Moment esențial pentru război: Ce înseamnă pentru Zelenski victoria asupra lui Putin

În cea mai importantă întâlnire diplomatică de la începutul războiului, care a avut loc la Kiev, liderii puterilor europene au făcut un prim pas în căutarea unui posibil sfârșit al conflictului, sugerându-i președintelui ucrainean că înfrângerea rușilor înseamnă împingerea lor pe pozițiile avute în 24 februarie.
Moment esențial pentru război: Ce înseamnă pentru Zelenski victoria asupra lui Putin
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum
  • Maia Sandu a făcut minuni în Moldova, schimbând destinul acestei țări.
  • Scopul principal al vizitei celor patru lideri a fost să arate susținere pentru cauza Ucrainei și să detensioneze relațiile diplomatice dintre Kiev, Paris și Berlin.
  • Emmanuel Macron spune că pe teritoriul ucrainean este în joc securitatea întregului continent european.

Primul efect al vizitei la Kiev a celor patru reprezentanți ai Uniunii Europene a venit rapid. Ucraina a primit statutul de candidat la aderare. De asemenea, un mare succes al diplomațiilor de la București și Chișinău a fost și primirea aceluiași statut de către Republica Moldova.

Deși poate dura un deceniu până are loc intrarea efectivă în comunitatea europeană, atât Ucraina cât și Republica Moldova, prin faptul că au statutul de candidat, vor obține avantaje economice, sociale și chiar de securitate.

“Salut opinia Comisiei Europene, care recomandă statelor membre ale UE să acorde Republicii Moldova statutul de țară candidată pentru aderarea la Uniunea Europeană. Recomandarea se bazează pe înțelegerea că țara noastră va întreprinde eforturi suplimentare în domenii-cheie ca reforma justiției, combaterea corupției, administrația publică și drepturile omului”, a anunțat Maia Sandu, președinta Republicii Moldova, într-un comunicat oficial.

ADVERTISING

“Sunt exact domeniile în care ne-am asumat să facem schimbări în fața cetățenilor și ne vom respecta angajamentul. Comisia va monitoriza progresele înregistrate în aceste domenii până la sfârșitul anului 2022”, a mai adăugat ea.

“Această opinie, care vine la trei luni și jumătate după ce Moldova a depus cererea de aderare la UE, consolidează aspirațiile noastre europene, ne încurajează și ne întărește convingerea că suntem pe calea cea dreaptă. Este și un pas enorm, raportat la punctul în care țara noastră se afla în relația cu UE acum un an…”, a subliniat Maia Sandu.

MaiaSanduMoldovaEuropa
Maia Sandu, premianta Uniunii Europene. În doi ani a reușit să aducă Moldova mai aproape de Occident, obținând statutul de țară candidată la aderare - Foto: Facebook/Maia Sandu

Într-adevăr de la o țară controlată de Igor Dodon și Plahotniuc, Republica Moldova a făcut pași uriași pe calea reformelor. De la o țară aflată sub influența Moscovei, cu un parlamentar pro-rus, Maia Sandu i-a schimbat destinul.

Conflictul din Ucraina a accelerat procesul de aderare al Moldovei, vulnerabilă la agresiunea militară a Moscovei.

Securitatea Europei se joacă în Ucraina

Emmanuel Macron, președintele Franței, Olaf Scholz, cancelarul Germaniei, Mario Draghi, prim-ministrul Italiei, și Klaus Iohannis, președintele României, au fost în vizită la Kiev, una dintre cele mai importante întâlniri diplomatice din capitala ucraineană de când a început războiul.

Comentatorii occidentali consideră că acest desant la Kiev a avut ca scop principal să arate susținerea Uniunii Europene pentru cauza Ucrainei și să detensioneze relațiile diplomatice dintre Kiev, Paris și Berlin.

„Astăzi, este clar pentru toată lumea că pe teritoriul ucrainean este în joc securitatea întregului continent european. Europa este alături de dumneavoastră și va rămâne așa atâta timp cât va fi necesar”, i-a transmis Emmanuel Macron, președintele Franței lui Volodimir Zelenski.

Dar pe lângă mesajele de solidaritate, o discuție importantă a fost despre război.

“În cadrul întâlnirii… cu domnul președinte Zelenski, am vorbit despre modalitățile concrete de a sprijini în continuare Ucraina pentru a înfrânge această amenințare existențială. Vom continua să identificăm soluții și măsuri cuprinzătoare pentru a ajuta Ucraina să reziste și să respingă amenințarea rusă”, a declarat Klaus Iohannis, la conferință de presă comună.

Întâlnirea de la Kiev a fost una în care cei patru lideri i-au cerut lui Zelenski să definească în termeni concreți ce înseamnă victoria asupra Rusiei.

Adică, mai simplu, Ucraina consideră că i-a alungat pe ruși dacă aceștia se retrag pe pozițiile avute înainte de invazie sau dacă Zelenski crede că războiul trebuie să continue până restabilește granițele țării din anul 2014, înainte ca Rusia să ocupe Peninsula Crimeea și teritorii din regiunea Donbass.

Pornind de la definirea clară a ceea ce înseamnă victorie, atât SUA cât și Uniunea Europeană vor să stabilească un mecanism concret de finanțare și înarmare a Ucrainei până își atinge obiectivele militare, să o asiste pentru încheierea armistițiului, în procesul de pace și în cel de garantare a securității.

„Zelenski trebuie să definească ce înseamnă o victorie militară pentru el... Suntem în favoarea unei victorii complete cu restabilirea integrității teritoriale a Ucrainei asupra tuturor teritoriilor care au fost cucerite de ruși, inclusiv Crimeea”, a declarat un oficial de la Kiev care a dorit să-și păstreze anonimatul, citat de Politico.eu.

Declarațiile politice sunt una, realitatea războiului e alta

Emmanuel Macron și Olaf Scholz sunt mai atrași de o soluție de compromis, iar o victorie pentru Ucraina trebuie să însemne restabilirea granițelor cum erau înainte de 24 februarie 2022, să se încheie un armistițiu, iar apoi să se negocieze pentru restul teritoriilor. Dar cei doi au anunțat că vor susține decizia luată de președintele Zelenski.

ZelenskiIohannisMacron
Volodimir Zelenski, alături de Macron, Iohannis și Scholz, s-a arătat mulțumit de sprijinul statelor europene - Foto: Presidency.ro

Și pentru liderul ucrainean, declarațiile politice sunt una, realitatea războiului e alta. E dificil să susții un război pe teritoriul țării tale, într-o situație economică precară, cu o medie de 200 de militari care-și dau viața în fiecare zi în luptele cu armata rusă.

La Kiev s-a făcut un prim pas pentru găsirea unui compromis. În zilele următoare, Ucraina va da primele mesaje în legătură cu modul în care va continua conflictul.

“Astăzi este o zi cu adevărat istorică - Ucraina a simțit sprijinul a patru state europene puternice. Și în special sprijin pentru aderarea noastră la Uniunea Europeană. Italia, România, Franța și Germania sunt alături de noi. Toți cei patru lideri - domnul Draghi, domnul Iohannis, domnul Macron și domnul Scholz - susțin candidatura Ucrainei. Desigur, toate procedurile relevante trebuie urmate și toate statele membre UE trebuie să li se alăture”, a declarat președintele Volodimir Zelenski în mesajul zilnic transmis poporului ucrainean. 

“Dar la întâlnirea noastră de azi a mai fost făcut un pas mare, înainte. A fost important pentru mine să aud de la liderii europeni și un alt lucru fundamental - ei sunt de acord că sfârșitul războiului și pacea pentru Ucraina ar trebui să fie exact așa cum o vede Ucraina. Cum o văd cetățenii noștri”, a adăugat Zelenski în declarația sa.

Pentru România e un moment diplomatic important. Țara noastră s-a implicat activ în susținerea aderării Ucrainei la Uniunea Europeană și, în același timp, joacă un rol în negocierile care se desfășoară între marile puteri ale Europei cu privire la conflictul din țara vecină. 


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇