Miza și rolul României, în războiul grâului

Zelenski a criticat statele din estul Europei pentru că au impus embargou grâului ucrainean.

Relația dintre Polonia și Ucraina s-a deteriorat grav în ultima vreme din cauza deciziei guvernului de la Varșovia de a menține interdicția pentru cerealele din țara vecină.

Fermierii români anunță că au avut pierderi de 3 miliarde de euro în urma intrării pe piață a grâului ucrainean ieftin.

35 de miliarde de dolari valorează producția de cereale a Ucrainei, bani de care depinde funcționarea economiei afectate de invazia Rusiei.
Miza și rolul României, în războiul grâului

O navă de transport sub pavilion togolez a fost afectată de o explozie în rada portului Sulina, cel mai probabil din cauza lovirii unei mine aflate în derivă, conform unei declarații făcute de prim-ministrul Marcel Ciolacu.

România se află în mijlocul unui război al grâului care afectează puternic relația dintre statele est-europene și Ucraina.

Înainte de începerea sângerosului conflict, țara vecină producea în jur de 85 de milioane de tone de grâu într-un an, fiind pe locul 7 în lume.

Pentru comparație, România, într-un an bun, produce puțin peste 10 milioane de tone.

Prețul mediu pentru o tonă de grâu în anul 2022 a fost de 430 de dolari. Astfel, valoarea cerealelor ucrainene e în jur de 35 de miliarde de dolari.

Se înțelege mai ușor de ce, pentru Ucraina, transportul, depozitarea și exportul cerealelor reprezintă o activitate vitală, una care susține întreaga economie a țării vecine.

Până la invadarea Ucrainei de către Rusia, grâul din țara vecină ajungea în proporție de 65% pe piețele din Africa și Asia. Cerealele ucrainene evitau piața comună europeană din cauza reglementărilor dure de import și taxe vamale. 

ADVERTISING

UE are o politică agrară comună prin care favorizează producătorii din statele membre.

InfografieDrumulGrauluiUcraina1

Ieșirea Rusiei din acord a adus războiul pe Dunăre

Odată cu începerea războiului, alianța statelor care sprijină Ucraina a luat mai multe decizii pentru a ajuta economia din țara afectată de război, printre care înlăturarea restricțiilor pentru importurile de grâu și sprijin pentru depozitare și transport.

O perioadă de un an a funcționat și acordul încheiat între Rusia și Ucraina, arbitrat de ONU și Turcia, pentru protejarea navelor care transportă cereale pe Marea Neagră, acord pe care Moscova l-a denunțat în luna iulie a acestui an.

Russia Putin
KREMLIN. Vladimir Putin a decis să scoată Rusia din acordul grâului pentru a provoca o criză alimentară globală - Foto: Hepta.ro

De atunci, războiul grâului s-a manifestat prin raiduri repetate ale Rusiei asupra Odesei și a porturilor de la Dunăre, Reni și Izmail, unde se depozitează și se transferă mari cantități de grâu, dar și apariția unor tensiuni tot mai mari între fermieri și guvernele din România, Polonia, Bulgaria, care au acceptat să importe grâu ucrainean.

Fermierii, amenințați de prețul scăzut al cerealelor din această țară, au reacționat, cerând stoparea importurilor.

Zelenski critică statele din estul Europei

În acest context complicat, relația dintre Polonia și Ucraina s-a deteriorat, Varșovia interzicând cerealele din țara vecină.

Guvernul ucrainean a reacționat, impunând taxe vamale la o serie de produse agricole venite din Polonia.

„În mod alarmant, unele țări din Europa au transformat solidaritatea într-un teatru politic, iar grâul ucrainean într-un thriller. Actorii din aceste țări susțin că își joacă propriile roluri. De fapt, ei pregătesc scena pentru actorul de la Moscova”, a declarat Volodimir Zelenski, în discursul său de la tribuna ONU din New York.

Zelensky Addresses The UN General Assembly - NYC
DISCURS ONU. Volodimir Zelenski a criticat statele europene care au interzis importurile de grâu din Ucraina, acuzându-le că îi fac un serviciu lui Putin - Foto: Hepta.ro

Pavel Jablonski, ministrul de Externe polonez, a protestat la adresa criticilor președintelui ucrainean, spunând că sunt nedrepte și nejustificate pentru o țară care a ajutat Ucraina din prima zi a războiului.

Diplomați și comentatori au criticat lipsa de abilitate politică a lui Zelenski care a pus gaz pe foc în ce privește problema grâului. 

Susținerea publică pentru Ucraina a mai scăzut

În Polonia vor avea loc alegeri parlamentare la jumătatea lunii octombrie, iar soarta PIS, formațiunea conservatoare, aflată la guvernare, depinde de voturile fermierilor și ale locuitorilor din zonele rurale.

Relația statelor din Uniunea Europeană cu Ucraina intră într-o perioadă de turbulențe provocate de alegerile europarlamentare care vor avea loc la jumătatea anului viitor, dar și a celor parlamentare din Slovacia, 30 septembrie 2023, și România, în 2024.

Zelenski, în ciuda suferinței și a sacrificiilor pe care le face poporul său, are nevoie de nuanțe și adaptabilitate în discuțiile cu liderii țărilor aliate.

Sunt multe semne că susținerea publică pentru Ucraina a mai scăzut, mulți europeni simțindu-se tot mai împovărați de prețul războiului.

Deși, în mod rațional, e limpede că liniștea și pacea în Europa depind în mod direct de destinul Ucrainei, o victorie a lui Putin însemnând și mai mult război, e important ca alianțele să se păstreze, să se consolideze și să supraviețuiască confruntărilor interne din țările democratice.

Licență de import pentru grâul ucrainean

Războiul grâului e un test major pentru NATO și pentru Uniunea Europeană. 

Rusia încearcă să deterioreze infrastructura portuară a Ucrainei, să creeze disfuncționalități în transportul cerealelor și chiar un blocaj, astfel încât să provoace o criză alimentară globală.

Până acum, dronele ruse au distrus 280.000 de tone de grâu, conform unei declarații făcute de Lloyd Austin, secretarul Apărării al SUA, adică pâinea pentru an de zile a 10,5 milioane de oameni.

GrauUcrainaPhoto
DECIZIE. La nivelul Uniunii Europene se discută reglementarea importurilor de cereale din Ucraina - Foto: Canva

România a prelungit interdicția de import a cerealelor ucrainene cu 30 de zile, așteptând o decizie comună UE - Ucraina cu privire la reglementarea comerțului cu cereale din această țară.

„Comisia Europeană a solicitat un sistem de licențiere în ceea ce privește exportul de cereale în statele din UE, un lucru pe care l-am solicitat şi eu… la întâlnirea cu președinta Comisiei”, a declarat Marcel Ciolacu, prim-ministrul României.

Fermierii români se plâng că au avut pierderi imense din cauza faptului că grâul ucrainean a intrat în țară, în jur de 3 miliarde de euro, conform calculelor făcute de Liga Asociațiilor Producătorilor Agricoli.

În 2022, grâul ucrainean a ajutat pâinea europeană

Pe de altă parte, multă lume uită faptul că grâul ucrainean ieftin, intrat anul trecut pe piețele europene, a avut un rol important în încetinirea inflației, prețul pâinii și al produselor de panificație crescând mai puțin în comparație cu celelalte produse alimentare.

DunareTraficVapor
DUNĂRE. Traficul fluvial este mai intens ca oricând, iar Rusia desfășoară frecvent raiduri pentru a distruge porturile ucrainene Reni și Izmail - Foto: Spotmedia.ro

România are un rol cheie în ce privește protecția celor două rute de transport naval al grâului ucrainean, una pe Dunăre, spre Sulina și Constanța, alta pe mare, din Odesa spre Constanța.

O mare parte din traseul ambelor rute se desfășoară în apele teritoriale ale României, iar portul Constanța reprezintă nodul logistic esențial pentru transferul cerealelor către statele din Africa și Asia.

La nivelul NATO s-a format un grup de experți care caută soluții pentru a oferi Ucrainei sprijinul militar necesar pentru a reuși să protejeze eficient cele două culoare de transport - fluvial și marin - de atacurile Rusiei.

Marea Neagră a devenit teatrul unei confruntări de care depinde nu numai soarta Ucrainei, dar și hrana a sute de milioane de oameni din state în curs de dezvoltare în care grâul ucrainean face diferența dintre viață și moarte.  


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇