Întreaga politică a PSD este îndreptată împotriva găinii cu ouă de aur. Pe unde o prind, pesediștii o fugăresc să-i ia gâtul și nu mă îndoiesc că, până la urmă, vor reuși.
Deși sunt ei înșiși oameni bogați, socialiști de caviar, ținta pesediștilor sunt oamenii care câștigă foarte bine bani albi pentru că sunt mai harnici, mai deștepți, mai școliți.
Intenția de a introduce impozitul progresiv care să mai jupoaie o piele de pe cei cu câștiguri mari declarate și impozitate a fost pusă în așteptare doar pentru că în acest moment ANAF nu este în stare să gestioneze un sistem mai complicat decât cel actual.
În general pregătirea unei reforme care complică sistemul cere cel puțin un an de pregătire, dar în Romania, în condițiile date, ar fi nevoie de chiar mai mult.
Acesta este singurul motiv pentru care PSD nu s-a întrebuințat serios pentru trecerea la impozitarea progresivă. Dar nu am nicio îndoială că va reveni la ea imediat ce îi va fi logistic cu putință.
Cine va fi jumulit? Cei mai cinstiți care au totul la vedere și nicio posibilitate de optimizare.
Deocamdată, ținta sunt pensionarii cu pensii mari. Și nu e vorba despre pensiile speciale, pentru care singurul rezultat a fost declanșarea exodului din zone sensibile și deja în deficit de personal.
Este vorba despre pensiile contributive foarte mari pentru care s-au plătit contribuții pe măsură, adică foarte mari.
Potrivit unui document obținut de Ziarul Financiar de la Casa de Pensii în luna februarie a acestui an, cea mai mare pensie contributivă din România este de 63 de mii de lei. 20 de pensionari au pensii contributive între 30 de mii și 60 de mii de lei/lună. Și mai există 80 de pensionari cu pensii lunare între 20 și 30 de mii de lei pe lună. Sunt încasate în general de oameni care au lucrat în sistemul bancar, în companii mari, multinaționale.
PSD vrea să încerce ca printr-un artificiu aceste pensii contributive să crească mai puțin. Știe că punctul de pensie nu poate crește diferențiat și atunci pune un procent mai mic general de creștere a punctului de pensie, 6,2% a apărut pe surse, și restul, până la anvelopa de 15% a creșterii, să se împartă sub formă de ajutoare cui vrea și cât vrea PSD.
Da, o creștere cu 15% a punctului de pensie înseamnă la o pensie de 60 de mii un plus de 9 mii de lei. La o pensie de 20 de mii înseamnă 3 mii de lei.
Dar când omului cu pensie contributivă de 60 de mii sau de 20 de mii i-a fost reținută din salariu contribuția pentru pensii și cu ea au fost plătite cine știe câte pensii la momentul respectiv, nimeni nu a zis că e prea mult.
Acum, când omul ar trebui să beneficieze pe deplin de efortul său, PSD îi socotește banii și stabilește că îi ajunge cât pimește deja. De parcă ar primi vreo pomană, vreun cadou, nu i s-ar întoarce o parte din banii pe care i-a plătit deja. Dacă în loc să plătească lună de lună 25% din salariu, ca să susțină cine știe câte pensii, omul economisea banii aceia, singur ieșea mai bine decât cu pensia pe care PSD crede că i-o dă cadou.
Care e mesajul? Țineți banii câștigați cât puteți de ascunși, optimizați cât puteți, dați cât de puțin puteți statului pentru că atunci când va fi să primiti înapoi prioritate vor avea cei care au contribuit mai puțin.
Dintre cei cu pensii mici sunt și unii care au muncit mult la negru, au stat pe ajutoare sociale, au considerat că bătrânețea lor trebuie să fie grija statului. Cei care au avut grijă să nu depindă de stat sunt penalizați.
Și poate că alegerea de a majora diferențiat pensiile, prin artificiul PSD, ar fi acceptabilă dacă ar fi un recurs de ultimă instanță, după ce guvernul ar fi restructurat la minimum posibil cheltuielile cu aparatul bugetar.
Dar nici poveste de așa ceva. Acest guvern are cel mai mare aparat din '90 încoace, cu un umăr obscen de secretari și subsecretari de stat la fiecare minister.
Fostul ministru al Economiei, Claudiu Năsui, a arătat că într-un an, septembrie 2021 - septembrie 2022, au fost făcute 21.937 angajări la stat. Peste 12 mii în administrația centrală. Se dau sporuri de 50% celor care lucrează cu fonduri europene, sunt mărite în secret salariile la cancelaria premierului, se cumpără mașini de lux, se fac tot felul de deplasări exotice. E un dezmăț bugetar.
Dacă acest dezmăț ar fi oprit și cheltuielile ar fi tunse, ar fi bani pentru repectarea principiului care stă la baza pensiilor contributive: primești după cât ai plătit.
Nefiind cine știe câte, majorarea pensiilor contributive ar trebui pusă în față ca un exemplu de efect al corectitudinii.
Dar PSD, partid de oameni bogați, cu clienți foarte bogați, își amețește electoratul sărac cu vânatoarea bogaților prin munca și contribuțiile lor.