La Consiliul European e frig, la Cotroceni e călduț și Iohannis e președinte

La Consiliul European e frig, la Cotroceni e călduț și Iohannis e președinte
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Ce spune domnul președinte. Domnul Iohannis ne cere să nu căutăm vinovați în interior pentru refuzul de a fi primiți în Schengen. Dar românii cred că dânsul este de vină în procent de 23%, ei au găsit deja un vinovat.

Să vedem ce mai spunea președintele înainte de Consiliul European: soluții vor fi găsite în următorul consiliu JAI care va fi mai bine pregătit. Nu cred că și-a imaginat cineva că Austria și Olanda și-au schimbat poziția într-o săptămână, nu se poate așa ceva. 

Dacă următorul consiliu JAI va fi mai bine pregătit înseamnă că acesta nu prea a fost și, dacă nu prea a fost, înseamnă că cineva nu l-a pregătit cum trebuie și acel cineva este vinovat. Cât despre schimbarea poziției Olandei și Austriei într-o săptămână, uite că s-a petrecut și ne-a prins complet nepregătiți.

Ce ne mai spune președintele: eu în niciun caz nu voi ceda, până când România devine membru în Schengen. Deci dacă nu vom fi primiți în 2023 vom mai avea șanse abia în 2025, când domnul președinte nu va mai fi la Cotroceni. O generalitate spusă public este o generalitate și atât, nu produce urmări, asta este măiestria limbajului de lemn.

ADVERTISING

Să nu boicotăm Austria. Îndemnul președintelui poate fi motivat politic, nu vrea să enerveze Austria mai mult decât trebuie. Dar peste 40% din români sunt deja enervați și caută un răspuns. Acești oameni consideră că politicienii noștri în frunte cu președintele nu se aud prea bine în Austria și atunci cred că protestele, retragerea de bani din băncile cu capital austriac și nealimentarea de la OMV vor duce la Viena un mesaj mai clar decât cel dus de domnul Bode la consiliul JAI.

Dezbaterea din Parlamentul European în care ai noștri au atacat Austria pentru veto-ul său a fost un mod de a pune presiune politică pe guvernul austriac. Cei ce vor sau chiar boicotează firmele austriece pun și ei presiune pe guvernul austriac, o presiune socială și economică.

Poți să spui că nu au dreptate, dar nu le poți lua libertatea asta. Cine vrea și consideră așa va boicota produsele austriece, în problema asta fiecare face ce vrea. Cine vrea alimentează de la OMV, cine nu vrea nu va alimenta. E ceva nedemocratic aici?

Banii mutați de la o bancă la alta nu pleacă din sistemul bancar. Domnul consilier BNR Vasilescu ne îndeamnă să nu ne retragem banii de la băncile austriece, pe motiv că aceste bănci sunt bănci românești cu capital austriac. Mă rog, dacă ele sunt proprietatea grupului austriac Erste, sunt bănci austriece, trasul din condei nu ascunde adevărul.

Iar transferul fondurilor de la o bancă la asta nu va distruge sistemul bancar românesc. Suma de bani manipulată de bănci va fi aceeași, doar că procentele de bani manipulați se vor schimba. Statul va lua aceleași impozite, iar profiturile vor rămâne aici pentru a fi investite. Banii mutați de la o bancă ,,românească” la altă bancă românească nu pleacă nicăieri din sistemul bancar.

Iar dacă domnul Grindeanu va muta conturile unor instituții din subordine la o bancă ce are capital românesc, ce va face domnul Iohannis sau mai precis, domnul Ciucă? Nimic, atâta vreme cât la PSD există senzația că Austria nu a jucat corect și merită să fie răsplătită tot cu un astfel de joc.

Să fim sinceri, valul de nemulțumire popular ajută, el oferă sprijin politicienilor, iar declarațiile pacifiste sunt pentru cei 40% din români care cred că nu trebuie boicotată Austria. Ca să oprești boicotul trebuie să vii de la JAI tu, președintele României, cu o perspectivă clară de aderare, cu un calendar clar și fără echivoc.

Abia atunci vei putea spune românilor, fraților, aveți răbdare până la data de, hai să ne liniștim până atunci și să oprim boicotul. Ceea ce nu s-a întâmplat, președintele a venit acasă cu mâna goală.

Un pic de fățărnicie. Fățărnicia este peste tot, oficialii ce îndeamnă la calm și la ne-boicot sunt fățarnici, nu spun ce au pe suflet, sunt încătușați de cutumele diplomatice sau sunt presați de birocrații de la Bruxelles să nu escaladeze problema.

Cei ce vor Petrom înapoi au uitat cum au votat PSD și Năstase atunci și uită că de un deceniu vinovat pentru neprimirea în Schengen este PSD, cu urinatul lui Dragnea pe diaspora și pe MCV. Fățarnici sunt și cei ce uită rolul serviciilor în terfelirea clasei politice și a menținerii unui climat de slugărnicie politică față de țări din UE.

Actuala furie populară care îndeamnă la boicot nu este însă îndreptată doar împotriva Austriei, ea este îndreptată împotriva clasei noastre politice la fel de mult, ba poate chiar mai mult. De aceea, se repede președintele să ne ceară să nu căutăm vinovați, de aceea, PNL și PSD urlă fățarnic de dragul țărișoarei în loc să pună mâna pe mătură și să-și facă o curățenie cuvenită prin partide.

Președintele se ascunde pe după austrieci, PNL se ascunde în spatele discursului naționalist, PSD se ascunde în fața degetului ce arată spre Iohannis.

Consiliul European. Așa cum era de așteptat, președintele nu a obținut nimic acolo. Mai bine nu se ducea, cum mai bine nu se ducea nea Nicu Ciucă la Paris, ca să nu se întâlnească cu nimeni. Acum se vor liniști apele, domnul Iohannis va veni la Cotroceni să vegeteze, iar domnul premier va mai avea ocazia să încaseze de la Marcel Ciolacu până la primăvară.

Cei cu boicotul vor mai boicota un pic, până la sărbători. Apoi, adunați cu toții în Peața Endependenței se vor apuca de hârjoana politică dâmbovițeană.

Hai acasă, puișori, la provincialismul și nepriceperea noastră funciară. Apropo, nu era mai bine dacă nu ne ridicau ăia de la UE MCV-ul?

Post scriptum. Umblă vorba prin târg că premierul și ministrul de Interne croați sunt oameni școliți prin Vest, cu patalamale la mână și cu aproape două decenii de trudă diplomatică prin UE. La noi, vinovații Schengen sunt profesori de fizică, foști primari provinciali, foști lider de sindicat, plagiatori școliți la școala românească grea a lipitului de afișe și a datului de găleți de plastic.

Am putea să-i împrumutăm vreo câțiva ani pe oficialii croați, măcar până pleacă domnul Iohannis de la Cotroceni, ca să avem și noi o șansă la Schengen?


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇