Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, susţine că a trasat în partidul pe care îl conduce o „linie roşie” cu privire la criticile aduse celor de la PNL, cerând ca premierul Nicolae Ciucă să nu fie criticat. Pe de altă parte, Ciolacu remarcă numeroase critici aduse la adresa sa de către „fruntaşi din conducerea PNL”.
Liderul social-democrat explică şi mesajele critice aduse de PSD liberalilor, argumentând că „există o frustrare când te pune solidar cu greşelile altora şi atunci există aceste mici înţepături”.
Marcel Ciolacu a afirmat că PSD a intrat la guvernare „după doi ani nu tocmai fericiţi”, subliniind că PNL nu trebuie să considere afirmaţia „ca un atac sau ca un afront”. În context, Ciolacu a criticat din nou decizia de liberalizare a pieţei energiei, dar şi acordul cu Comisia Europeană de a reduce deficitul bugetar în mod accelerat într-o perioadă de criză.
„Dacă toate aceste lucruri s-ar fi spus, atunci şi conflictele sau disputele dintre noi ar fi fost mult mai mici. Nu s-au recunoscut şi atunci este normal că, nu neapărat la mine, dar la colegii mei, să existe o anumită doză de frustrare pentru că ne-am implicat în actul de guvernare într-o perioadă foarte complicată, trebuie să o recunoaştem, după o guvernare proastă, ca să folosesc un cuvânt frumos, şi există o frustrare când te pune solidar cu greşelile altora şi atunci există aceste mici înţepături”, a declarat Marcel Ciolacu, miercuri seară, la B1 Tv.
Ciolacu a dat explicaţii şi cu privire la mesajul critic al PSD la adresa PNL postat miercuri după amiază pe Facebook: „Bravo guvernării de dreapta, aţi reuşit o liberalizare excepţională a energiei! Toţi cei care trebuiau să câştige au câştigat cât pentru zece vieţi. Aţi înfrânt România!”.
„Trebuie să faci o analiză a deciziilor şi trebuie să-ţi asumi decizii. Pe de altă parte, reprezentăm două doctrine total diferite, dar uitaţi-vă că în deciziile pe care le-am luat, cel puţin deciziile pe care le-am luat eu împreună cu primul ministru şi cu preşedintele Kelemen Hunor, au fost nişte decizii echilibrate şi corecte, există o coerenţă guvernamentală, orice am spune.
Normal că se doreşte mai mult, normal că aşteptările sunt mai mari, dar nu avem probleme de fond. Cu toţii suntem conştienţi că această coaliţie trebuie să funcţioneze cel puţin până în anul 2024. Dacă se sudează această coaliţie, are o şansă să şi continue. Trebuie depăşite aceste momente”, a spus Ciolacu.
El a ţinut să precizeze că parlamentarii, primarii sau şefii de organizaţii PSD nu l-au atacat pe premierul Nicolae Ciucă.
„Niciun PSD-ist nu a scris vreodată sau să facă un atac. Nu că Nicolae Ciucă ar fi perfect, cum nici eu nu sunt perfect. Dar a existat o linie roşie pe care eu am transmis-o în interiorul partidului, dom-le, dacă vrem totuşi să menţinem această guvernare şi un gentleman agreement trebuie să existe... (...)
Atacuri la Marcel Ciolacu au fost nenumărate din partea unor fruntaşi din conducerea PNL. Eu sunt un om mai îngăduitor, să spun aşa, dar este un lucru remarcat de către colegii mei. (...) Am ştiut să le răspund colegilor mei că nu este momentul de a intra într-un conflict sau de a face acelaşi lucru cum îl fac şi ei. Poate e o lecţie de viaţă pentru anumiţi aşa-zişi lideri”, a adăugat Ciolacu.
Liderul PSD a continuat cu critici la adresa celor care ies la televizor să propună procente mai mari de creștere a pensiilor.
„Hai să lăsăm lucrurile într-o logică, nu te apuci să ieşi la televizor: dom-le, a zis Ciolacu 10% se măresc pensiile, dom-le, se măresc 15, dom-le, se măresc 16! Am intrat într-o zonă grotescă. E o zonă în care se uită părinţii noştri la noi, cine îi mai are: ce fac ăştia cu noi, mă, ce-i talciocul ăsta?
Hai să terminăm cu energia, hai să închidem anul acesta ce avem de finalizat şi construim un buget pe programe, e pentru prima oară în 32 de ani când facem acest lucru”, a spus Ciolacu.
Chiar dacă situația pare tot mai tensionată, șeful PSD spune totuși că nu va refuza funcţia de premier din luna mai a anului viitor. El susţine că se aşteaptă ca preşedintele Klaus Iohannis să accepte nominalizarea pe care o va face PSD, menţionând că, în caz contrar, se va ajunge la alegeri anticipate.
„Categoric că nu voi refuza funcţia de prim ministru la rotaţie. Dar e şi normal... în acest moment există această decizie, când am mers la Cotroceni, ca eu să merg pentru funcţia de prim ministru. Eu nu fac protocoale cu preşedintele Klaus Iohannis. Nu am avut acest dialog cu preşedintele Klaus Iohannis.
Eu cred că preşedintele României ţine cont de un protocol politic care creează o majoritate. Constituţional, atributul de desemnare a primului ministru este al preşedintelui. Să mă duc să-l rog pe preşedinte? El va trebui să ţină cont de un act politic. Nu ţine cont, vom avea alegeri anticipate, lucrurile sunt simple! Nu trebuie să le mai complicăm noi mai mult de atât”, a adăugat Ciolacu.
Liderul PSD a menţionat că speră ca, la rotaţia în fruntea Guvernului, procesul să se desfăşoare „foarte rapid”.
Totodată, Ciolacu l-a acuzat din nou pe şeful statului de implicare în campania electorală.
„Poate această coaliţie de stânga şi de dreapta să aducă ţara într-o direcţie de normalitate şi de respect instituţional. Fiecare să-şi vadă de atribuţiile pe care le conferă Constituţia. Să nu credeţi că eu o să uit vreodată – nu e vorba de iertare, că suntem creştini – dar nu o să uit vreodată implicarea preşedintelui României în campaniile electorale sau implicarea către un anumit partid politic. Eu nu-mi doresc să se mai întâmple aşa ceva. Eu îmi doresc un preşedinte al României care să respecte Constituţia şi să-şi înţeleagă rolul şi rostul pe care l-a avut”, a mai afirmat liderul PSD.