Neputința de la București. Extremiștii lui Simion declanșează un nou scandal internațional pe stadion

Federația Română de Fotbal ratează din nou organizarea unui meci internațional, ultrașii aflați sub tutela AUR au întrerupt partida România - Kosovo, afișând un mesaj politic provocator pentru jucătorii echipei oaspete.

Deși sunt filtre, iar federația are toate informațiile necesare, grupurile de huligani au reușit să introducă în tribune petarde, torțe, dar și bannere cu mesaje naționaliste, interzise de UEFA.

Seara a fost salvată de publicul spectator, care i-a fluierat copios pe extremiștii AUR, dar și de victoria cu 2-0 a echipei naționale.

Organizarea celor două partide de la București a fost sub orice critică. În ciuda eforturilor sponsorilor de a capta atenția spectatorilor printr-o serie de evenimente organizate în jurul arenei, mizeria din tribune, lipsa sonorizării și a afișajului electronic au făcut ca meciurile să semene cu unele din diviziile inferioare.
Neputința de la București. Extremiștii lui Simion declanșează un nou scandal internațional pe stadion

În cea mai mare parte a Europei, confruntările fotbalistice sunt o sărbătoare. Fanii echipelor naționale vin la meci să vadă jucătorii vedetă ai țării, implicați în lupta pentru calificarea la un turneu final.

Bătrânul continent e patria fotbalului, iar competițiile de aici, atât la nivel de cluburi, cât și la nivel de echipă națională, sunt urmărite de sute de milioane de spectatori și de telespectatori din întreaga lume.

Sâmbătă – 9 și marți – 12 septembrie, echipa națională a României a susținut, la București, pe Arena Națională, două meciuri importante în tentativa de a se califica la Campionatul European ce se va desfășura vara viitoare în Germania.

După un egal cu Israel (1-1) și o victorie împotriva Kosovo (2-0), România își păstrează șansele de a ocupa un loc ce o poate duce la un turneu final după opt ani, ultima dată, luând startul în Campionatul European din 2016. La cel Mondial, 1998 a fost anul care a marcat ultima apariție a țării noastre în importantul turneu.

Ultrașii lui George Simion

În minutul 18 al partidei România – Kosovo, două bannere au fost afișate în peluza unde se afla gruparea de ultrași „Uniți sub Tricolor”. Primul anunța că „Basarabia e România”, iar al doilea – „Kosovo e Serbia”.

ADVERTISING

Ultima pânză vopsită cu anunțul provocator i-a determinat pe jucătorii din echipa vizitatoare să părăsească terenul. 

Timp de 49 de minute meciul a fost întrerupt, fiind în pericol să nu se reia, cel puțin 1.000 de spectatori părăsind arena. 30.000 de bilete a anunțat FRF că a vândut pentru această partidă.

Kosovo, parte a Republici Federale Iugoslavia, în perioada Războiului Rece, în care trăiește o populație majoritar albaneză, a intrat într-un conflict armat cu Serbia din februarie 1998 până în iunie 1999.

Confruntarea a fost marcată de acțiuni de purificare etnică, conduse de forțele sârbe împotriva albanezilor, războiul încetând prin implicarea NATO, care a bombardat ținte militare și strategice de pe teritoriul Serbiei.

SlobodanMiloseviciTribunal
DICTATOR. Slobodan Miloșevici a fost condamnat de Tribunalul Internațional pentru crime împotriva umanității, fiind un fel de Putin al timpului său - Foto: captură video Tribunalul Penal Haga

Țara din vecinătatea vestică a României era condusă, la acea vreme, de Slobodan Miloșevici, un fost lider comunist care a impus un regim dictatorial și a pornit o serie de războaie împotriva fostelor republici ale Federației Iugoslave, care-și declarau independența. 

În 1999 a fost condamnat pentru crime împotriva umanității de către Tribunalul Internațional. Moare cinci ani mai târziu în închisoare.

Gruparea de ultrași care a afișat mesajul ce a dus la întreruperea meciului a fost fondată și e controlată de George Simion, președintele AUR, al doilea partid din România, conform ultimelor sondaje.

„Reconfirmăm partenerilor noștri sârbi faptul că statul român, prin toate instituțiile sale, respectă integritatea teritorială a Serbiei”, a fost primul anunț făcut de George Simion atunci când a fost întrebat de incidentele de pe stadion. 

BUCURESTI - PROTEST - AUR - 28 IULIE 2023
BASARABIA E ROMÂNIA. George Simion se bazează în acțiunile sale politice pe grupurile extremiste din cadrul galeriilor de fotbal - Foto: Andreea Alexandru/ Mediafax/ Hepta.ro

Trebuie amintit faptul că toate declarațiile de politică externă ale liderului AUR, din momentul în care Vladimir Putin a ordonat armatei sale să invadeze Ucraina, au fost conforme cu strategia Kremlinului.

Serbia, alături de Ungaria, sunt două state europene care se află încă în sfera de influență a Rusiei.

„Aseară am dormit, înțeleg necesitatea unora de a mă asocia cu toate evenimentele din România…, dar ceea ce vă transmitem noi aici este că președintele României, care nu este o persoană simpatizată de noi, Guvernul României, care aparține blocului democratic, și Ministerul de Externe, toate spun același lucru: România recunoaște integritatea teritorială a Serbiei, iar Kosovo este parte a Serbiei”, a mai declarat George Simion.

Un extremist susținut de Rusia și de facțiuni din serviciile secrete

Liderul AUR are interdicție de a intra în Ucraina și în Republica Moldova din cauza legăturilor sale cu agenți FSB, legături confirmate de ofițeri de la Kiev și un fost ministru al Apărării din Republica Moldova.

În România, nu-l deranjează nimeni, mai mult, sunt indicii că e încurajat de facțiuni formate din pensionari ai serviciilor secrete, având și susținători activi, fiindu-i pregătit un rol de „iepure” în alegerile parlamentare și prezidențiale de anul viitor.

Operațiunea de distrugere a unui eveniment sportiv, urmărit de milioane de români, a fost atent planificată și a vrut să fie o demonstrație de forță.

Ultrașii, îmbrăcați în tricouri negre, au afișat mai întâi un banner pe care scria: „Basarabia e România!”, sloganul cu care George Simion s-a lansat în politică, începând cu anul 2010.

Atunci, actualul președinte AUR a creat o mișcare „unionistă” cu scopul de a crea tensiuni sociale în Republica Moldova între majoritatea românească și minoritatea rusă, destul de importantă în această țară, pentru a menține Chișinăul sub influența Moscovei.

Sloganul „Basarabia e România” a reprezentat misiunea grupării lui Simion, fiind vopsit pe clădiri, pe stânci aflate la marginea șoselelor, pe gardurile stadioanelor și în multe alte locuri vizibile, atât din România, cât și din Moldova.

Prezența acestui banner în peluză, la meciul România - Kosovo, a fost o semnătură „a maestrului”, un mod de a le arăta șefilor că-și face treaba în continuare.

Neputința FRF

Din nou, ca în atâtea cazuri, autoritățile din România, acum fiind vorba de FRF și Jandarmerie, nu au reușit să preîntâmpine o situație jenantă și tensionată, deși UEFA cere în mod specific ca evenimentele fotbalistice desfășurate sub patronajul uniunii fotbalistice să nu fie politizate.

Superficialitatea, lipsa planificării, teama și indolența FRF și a forțelor de ordine sunt uluitoare. 

De ani de zile nu reușesc să limiteze acțiunea unor grupuri violente și extremiste la meciurile echipei naționale.

În nenumărate rânduri, din cauza acțiunilor acestor grupuri, FRF a primit amenzi de la UEFA, iar stadionul a fost suspendat. 

De opt ani, Răzvan Burleanu, președintele federației din 2014, nu a reușit să rezolve această problemă, cronicizarea ei părând a fi tolerată atât de conducerea FRF, cât și de Guvernul României.

INAUGURARE STADION MUNICIPAL SIBIU - CONFERINTA DE
FRF. Răzvan Burleanu a ajuns la al treilea mandat de președinte al federației și nu a reușit să rezolve problema huliganilor care distrug imaginea echipei naționale de fotbal și pe cea a României - Foto: Ovidiu Matiu/ Mediafax/ Hepta.ro

Atunci când achiziționezi un bilet la un meci al echipei naționale, nu poți s-o faci fără nume, CNP și adresă. 

Practic, organizatorul competiției, în cazul nostru FRF, poate identifica orice huligan care aprinde o torță, strigă sloganuri rasiste sau afișează mesaje jignitoare și xenofobe.

Mai mult, acestea fiind încălcări ale legii, persoanele respective pot fi anchetate de procurori, condamnate la amenzi penale, închisoare, dar pot primi și interdicții de a asista la competiții sportive viitoare.

România e o țară care are legi pentru tot, dar nu are cine să la aplice.

Peste 40 de minute au negociat, mai bine zis s-au rugat oficialii FRF și jandarmii de câteva zeci de huligani să predea bannerele care au provocat ieșirea jucătorilor oaspeți de pe teren și să se abțină de la o nouă întrerupere a meciului.

Două partide de Divizia B

Organizarea celor două meciuri ale Naționalei a fost o rușine. În afară de implicarea sponsorilor care au adus culoare și evenimente dedicate suporterilor în jurul arenei, tribunele erau mizerabile. Păreau că nu au mai fost măturate din timpul pauzei competiționale de vară. 

Sonorizarea, de asemenea, execrabilă. Boxele dinspre peluze erau nefuncționale, așa că o jumătate de stadion nu putea înțelege ce vorbea speaker-ul. 

Astfel că anunțurile legate de comportamentul civilizat, apelurile la calm, instrucțiunile pentru evacuarea în caz de urgență nu aveau niciun efect pentru spectatorii din cele două peluze.

O mențiune specială merită tabela de marcaj, „cubul”, cum i se spune, format din patru ecrane uriașe, suspendat deasupra terenului.

A fost folosit pe post de tabelă de marcaj banală, afișând scorul și minutul pe un fundal albastru murdar, amintind de vechile panouri metalice din secolul trecut, pe care un puști agăța cifre din tablă în dreptul „gazdelor” sau „oaspeților”, în funcție de cine marca.

Pe ecranele cubului nu a fost trecută componența echipelor, marcatorii sau schimbările, minutele de prelungire, ca să nu mai vorbim de posibilitatea filmării și reluării golurilor pentru zecile de mii de spectatori prezenți.

Pur și simplu, nivelul de funcționalități și informații legate de meci, oferit de FRF publicului, a fost sub nivelul unei partide de Serie B din Italia.

Cu binecuvântarea președintelui Răzvan Burleanu, meciurile echipei naționale sunt o scenă pentru manifestări extremiste și promovarea mesajelor naționaliste și rasiste, împachetate în culori vii de sponsori bine intenționați, cu o calitate a serviciilor pentru spectatori la nivelul unui meci din divizii inferioare.

Seara și, probabil, campania de calificare a României au fost salvate de restul spectatorilor din tribune care, printr-un gest emoționant de solidaritate, au fluierat copios tricourile negre, păstorite de George Simion. Și nu o dată, de cel puțin cinci ori, descumpănindu-i pe extremiștii care au întrerupt partida pentru 49 de minute.

Încă o dată, pentru a câta oară, cetățenii acestei țări se ridică deasupra incompetenței, corupției și prostiei oficialilor și autorităților, salvând onoarea României și statul ei în lume. 


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇