Ziua 273 de război: Zeci de rachete au provocat haos în Kiev. Trei centrale nucleare au fost scoase din uz de bombele rușilor. Putin e sigur de victorie

Ziua 273 de război: Zeci de rachete au provocat haos în Kiev. Trei centrale nucleare au fost scoase din uz de bombele rușilor. Putin e sigur de victorie
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Ziua 273 de război a adus la amiază un nou atac masiv cu 70 de rachete asupra Ucrainei, care a atins cel puţin o infrastructură critică în capitala Kiev. La Kiev şi Harkov, mai multe persoane au murit în raidurile lansate de trupele ruse.

Asupra Capitalei Ucrainei au fost lansate peste 30 de rachete, orașul rămânând fără curent și apă. Majoritatea magazinelor și restaurantelor sunt închise, semafoarele nu funcționează, sunt ambuteiaje uriaşe, iar la intrarea în supermarketuri oamenii stau la cozi şi se întreabă unii pe alţii dacă au curent acasă şi de unde să cumpere pâine şi mâncare caldă.

Şi de dimineaţă au fost bombardamente puternice. Un bebeluș a fost ucis, după ce rușii au atacat cu rachete o maternitate de lângă Zaporojie.

Au fost raportate întreruperi de curent în toată Ucraina, în timp ce oraşul Liov a rămas complet fără lumină, iar trei centrale nucleare sunt scoase din uz. Bombardamentele din Ucraina au lăsat iar şi Moldova în beznă, inclusiv capitala Chişinău.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că aproximativ 2.000 de oraşe şi sate mai trebuie să fie eliberate de trupele ruse. Armata ucraineană a eliberat aproximativ 1.880 de sate de la începutul războiului.

ADVERTISING

Iar Rusia aproape şi-a epuizat stocul actual de arme fabricate în Iran şi va căuta să se realimenteze, afirmă Ministerul britanic al Apărării. Între timp, Ucraina primește tot mai mult ajutor militar. Marea Britanie a anunțat că trimite 3 elicoptere.

Mișcări pe front:

  • Atac cu 70 de rachete și drone - Rusia a lansat miercuri 70 de rachete împotriva Ucrainei în ultimul dintr-o serie de atacuri „la scară mare al unor instalaţii cruciale de infrastructură”. Armata ucraineană dă asigurări că a interceptat 51 dintre cele 70 de rachete ruseşti, dar şi cinci drone de atac.
  • Noi atacuri la Kiev - Autoritățile de la Kiev au declarat că cel puțin 4 persoane au fost ucise în urma atacurilor de azi asupra capitalei, printre care și o adolescentă de 17 ani, iar alte 34 au fost rănite. O rachetă a deteriorat o clădire cu două etaje, potrivit guvernului militar al orașului. Kievul a rămas fără curent și apă. Majoritatea magazinelor și restaurantelor sunt închise, semafoarele nu funcționează, sunt ambuteiaje uriaşe, iar la intrarea în supermarketuri oamenii stau la cozi şi se întreabă unii pe alţii dacă au curent acasă şi de unde să cumpere pâine şi mâncare caldă.
  • Bebeluș ucis - Un nou născut a murit după ce o rachetă rusească a lovit maternitatea spitalului Vilnianska de lângă Zaporojie. Mama copilului a fost salvată, la fel şi un medic, au anunţat serviciile de urgenţă, care spun că sub dărâmături nu se mai află nicio persoană. OMS anunţa luni că a înregistrat peste 700 de atacuri vizând instituţii de sănătate ucrainene de la începutul invaziei ruse.
  • Bombardamente în Harkov - Două persoane au fost ucise în bombardamentele rusești din regiunea Harkov. Kirilo Timoşenko, adjunct al şefului biroului preşedintelui ucrainean, a anunţat pe Telegram că o clădire rezidenţială, o clinică medicală şi o şcoală au fost lovite de atacurile ruseşti asupra oraşului Kupiansk.
  • Sirenele răsună în toată Ucraina - Sirenele care avertizează în privinţa unor raiduri aeriene răsună pe întreg teritoriul Ucrainei. Au fost explozii în mai multe regiuni din sudul şi sud-estul ţării. În regiunea Kiev, rachetele rusești au lovit o zonă rezidențială și obiective de infrastructură critică. S-au auzit explozii și la Liov și Kremenciuk, în regiunea Poltava. Au fost raportate întreruperi de curent în toată Ucraina, în timp ce oraşul Liov a rămas complet fără lumină.
  • Trei centrale nucleare scoase din uz - Trei centrale nucleare ucrainene au fost deconectate de la reţeaua electrică, în urma unor atacuri ruse vizând infrastructuri energetice şi care au provocat pene masive de curent, anunţă operatorul ucrainean Energoatom: „Din cauza unei scăderi a frecvenţei în sistemul energetic ucrainean, sistemul de protecţie de urgenţă a fost activat în centralele nucleare de la Rivne, Pivdenukrainsk şi Hmelnîţkîi, ceea ce a antrenat deconectarea automată a tuturor unităţilor de producţie”.
  • Teritorii eliberate - Zelenski a declarat că aproximativ 2.000 de oraşe şi sate mai trebuie să fie eliberate de trupele ruse. Oraşe precum Mariupol de la Marea Azov sau Volnovaha din regiunea Doneţk au fost complet distruse de atacurile ruseşti, a adăugat şeful statului ucrainean. Armata ucraineană a eliberat aproximativ 1.880 de sate de la începutul războiului.
  • Centre de invincibilitate - Ucrainenii care au nevoie de servicii de bază în cazul în care Rusia va distruge centralele electrice şi alte facilităţi în această iarnă vor putea apela la "centre de invincibilitate" speciale, a anunțat Zelenski. Mii de astfel de centre răspândite în întreaga ţară vor oferi electricitate, căldură, apă, servicii de internet, conexiune de telefonie mobilă şi o farmacie, gratuit şi non-stop.
  • Rusia nu mai are arme iraniene - Rusia aproape şi-a epuizat stocul actual de arme fabricate în Iran şi va căuta să se realimenteze, arată Ministerul britanic al Apărării în actualizarea sa zilnică a informaţiilor despre război. Începând din septembrie, Rusia a lansat atacuri asupra Ucrainei în care a folosit atât arme tradiţionale, cât şi vehicule aeriene fără pilot (UAV) de fabricaţie iraniană, aşa-numitele „drone kamikaze”, pentru a viza cu precădere infrastructura energetică a ţării.
  • Schimb de cadavre - Oficialii ucraineni și ruși au făcut un schimb de cadavre ale militarilor uciși în timpul războiului. Zeci de trupuri au fost transportate peste linia frontului, iar Ucraina a predat rămășițele a 33 de militari ruși. Acestea au fost trimise de la un depozit special din Harkov, în schimbul cadavrelor militarilor ucraineni.
  • Schimb de prizonieri - Un schimb de câte 35 de prizonieri de război a avut loc miercuri între Ucraina şi Rusia, în urma unor negocieri în acest sens, anunţă Moscova şi separatişti proruşi din estul Ucrainei
  • Atac sub steag fals - Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) susține că rușii pregătesc un atac sub steag fals în regiunea rusă Belgorod, aflată la granița cu Harkov, “probabil într-un efort de a recâștiga sprijinul populației pentru războiul din Ucraina”. Propagandiștii ruși au început să emită ipoteze că forțele ucrainene ar urma să invadeze Belgorod.
  • Ucraina vrea să interzică BOR - Politicienii ucraineni au propus un proiect de lege care ar urma să interzică activitățile Bisericii Ortodoxe Ruse pe teritoriul Ucrainei. De asemenea, proiectul include o interdicție completă a oricăror organizații religioase care sunt aliniate cu Biserica Ortodoxă Rusă.
  • Spionii din mânăstiri - Cetăţeni ruşi au fost descoperiţi în mânăstirile Bisericii Ortodoxe Ucrainene afiliate Patriarhiei Moscovei percheziţionate de Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU), care a mai anunţat miercuri că în timpul acestor percheziţii a confiscat de acolo zeci de mii de dolari şi literatură prorusă.
  • Putin e sigur de victorie - Kremlinul a transmis miercuri că nu se îndoieşte de succesul ofensivei sale militare din Ucraina. „Viitorul şi succesul operaţiunii militare speciale nu sunt puse la îndoială", a dat asigurări în faţa presei purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, la finalul unui summit al Organizaţiei Tratatului de Securitate Colectivă la Erevan, capitala Armeniei.
ADVERTISING

Alte informații relevante:

  • Rusia sponsorizează terorismul - Parlamentul European, reunit în sesiune plenară la Strasbourg, a declarat Rusia drept stat care sponsorizează terorismul. Eurodeputaţii au adoptat, cu 494 voturi ”pentru”, 58 ”împotrivă” şi 44 abţineri, o rezoluţie legată de ultimele evoluţii din războiul brutal de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, indică un comunicat al PE difuzat miercuri. Detalii AICI
  • Discuție Macron - Putin - Preşedintele francez Emmanuel Macron anunţă miercuri că urmează să aibă „un contact direct” cu omologul său rus Vladimir Putin „în zilele următoare”, pe tema domeniului nuclear civil şi Centralei Nucleare Zaporojia, pe care Moscova şi Kievul se acuză reciproc că au bombardat-o.
  • Nou ajutor de la SUA - Statele Unite urmează să acorde Ucrainei o asistenţă suplimentară în domeniul securităţii, în valoare de 400 de milioane de dolari. Acest pachet suplimentar prevede „muniţie suplimentară destinată Sistemelor Naţionale (americane) Avansate de Rachete (de tip) Sol-Aer (NASAMS), 150 de mitraliere grele cu vizoare cu imagerie termică, în vederea contracarării dronelor, muniţie suplimentară destinată Sistemelor de Rachetă de Artilerie de Înaltă Mobilitate (HIMARS), 200 de obuze de artilerie de calibrul 155 milimetri cu ghidaj de precizie”.
  • Elicoptere britanice în Ucraina - Ministerul britanic al Apărării a anunţat că va trimite elicoptere în Ucraina. Secretarul Apărării, Ben Wallace, a declarat că va fi prima dată când aeronave pilotate vor fi trimise în această naţiune devastată de război din cauza Rusiei. Concret, vor fi furnizate trei foste elicoptere Sea King. Primul dintre ele a ajuns deja în Ucraina.
  • Moldova în beznă - Pană masivă de curent în R.Moldova, după atacurile de azi ale ruşilor, spune vicepremierul Andrei Spînu. Moldelectrica, firma energetică de stat, lucrează la reconectarea a peste 50% din țară.
  • Gazele din Moldova - Premierul Republicii Moldova, Natalia Gavrilița, a declarat că nu au existat semnale din partea Moscovei că Rusia va înceta furnizarea de gaze către Moldova în decembrie.
ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇