- Agenții Rusiei n-au plecat niciodată cu adevărat din România. De la un președinte susținut de Moscova, am ajuns în NATO și în UE.
- AUR e o formațiune extremistă care are pe agendă toate temele promovate intens de Kremlin pentru a produce disensiuni în statele europene.
- De la începutul războiului, influența AUR pe rețelele sociale a scăzut semnificativ.
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a ținut un discurs în Parlamentul României la începutul acestei săptămâni. Până la această oră, nu se știe cu siguranță dacă problemele tehnice apărute la debutul evenimentului au fost efectul unei operațiuni de sabotaj sau, pur și simplu, prostie.
Oricum faptul că liderul celei mai încercate țări europene, cel care inspiră astăzi întreaga lume, li s-a adresat direct românilor arată importanța strategică a Bucureștiului în acest conflict, relansând și relațiile dintre cele două țări, multă vreme destul de reci din cauza disputei pe drepturile minorității naționale din Ucraina.
Deși suntem membri NATO și UE, România a fost și a rămas într-o măsură mai mare sau mai mică sub radarul Moscovei.
După Revoluția din 1989, președinte devine Ion Iliescu, un personaj susținut pe față de URSS.
Până la prăbușirea Uniunii Sovietice, în august 1991, nu s-a produs nicio reformă, iar Opoziția politică a fost anihilată cu ajutorul agenților de informații și o succesiune de “mineriade”.
În ultimii 30 de ani, la conducerea țării s-au perindat miniștri de externe care au fost agenți ai Moscovei, prim-miniștri, dar și o serie de consilieri prezidențiali, secretari de stat, lideri ai unor partide.
S-a ajuns în situația penibilă ca un șef de partid, e vorba de Marcel Ciolacu, președinte PSD, să anunțe public că se adresează SRI pentru a cere informații despre Iulian Iancu, fost parlamentar social-democrat, înainte să-l numească din nou președinte al ANRE (Autoritatea Națională de Reglementare în Energie).
O documentare de cinci minute pe Internet vizavi de activitatea acestui politician te face să ridici din sprâncene și să constați că de-a lungul anilor a lucrat doar în interesul lobby-ului energetic de la Moscova.
Mai mult, din decembrie 2020, în Parlamentul României intră formațiunea AUR, o construcție politică promovată intens pe rețelele sociale și care are o agendă care rimează cu cea a Moscovei pe toate temele importante, de la pandemie, naționalism, Uniunea Europeană, NATO, democrație etc.
George Simion, liderul acestei formațiuni, e un militant agresiv care-și descurajează adversarii printr-un atac direct asociat cu live-uri pe Facebook.
Într-un articol publicat în decembrie 2020, am arătat cum o formațiune care nu exista în vara acelui an în câteva luni ajunge să fie votată de 10% din alegători, în urma unei campanii vaste și eficiente pe rețelele sociale.
Odată cu începerea războiului din Ucraina, ceva s-a întâmplat cu modelul de succes al acestei formațiuni politice. Impactul pe Facebook a scăzut semnificativ. Mai mult, trei parlamentari, foști membri AUR, s-au dus la Ambasada Rusiei din România, într-o “misiune de pace”.
Dacă înainte de începerea invaziei, un live pe Facebook al liderului AUR avea peste 30.000 de reacții, astăzi, înregistrează de trei ori mai puțin.
“…contul de Facebook al lui Simion suferă masiv zilele acestea. De la 35-40.000 de like-uri, 10.000 de share-uri la fiecare postare, abia mai urcă la 7.000-10.000 de like-uri chinuite, iar la distribuiri s-a prăbușit dramatic. Pentru un cont cu 1,2 milioane de urmăritori din care 700.000 sunt conturi false e o tragedie”, anunță într-o postare Facebook pagina “Reportaje”, o grupare de jurnaliști sociali, care publică informații despre subiecte tabu.
Tot aici se anunță că autoritățile din România ar fi întârziat să închidă o “fermă” de troli a lui Sebastian Ghiță, om de afaceri cu legături în serviciile de informații care se ascunde în Serbia, dar aceasta a fost atacată de hackeri după începerea războiului din Ucraina.
Aceste informații nu au putut fi verificate dintr-o sursă independentă, dar e cert că impactul AUR pe Facebook a scăzut semnificativ.
Mult mai important e ce s-a întâmplat luni în Parlament, atunci când deputatul USR Bogdan Rodeanu, hărțuit cu telefonul de către George Simion, a reușit să-și păstreze sângele rece și să-l acuze direct pe liderul AUR că e agent al Moscovei.
Reacția lui Simion e neprețuită. Nu are capacitatea să nege, ci răspunde tot printr-o întrebare: “Lucrez pentru Moscova, domnule Rodeanu?”, întreabă Simion. Acesta folosește momentele de stupoare și slăbiciune ale liderului AUR și accentuează: “Da, da, tot alte interese reprezinți”, spune deputatul Rodeanu.
Dialogul filmat de Simion și postat de acesta pe pagina sa de Facebook , un video care are în jur de 49 de minute, e sugestiv în ce privește impactul războiului asupra formațiunii extremiste AUR, care a reușit în perioada pandemiei să capitalizeze politic multe din nemulțumirile populației legate de restricții.
“Nu m-am dus eu peste Simion, a venit el peste mine, exagerând în această atitudine de forțare a bunului simț. Și nu am inventat nimic, i-am transmis exact ce simțeam”, a explicat deputatul Bogdan Rodeanu contextul dialogului cu George Simion, într-un interviu pentru Investigatoria.ro.
“Și m-a deranjat foarte tare elementul Moldova. Am lucrat, după cum am zis, ani de zile acolo, am prieteni, am participat la tot efortul ăsta al României și al UE pentru a sprijini Republica Moldova. Iar, când vii tu, care te construiești politic pe un filon unionist și te bați cu cărămida în piept cât de mult îți pasă ție de Moldova, dar nu ești atent la poziția oficială a unui președinte al unei țări cu destinul strâns de al României și de al Republicii Moldova, vii și zici că Republica Moldova o să fie următoarea. Deci eu nu accept tonul asta!”, a mai spus deputatul Rodeanu, în interviul citat.
Șoșoacă, Simion, AUR, prin manifestările lor de luni au vrut să ducă în derizoriu discursul lui Volodimir Zelenski din Parlamentul României.
Definitorie e reacția lui Simion care spune “acum, ne dați filme”, când e prezentat clipul video pregătit de ucraineni în care sunt prezentate atrocitățile militarilor ruși.
Agenții Moscovei n-au plecat niciodată din România.
Au influențat destinul țării mai mult sau mai puțin în funcție de cine a fost la putere. Faptul că azi suntem în NATO și în Uniunea Europeană e o realizare a celor care au ieșit în stradă, începând cu 21 decembrie 1989 și care au continuat, indiferent de regimurile politice, să pună presiune pe lideri și să definească orientarea României ca fiind una profund pro-occidentală.
Întotdeauna a existat și cealaltă tabără. În 2000, după războiul din fosta Iugoslavie, Partidul România Mare, condus de Corneliu Vadim Tudor, un lider naționalist și antisemit, a devenit a doua forță politică din țară, iar Vadim Tudor era să ajungă președinte. Dar, cumva, faptul că o mare parte a opiniei publice aderă fără rezerve la valorile europene ne-a salvat mereu.