pe membrii Guvernului să rămână în țară. Și asta a schimbat cursul istoriei.

În al doilea său discurs, ținut la cinci ore după primul, în dimineața zilei de 25 februarie, ora 01:10, Zelenski a anunțat că nu va pleca sub nicio formă din Ucraina.

„Știu că acum se răspândesc multe informații false. În special despre faptul c-am părăsit Kievul. Eu rămân în capitală, rămân alături de poporul meu. Pe parcursul zilei, am avut zeci de discuții cu lideri internaționali și m-am ocupat direct de treburile noastre. Voi rămâne în Kiev. Familia mea este și ea în Ucraina. Copiii mei sunt și ei în Ucraina. Membrii familiei mele nu-și trădează țara, ci dovedesc că sunt cetățeni ai Ucrainei, dar nu vă pot dezvălui unde se află acum”, a anunțat la acea vreme Volodimir Zelenski.

După nouă luni de război, mitul marii armate ruse s-a spulberat. Fără armament modern, fără echipamente eficiente pentru militari, fără comunicații performante și strategie, forțele Kremlinului s-au împotmolit în Ucraina, fiind lipsite de orice capacitate ofensivă.

Singurele atuuri ale lui Putin au rămas atacurile cu rachete asupra infrastructurii civile și amenințarea cu folosirea armelor nucleare.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇