Nicușor Dan dă șah în deschiderea partidei pentru Cotroceni

Nicușor Dan dă șah în deschiderea partidei pentru Cotroceni
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Politicienii pro-UE vor un președinte care să nu scoată România din Europa. Alegătorii cer o contrapondere la partide. Este Nicușor Dan candidatul-șperaclu pentru toate ieșirile din criza politică de la București?

La 24 de ore de la anunțul într-un fel surprinzător al intrării în cursa pentru Palatul Cotroceni, primarul general al capitalei României, Nicușor Dan, a făcut, marți, 17 decembrie 2024, un tur al mai multor radiouri și televiziuni și a răspuns la întrebări legate de decizia de a candida la Președinție.

O decizie, a explicat edilul la postul de știri Digi24, luată în urma unui sondaj care a indicat ”că există un nivel de încredere pentru persoana mea și un nivel de așteptare pentru atributele pe care le am” și după consultări cu ”zece persoane apropiate” cu care colaborează de mulți ani.

Vor urma, ”după ce se termină faza formării Guvernului”, discuții cu partidele, care, a comentat Nicușor Dan, ”sunt instituții profesioniste în ce privește politica, vor face propriile analize, propriile sondaje”.

Prea devreme?

Între candidatul care s-a prezentat drept independent și formațiunile politice din ceea ce se dorește a fi o coaliție parlamentară pro-europeană (PSD, PNL, USR, UDMR și deputații minorităților) nu au avut loc consultări, nicidecum nu a existat vreo negociere.

ADVERTISING

Când și-a prezentat public intenția de a se bate pentru funcția supremă în stat, Nicușor Dan a precizat că i-a anunțat pe liderii celor patru formațiuni politice care, după alegerile parlamentare din 1 decembrie, negociază formarea unei coaliții guvernamentale pro-occidentale.

Cele patru partide au luat în calcul ipoteza de a se prezenta, în prima parte a anului 2025, cu un candidat comun în scrutinul prezidențial repetat în urma anulării scrutinului din 24 noiembrie, sub suspiciunea interferențelor externe în procesul electoral. 

”S-ar putea să se fi grăbit cu această decizie de a face publică intenția de a candida”, spune, pentru DW, fostul consilier prezidențial Peter Eckstein-Kovacs. ”Este o perioadă în care se poate eroda. Uneori, graba strică treaba. Pe de altă parte, însă”, completează fostul deputat al Uniunii Democrate a Maghiarilor din România (UDMR) și ex-senator de Cluj, ”este o situație în care se caută un candidat pro-european susținut de mai multe partide - și e posibil ca Nicușor Dan să fi dorit să intre primul în ușa rulantă.

Cum s-ar spune, el a dat prima palmă într-o bătaie dintr-o crâșmă. Se va vedea mai încolo, chiar înainte de finalul competiției prezidențiale, dacă a fost de bun augur sau nu acest anunț rapid”.

Gestul lui Nicușor Dan ”pune cu siguranță, în acest moment, o problemă partidelor care au nevoie să construiască mari blocuri electorale, coaliții largi de votanți, pentru că există din nou riscul fragmentării voturilor între mai mulți candidați”, este de părere sociologul Cristian Andrei.

Specialistul în marketing politic apreciază că ”partidele mainstream, care nu au azi variante de candidați puternici, care să depășească măcar 20% din opțiunile de vot, se aflau deja în dificultate și trebuie, așadar, să ia în calcul varianta de a-l susține, ori de a găsi un alt candidat cu adevărat puternic. Oportunitatea va fi stabilită în funcție de cum arată sondajele de opinie, dar, cel puțin pentru PNL și PSD, Nicușor Dan este o opțiune”.

În pat cu dușmanul?

Sună paradoxal ce spune Cristian Andrei: Nicușor Dan a fost, în ultimii ani, arhetipul inamicului politic numărul 1 al PSD. Și nu este doar disputa pe care acesta a avut-o cu predecesoarea sa la Primăria Municipiului București, Gabriela Firea.

Voci din tabăra pesedistă au susținut că, în acest moment, adevăratul lider al dreptei democratice din România - și al Opoziției - este Nicușor Dan. Cel care, de altfel, nu cu multe săptămâni în urmă ”a optat explicit public pentru a susține partidele de dreapta și anti-PSD”, amintește Cristian Andrei.

”De aici problema PSD, care s-ar putea găsi singur, în afara unei coaliții și nevoit să propună un candidat propriu incapabil să sară de 20%, așa cum am văzut la 24 noiembrie. În concluzie, șahul lui Nicușor Dan este și la PSD”.

Cu toate acestea, completează sociologul, într-o analiză pentru DW, ”logica de după 24 noiembrie este cu totul nouă: PNL, PSD și USR au spus că sunt dispuse să coopereze pentru un candidat și președinte pro-european sau anti-extremist”.

Și Peter Eckstein-Kovacs crede că există premisele pentru acceptarea lui Nicușor Dan, chiar dacă din alte motive: ”Cred că la o adică, totuși, PSD ar fi mai degrabă dispus la concesii, ca să rămână cu postul de prim-ministru”.

Profesorul de științe politice Andrei Țăranu, pe de altă parte, remarcă faptul că primarul general a demonstrat că știe să negocieze cu partidele și liderii acestora la recentul referendum, când ”a pus și întrebarea dorită de PSD pentru ca acesta să îl voteze și întrebările care îi dezavantajau pe cei trei primari de sector PSD”.

În plus, completează Țăranu, ”PNL-PSD-UDMR nu au altă personalitate la prezidențiale, iar prin Nicușor Dan - prezidențiabil pentru că deja și-a făcut rodajul în politică - e perceput ca independent și are a doua legitimitate ca număr de voturi - scapă și de USR, redevenit ghinist".

Primarul general al României?

Nicușor Dan ar putea porni însă cu un handicap de notorietate: este primarul Capitalei, poziție din care a interesat destul de puțină lume din afara Bucureștilor. Peter Eckstein-Kovacs este nu doar un politician cu experiență la vârful scenei din România, ci și, deopotrivă, ardelean din Cluj și etnic maghiar din Transilvania, ceea ce îi permite o perspectivă pe planuri diverse și încrucișate asupra candidatului independent intrat în competiția prezidențială.

”Îl știu. Și îl știu de bine, chiar dinainte să fie primar. Omul e de încredere. Nicușor este un ardelean tipic, din Făgăraș, care nu vorbește prea mult în plus și nu promite dincolo de cele ce îi sunt arondate. Și cred că este mai bine văzut în Ardeal decât în alte părți ale țării.

Oamenii au în general o părere bună despre el și gândesc în tușe mai groase. Este privit ca unul care nu e șpăgar. Degeaba au încercat unii să îl facă, pentru că nimeni nu a luat această acuzație în serios. Nu este omul. Nu prea poți să zici de rău de Nicușor Dan. În plus, este un român bun, chiar dacă nu e cu tricolorul pe piept în fiecare zi”. 

Mai problematic este din perspectiva notorietății în rândul comunității maghiare din România, completează fostul lider UDMR: ”Ardeleanul maghiar este, în general, mai apropiat de Budapesta decât de București. Consumă mai multă informație din mediul unguresc decât din cel românesc. Din acest punct de vedere, candidatura lui Nicușor Dan este o necunoscută.

Primar de București? OK. Cei din Miercurea Ciuc, însă, nu au prea fost interesați dacă a făcut sau nu treabă în Capitală. Nu e vorba că nu ar fi simpatizat de maghiarii din România. Este doar prea puțin cunoscut. Aici ar fi de lucrat, dacă se va consuma această dorință de a candida la Președinția României”.

”Să ne auzim unii pe ceilalți”

Avantajul cu care pleacă, însă, la drumul spre Cotroceni Nicușor Dan este că ”după 24 noiembrie, în noua realitate politică, complet diferită, este la mare căutare un independent politic, un lider care să vină ca propunere dinspre societate și nu dinspre partide.

Iar Nicușor Dan este unul dintre puținii de pe piață care au acest profil”, pentru că, punctează consultantul politic Cristian Andrei, ”mulți români își doresc o figură care să echilibreze, să fie o contrapondere de la Cotroceni față de puterea partidelor. Vor un președinte care să-i reprezinte pe ei, nu sistemul”. 

În intervențiile televizate din cea de-a doua zi a noii sale ipostaze, Nicușor Dan a încercat să proiecteze un astfel de profil.

Își dorește ca ”oamenii să fie convinși, cât mai mulți, că măsura anulării alegerilor a fost corectă, chiar dacă pentru asta trebuie să așteptăm trei luni”.

Pentru că ”instituția alegerilor este cea mai importantă a democrației (...) este foarte importantă tranșarea chestiunea anulării”.

La Digi24, Nicușor Dan s-a adresat oamenilor care l-au votat pe Călin Georgescu și ”care erau pregătiți să îl voteze în al doilea tur, care credeau că în felul acesta România va fi mai bine. E dreptul lor. Ei au fost absolut confuzați de anularea alegerilor și e foarte bine ca acești oameni să fie lămuriți că această anulare s-a făcut în mod corect (...) Să coborâm bariera de neîncredere dintre cele două Românii, măcar să ne auzim unii pe ceilalți”. 

La Observatorul Antenei 1 și-a exprimat nemulțumirea față de conducerea parchetelor, în vreme ce la B1TV a vorbit despre reclădirea încrederii cetățenilor în politicieni și instituțiile statului, dar a admis că ”e greu să vii cu aceiași oameni”.

Nicușor Dan mai are, deocamdată, ”un drum lung de parcurs pentru a ajunge un candidat viabil”, conchide Cristian Andrei:

”Dacă se așteaptă doar să-l tracteze partidele, atunci nu va reuși să se facă suficient de cunoscut. Are nevoie de un mesaj național, de o platformă de independent, prin care să demonstreze că luptă exact cu sistemul politic”.

Un prim mesaj a fost lansat deja de primarul autopropus prezidențiabil: a vorbit despre ”un eșec al unor instituții” și despre reputația României pusă în joc care obligă ca ”la un moment să vedem cine și cât a greșit. Trebuie răspunsuri clare”, chiar dacă acestea ”nu pot fi date de pe o zi pe alta”.

Cristian Ștefănescu


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇