Că dl comisar șef Christian Ciocan s-a dat zmeu în fața unor colegi care l-au prins cu 6 ilegalități nici măcar nu ar fi o mare surpriză. Arată calitatea umană a unuia dintre preferații secretarului de stat Bogdan Despescu.
Și, până la urmă, era de datoria polițiștilor care l-au prins în neregulă să facă față presiunilor.
Problema cea mare este că dl comisar șef Ciocan conducea cu o mașina fără o plăcuță de înmatriculare, cu ITP expirat din 2018 și fără RCA. Adică mai toate faptele grave pe care le poți comite ca șofer în privința mașinii. Că e mașină tatălui, cum zice dl Ciocan, nu are nicio importanță. Domnia sa o conducea.
Oricine poate păți să uite de ITP sau RCA câteva zile, hai, câteva luni. Dar să “uiți” vreme de 3 ani arată altceva: sentimentul impunității, certitudinea că tu nu poți păți nimic. De aici și scandalul făcut când a fost prins. Omul era în mod evident convins că îi este încălcată abuziv impunitatea.
Iar când un polițist ajunge la această mentalitate, soluția corectă nu este să fie mutat dintr-o sinecură de la Ministerul de Interne într-o funcție de execuție la IGPR, ci eliminat din poliție. Ca sa ia aminte și alți amatori.
Dl Ciocan nu a fost sancționat pentru o faptă în exercițiul funcției din minister, ci pentru un comportament inadecvat ca polițist, deci nu văd de ce pentru IGPR ar fi în continuare bun.
Dl Ciocan este un caz tipic pentru ministerul condus de facto de Bogdan Despescu. Un băiat orientat, cu imagine făcută pe ecranele tv, este împuternicit, după modelul consacrat, în fruntea unei structuri, Unitatea de Politici Publice, a MAI, care nu a produs absolut nicio politică publică.
I se umflă capul, își dă măsura mentalității incompatibile cu statutul de polițist, dar nu e dat afară, ci mutat la IGRP la prevenție, tot o sinecură. Vechimea pentru pensia specială curge și când scandalul va fi uitat, poate fi din nou împuternicit.
Un alt caz emblematic pentru starea poliției este cel al comisarului șef Valeriu Ionică, șeful Controlului intern în IGPR, prins băut la volan. În afară de suspendarea permisului nu a pățit nimic, pentru că era în afara orelor de serviciu. Deci un polițist poate face orice în timpul liber, nu există nicio obligație de conduită, de rezervă?
Așa am ajuns să avem o poliție care ucide direct, ca la Pitești, sau indirect, prin crasă incompetență, ca la Onești, o poliție incapabilă să afle măcar motivul pentru care a fost ucis la Arad omul de afaceri Ioan Crișan.
În acest dezastru de proporții, dl Bode doarme pe bancheta din spate, chiar și după ce mașina condusă de secretarul de stat Despescu intră în toți pomii și în toate gardurile.
Și când se trezește, mai pentru un clip penibil privind vaccinarea, mai pentru o declarație lemnoasă și împiedicată, regretul e că nu doarme mai departe.
Așa a fost și după izbucnirea scandalului Ciocan, când “cea mai mare problemă a ministrului Bode se pare că nu e comportamentul și atitudinea suburbană a comisarului șef Ciocan la adresa polițiștilor care au aplicat legea, aflat în subordinea să directă în cadrul MAI, ci faptul că aceste imagini au ajuns în spațiul public”, după cum arata sindicatul Europol.
De ce au fost date imaginile? Pentru că altfel dl Ciocan nu pățea chiar nimic, iar a doua zi agenții care și –au permis să-și facă datoria erau executați unul după altul. Singura lor șansă era ca scandalul să devină public, dar chiar și așa nu scapă de ancheta filmării.
Imediat după ce și-a preluat gloriosul mandat la Interne, dl Bode a mai fost prins într-un scandal cu filmări ajunse în spațiul public după ceea ce devine clar că a fost înscenare împotriva comisarului șef Radu Gavriș, osul din gâtul lui Bogdan Despescu.
Atunci dl Bode a început cu destituirea dlui Gavriș dintr-o funcție în care acesta nu mai era de câteva luni, după care a promis și o ancheta privind filajul la care au fost supuși polițistul și patru procurori de la PTB.
Surse din MAI spun că ancheta filajului nici măcar nu a început încă. Dacă ar fi început, putea să se termine foarte repede după audierea înregistrării în care, spun surse din poliție, șeful acțiunii i-ar spune că îi trimite imaginile cu dl Gavriș unui domn pe care l-a salutat cu titulatura “domnule ministru”.
Să fi fost dl Despescu, adevăratul ministru de Interne? Nu cred că era așa de greu de stabilit. Dacă ancheta ar fi început măcar.
Dar dl Bode are evaluare bună de la premier, devreme e ce nu a fost revocat precum dl Nazare. Dl Bode știe cu cine trebuie să voteze la guvern, e în poză, în echipă. Dl Bode este din aripa ardeleană, fără de care dl Cîțu e mort la alegeri. Deci dl Bode e bun, competent și merita să rămână.
La fel și dl Despescu, desigur, indiferent câți oameni vor mai muri din incompetența poliției.